Susu keluar dari payudara walaupun anda tidak menyusu? Inilah sebabnya

Bukankah hamil atau menyusu, tetapi susu boleh keluar dari payudara, yang mungkin? Namun, pada hakikatnya ini boleh berlaku. Tidak semua wanita mengalami ini, tetapi sebilangan wanita mengalaminya dan itu boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Tubuh menghasilkan susu ibu secara semula jadi semasa kehamilan, untuk menyediakan susu ibu sebagai makanan untuk bayi. Susu ibu yang dihasilkan oleh badan ketika tidak hamil atau menyusu boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Ini berlaku kerana terdapat hormon yang serupa dengan hormon yang berkaitan dengan pengeluaran susu ibu.

Bagaimana susu ibu dapat dihasilkan oleh badan semasa anda tidak hamil atau menyusu?

Payudara anda dapat menghasilkan susu jika terdapat hormon yang serupa dengan hormon estrogen, progesteron, dan prolaktin, yang dikeluarkan oleh tubuh untuk menghasilkan susu ibu. Hormon yang serupa dengan tiga hormon semula jadi badan boleh diperolehi daripada suplemen hormon dan / atau rangsangan fizikal. Dengan hormon ini, badan anda dapat menghasilkan susu ibu tanpa hamil terlebih dahulu.

Payudara yang mengeluarkan susu ketika mereka tidak hamil atau menyusu disebut galaktorea. Galactorrhea boleh berlaku pada satu atau kedua payudara. Susu yang dikeluarkan boleh berwarna kehijauan hingga kekuningan. Galactorrhea boleh berlaku pada wanita yang telah hamil, tetapi boleh terjadi pada wanita mana pun. Galactorrhea boleh disebabkan oleh:

 • Rangsangan payudara yang serupa dengan penyusuan. Ini boleh berlaku dengan menekan puting, gairah seksual, atau menggosok pakaian. Rangsangan saraf yang boleh menyebabkan galaktorea juga boleh berlaku dengan pembedahan / trauma / luka bakar ke dada, herpes zoster, atau tekanan emosi kronik. Prosedur pembedahan dapat menghasilkan prolaktin serum, yang menjadi penyebab galaktorea.
 • Kesan sampingan penggunaan ubat, seperti penyekat H2 (cimetidine / tagamet), pil kawalan kelahiran, metoclopramide (reglan), sulpiride, ubat psikotropik, antihipertensi (methyldopa, reserpine, verapamil, atenolol), dan ubat lain.
 • Tumor pituitari. Ini adalah penyebab galaktorea yang paling biasa. Jenis tumor hipofisis yang paling biasa adalah prolaktinoma, tumor jinak bukan kanker. Tumor ini boleh mencetuskan lebihan hormon yang boleh menyebabkan kelainan hormon.
 • Kadang kala, galaktorea dikaitkan dengan kegagalan buah pinggang kronik yang dapat meningkatkan pengeluaran hormon prolaktin.
 • Galaktorea juga boleh disebabkan oleh hipotiroidisme, tetapi ini jarang berlaku.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya susu keluar dari payudara?

Perkara pertama yang boleh anda lakukan sekiranya anda mempunyai cairan yang keluar dari payudara anda semasa anda tidak hamil adalah berhenti merangsang payudara anda dengan cara apa pun. Jangan menyentuh atau menekan puting anda lagi, jangan merangsang payudara secara seksual, dan elakkan memakai pakaian yang ketat. Anda juga harus mengubah diet anda menjadi lebih sihat dan melakukan senaman secara berkala.

Sekiranya anda melakukan perkara di atas, tetapi galaktorea anda tidak berhenti, ini mungkin disebabkan oleh sebab lain, seperti mengambil ubat atau penyakit lain. Anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan daripada doktor. Sekiranya galaktorea anda disebabkan oleh kesan sampingan ubat, doktor anda mungkin membuat perubahan pada ubat anda. Sekiranya galaktorea disebabkan oleh penyakit, doktor anda akan memberi anda ubat.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Galaktorea yang berlaku kerana rangsangan puting yang berlebihan semasa melakukan aktiviti seksual mungkin tidak membahayakan. Walaupun galaktorea mungkin tidak berbahaya, ia boleh berbahaya jika berlanjutan atau mungkin merupakan tanda penyakit lain yang lebih berbahaya. Untuk itu, anda harus segera berjumpa doktor sekiranya galaktorea terus mengganggu anda dan anda merasakan ini bukan sesuatu yang normal bagi anda.

Beberapa perkara tidak normal yang boleh berlaku dan harus segera mendapatkan rawatan daripada doktor adalah jika:

 • Pelepasan berterusan dari satu atau kedua payudara, walaupun anda tidak hamil atau menyusu.
 • Pelepasan dari puting anda mengandungi darah atau nanah, dan mempunyai tekstur yang melekit.
 • Cecair keluar secara tiba-tiba tanpa rangsangan pada puting susu.
 • Pelepasan tiba-tiba dari puting anda (galaktorea) selama berbulan-bulan, jauh melebihi masa selepas anda melahirkan.
 • Anda pulih dari keguguran, tetapi anda mengalami galaktorea beberapa bulan selepas keguguran.

BACA JUGA

 • Mengatasi Berbagai Masalah Payudara Semasa Menyusu
 • Mengapa Ukuran Payudara Besar Satu Bahagian?
 • Ciri-ciri Kanser Payudara Keradangan: Tidak Ada Benjolan, Tetapi Lebih Ganas

Recent Posts