5 Punca Mual pada Pagi, Selain Kehamilan

Anda mungkin terbangun dengan rasa mual dan tidak selesa di perut. Mual yang berlaku pada waktu pagi lebih sering dianggap sebagai tanda kehamilan, atau juga dikenali sebagai sakit pagi. Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahawa sakit pagi tidak semestinya anda mengandung! Terdapat beberapa keadaan kesihatan lain yang memberikan simptom yang sama.

Penyebab sakit pagi yang bukan kehamilan

1. Kurang tidur

Sekiranya anda bangun dengan rasa mual pada waktu pagi, anda mungkin keletihan kerana kurang tidur. Ini mungkin disebabkan oleh kesan jet lag, insomnia, atau tidak tidur nyenyak sepanjang malam.

Kurang tidur menjadikan hormon neuroendokrin dalam badan tidak seimbang. Inilah yang mencetuskan rasa mual ketika anda bangun.

2. Makan yang salah

Jenis makanan yang anda makan sebelum tidur boleh menjadi penyebab sakit pagi. Ada kemungkinan makanan tersebut telah terkontaminasi bakteria Salmonella, menyebabkan gejala keracunan makanan, seperti mual, muntah, sakit perut, dan cirit-birit.

Bangun lapar juga boleh menyebabkan mual kerana kadar gula darah anda rendah. Sebab itu, jangan sesekali lewatkan sarapan untuk menjaga kesihatan dan kesihatan badan anda.

3. Asid perut naik

Cuba ingat lagi, kapan terakhir kali anda makan? Sekiranya anda terakhir makan pada jam 7 malam dan tidak sempat makan sarapan pada keesokan harinya, tidak hairanlah jika anda mengalami sakit pagi.

Melangkau makanan menyebabkan asid perut naik hingga mencapai kerongkongan. Sekiranya anda tidak mengisi perut dengan makanan dengan cepat, asid perut yang naik akan terus menyakiti lapisan tekak anda dan mencetuskan loya.

4. Mabuk

Sekiranya anda minum banyak alkohol semalam atau mabuk, maka tidak hairanlah anda merasa mual pada waktu pagi. Minum alkohol menyebabkan badan menjadi cepat kering dan kadar gula dalam darah turun secara mendadak. Itulah sebabnya, kepala anda terasa sakit, mual, malah muntah apabila anda minum terlalu banyak alkohol.

5. Cemas

Rasa gementar kerana pagi ini ada peperiksaan tesis? Atau cemas kerana anda ingin membuat persembahan di hadapan pelanggan penting? Sekiranya demikian, ini boleh menjadi penyebab sakit pagi anda.

Pecahan emosi seperti tekanan, kegelisahan, atau kegelisahan menyebabkan tahap asid dan enzim di dalam perut menjadi lemah. Otot perut anda akan menguncup secara berlebihan dan mencetuskan loya atau muntah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found