5 Gejala Sakit Perut yang Perlu Diperhatikan dan Periksa

Anda mungkin mengalami sakit perut yang kerap. Sama ada kerana makanan yang anda makan terlalu pedas atau makan di tempat yang kurang bersih. Walau bagaimanapun, jangan memandang rendah sakit perut. Sekiranya ada keluhan lain yang anda rasakan, maka anda harus waspada. Terdapat banyak penyakit berbahaya yang dicirikan oleh gejala sakit perut.

Untuk itu, anda perlu mengetahui apa simptom sakit perut yang perlu anda perhatikan, agar mereka dapat dirawat oleh doktor dengan lebih cepat.

Kenali gejala sakit perut, tanda penyakit serius

Terdapat banyak organ penting di sekitar perut anda. Bermula dari perut, usus, hempedu, dan lain-lain. Sekiranya organ terganggu atau rosak sehingga tidak dapat berfungsi dengan normal, ia pasti akan menyebabkan sakit perut anda. Sekiranya anda mengalami sakit perut disertai dengan gejala lain seperti di bawah, segera berjumpa doktor.

1. Sakit perut bahagian atas disertai dengan sakit belakang atas

Kesakitan di bahagian atas perut dan juga punggung atas atau di sekitar bahu selama beberapa jam, boleh menjadi tanda penyakit. Terutama jika disusuli dengan gejala lain seperti kembung, loya, dan badan atau mata menjadi kekuningan. Walaupun tidak pasti, gejala yang anda alami merujuk kepada penyakit batu empedu.

Bile adalah organ kecil di bawah hati. Fungsinya adalah untuk membantu menyerap lemak dan meredakan kerja hati untuk membuang sisa metabolik, baik dalam bentuk cecair dan gas. Apabila jumlah kolesterol sangat besar, akan terjadi penumpukan pada hempedu yang terbentuk. Lama kelamaan, penumpukan akan berkumpul dan menyekat saluran empedu.

Dilaporkan oleh WebMD, penyakit ini tidak dapat dikesan lebih awal tanpa pemeriksaan fizikal dari doktor. Oleh itu, apabila gejala muncul, kemungkinan batu empedu telah menyekat saluran empedu. Sekiranya anda mengalami gejala ini, berjumpa doktor dengan segera; Cepat lagi baik.

2. Sakit perut bahagian bawah kanan

Pada mulanya sakit perut muncul di bahagian atas perut. Namun, ketika anda menggerakkan perubahan rasa sakit di kanan bawah, ia bahkan dapat memancar ke belakang dan rektum. Terutama jika anda merasa bengkak di perut, demam, mual dan muntah, dan gangguan pencernaan lain. Jangan abaikan gejala berurutan ini kerana kemungkinan besar anda mengalami radang usus buntu.

Usus mempunyai banyak bahagian dan berfungsi untuk mencerna apa sahaja yang memasuki badan anda. Sekiranya makanan yang anda makan tidak sihat dan mencederakan usus buntu, organ ini boleh menjadi radang. Kadang-kadang dinding apendiks dapat diisi dengan nanah kerana keradangan. Jika tidak segera dirawat oleh dokter, apendiks dapat pecah dan menyebarkan jangkitan ke rongga perut, menyebabkan komplikasi.

Keadaan ini sangat mendesak sehingga rawatan dijalankan dengan proses pembedahan. Untuk itu, jangan biarkan anda mengabaikan gejala yang muncul kerana keadaan anda boleh bertambah buruk kemudian.

3. Sakit perut kiri bawah

Di usus besar terdapat poket yang disebut diverticula. Apabila diveticula meradang, anda akan merasa sakit perut di kiri bawah dan ia menjadi lebih teruk ketika anda bergerak. Di samping itu, gejala-gejala ini sering diikuti oleh demam, menggigil, kembung perut, dan mual dan muntah, yang mengakibatkan selera makan berkurang. Gejala ini boleh berlanjutan selama beberapa jam atau bahkan boleh bertahan hingga seminggu atau lebih. Keadaan ini dikenali sebagai diverticulitis.

Punca sebenar diverticulitis tidak diketahui. Walau bagaimanapun, doktor percaya bahawa makan lebih sedikit serat boleh menjadi penyebabnya. Tanpa serat, usus besar harus bekerja lebih keras daripada biasa untuk menolak najis. Proses ini menyebabkan tekanan pada kantung usus besar. Secara beransur-ansur, titik terbentuk di sepanjang usus besar dan akhirnya menjadi radang. Ada juga kemungkinan bahawa titik-titik di kantung usus dapat meradang kerana adanya bakteria.

Gejala yang muncul pada diverculitis juga serupa dengan penyakit lain. Oleh itu, doktor akan melakukan ujian darah, imbasan CT, atau sinar-x untuk mengetahui punca sakit perut yang anda rasakan.

4. Sakit perut disertai dengan muntah kuning atau hijau

Sakit perut akibat gastritis boleh muncul di bahagian atas tengah atau kiri atas. Rasa sakit malah menusuk ke belakang, sehingga punggung juga sakit. Selain sakit, perut terasa kembung, mual, dan membuat anda muntah. Muntah mungkin berwarna kehijauan, kekuningan, atau muntah darah.

Gejala lain termasuk demam, degupan jantung yang cepat, dan sesak nafas dan sakit dada jika keadaannya teruk. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria Helicobacter pylori (H. pylori) yang menjangkiti lapisan perut anda. Ia juga boleh disebabkan oleh sistem kekebalan tubuh yang menyerang lapisan perut, jika gastritis adalah jenis gastritis autoimun.

Pada sesetengah orang, gastritis tidak menyebabkan gejala yang cukup kelihatan sehingga sering terlambat untuk mendapatkan rawatan. Oleh itu, perhatikan sebarang gejala yang berlaku selain sakit perut, supaya anda dapat mendapatkan bantuan doktor dengan lebih cepat.

5. Sakit perut disertai dengan muntah darah atau najis berdarah

Sel barah boleh menyerang organ anda di mana sahaja, termasuk perut. Ramai orang tidak merasakan simptom sehingga sel-sel barah merebak sepenuhnya. Pada mulanya, gejala yang muncul adalah sakit perut. Kesakitan itu berterusan, bahkan lebih dari dua minggu.

Kemudian, anda akan merasakan tekanan di perut anda yang membuat anda merasa kembung atau kembung. Ini menyebabkan selera makan menurun. Gejala barah perut yang lain mungkin muncul, seperti muntah darah atau najis berdarah. Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda harus berjumpa doktor dengan segera.

Recent Posts