5 Khasiat Kaldu Cendawan (Ragi Berkhasiat) |

Kaldu cendawan atau yis pemakanan adalah produk perisa makanan dalam bentuk serbuk dengan biji-bijian kasar. Kaldu cendawan dipercayai lebih sihat daripada MSG kerana kandungan semula jadi. Lihat pelbagai faedah yang anda dapat dengan menggunakan sup cendawan dalam ulasan ini.

Kandungan nutrien kaldu cendawan (yis pemakanan)

Kaldu cendawan mungkin masih asing bagi sesetengah orang. Walau bagaimanapun, produk perisa makanan ini mempunyai rasa umami yang sedap dan tidak kalah dengan monosodium glutamat (MSG).

Ragi berkhasiat adalah bentuk ekstrak ragi dari cendawan Saccharomyces cerevisiae . Kulat ini ditanam selama beberapa hari pada medium kaya gula, misalnya pada molase.

Untuk menghasilkan ekstrak ragi, cendawan kemudian dipanaskan, dicuci, dikeringkan, dihancurkan, dan dibungkus ke dalam perasa cendawan atau kaldu cendawan.

Vegan atau vegetarian sering menggunakan kaldu cendawan sebagai perasa makanan kerana dipercayai lebih sihat daripada MSG.

Dipetik dari FoodData Central A.S. Jabatan Pertanian, setiap 1 sudu makan atau 9 gram hidangan kaldu cendawan mempunyai kandungan nutrisi berikut.

 • Kalori: 34 kcal
 • Protein: 5 gram (g)
 • Lemak: 0 g
 • Karbohidrat: 3 g
 • Serat: 2 g
 • Kalsium: 5.04 miligram (mg)
 • Zat besi: 1 mg
 • Kalium: 189 mg
 • Natrium: 25 mg
 • Thiamin (Vit. B1): 7,02 mg
 • Riboflavin (Vit. B2): 7.41 mg
 • Niacin (Vit. B3): 39.4 mg
 • Pyridoxine (Vit. B6): 7.62 mg
 • Cobalamin (Vit. B12): 33.8 mcg

Tetapi penting untuk diketahui, setiap jenama kaldu cendawan boleh mengandungi pelbagai vitamin dan mineral.

Anda boleh membaca maklumat nilai pemakanan pada bungkusan terlebih dahulu untuk membandingkan komposisi pemakanan.

Khasiat sup cendawan untuk kesihatan badan

Penggunaan kaldu cendawan biasanya 1-2 sudu sehari. Serbuk kaldu ini banyak digunakan sebagai perasa makanan atau penyiraman, seperti untuk popcorn dan pasta.

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan kaldu cendawan yang anda dapat.

1. Membantu perkembangan dan pemulihan otot

Dalam 1 sudu sup cendawan mengandungi kira-kira 2 gram protein. Ini tentu dapat memenuhi sekitar 8 peratus keperluan protein harian anda.

Selain itu, kaldu cendawan juga mengandungi 9 jenis asid amino penting. Tubuh anda umumnya memerlukan nutrien ini dari pengambilan makanan harian.

Dua nutrien penting dari kaldu cendawan bermanfaat dalam perkembangan dan pemulihan otot, terutama bagi anda yang menyeimbangkannya dengan senaman yang kerap.

Lebih-lebih lagi, kelebihan kaldu cendawan ini juga dapat membantu vegan atau vegetarian untuk memenuhi keperluan protein dan asid amino mereka dengan mudah.

2. Mencegah kekurangan vitamin B12

Vegan dan vegetarian yang tidak mengambil produk haiwan yang merupakan sumber semula jadi vitamin B12 lebih rentan terhadap kekurangan atau kekurangan vitamin B12.

Tubuh anda memerlukan pengambilan vitamin jenis ini untuk mengekalkan sistem saraf, pengeluaran DNA, metabolisme tenaga, dan pembentukan sel darah merah.

Satu kajian dalam jurnal Ulasan Pemakanan menyebut yis pemakanan yang diperkaya dengan vitamin B12 mampu memenuhi keperluan vegetarian.

Sekurang-kurangnya 1 sudu kaldu cendawan mengandungi kira-kira 33.8 mikrogram vitamin B12. Kandungan ini memenuhi lebih dari 8 kali keperluan harian.

3. Memerangi radikal bebas

Pendedahan kepada radikal bebas berpotensi menyebabkan kerosakan sel tubuh. Antioksidan dapat membantu melawan kerosakan ini dengan mengikat radikal bebas.

Kaldu cendawan adalah salah satu makanan yang tinggi antioksidan kuat, seperti glutathione dan selenomethionine, yang mencegah kerosakan dan membantu tubuh menghilangkan toksin.

Mengkonsumsi yis pemakanan Ia juga bermanfaat dalam memberikan pertahanan tubuh terhadap peningkatan risiko penyakit kronik, termasuk penyakit jantung dan barah.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kaldu cendawan mengandungi alpha-mannan dan beta-glukan, yang menunjukkan penyelidikan dapat membantu meningkatkan imuniti.

Serat beta-glukan yang terdapat dalam yis pemakanan membantu meningkatkan sistem pertahanan badan terhadap risiko jangkitan virus dan bakteria.

Satu kajian dalam jurnal Sains Makanan dan Pemakanan menunjukkan kelebihan kaldu cendawan yang dapat mengurangkan risiko berulang dan mengurangkan gejala selesema hingga 25 persen.

Ini boleh didapati pada individu yang memakan sekurang-kurangnya setengah hingga satu sudu besar yis pemakanan dalam sehari.

5. Menurunkan kadar kolesterol

Selain itu, beta-glukan yang terdapat dalam kaldu cendawan juga bermanfaat untuk menurunkan kadar kolesterol dalam aliran darah anda.

Penyelidikan mengenai peserta lelaki dengan kolesterol tinggi yang menerima 15 gram beta-glukan dari ragi setiap hari selama 8 minggu, terbukti dapat mengurangkan kolesterol total sebanyak 6 peratus.

Tahap kolesterol yang terlalu tinggi tentunya tidak baik untuk kesihatan. Beberapa komplikasi kolesterol tinggi boleh menyebabkan strok dan penyakit jantung.

6. Membantu menguruskan diabetes

Ragi berkhasiat juga termasuk satu jenis makanan dengan indeks glisemik rendah (GI) sehingga dapat membantu pesakit diabetes menguruskan keadaan mereka.

Selain itu, bahan makanan ini juga mengandungi kromium. Mineral ini dapat membantu mengawal kadar gula darah pada penderita diabetes.

Manfaat kaldu cendawan juga memastikan bahawa tubuh anda mendapat pengambilan kalium yang mencukupi. Sebabnya, kadar kalium rendah berkait rapat dengan tahap glukosa tinggi dalam badan.

7. Melegakan sindrom iritasi usus

Kaldu cendawan berasal dari cendawan Saccharomyces cerevisiae Ia juga dapat melegakan gejala sindrom iritasi usus (IBS).

Kajian di Jurnal Gastroenterologi Dunia menunjukkan penurunan sakit perut dan kembung dengan pengambilan 500 mg kapsul S. cerevisiae sehari selama 8 minggu.

Walau bagaimanapun, penggunaan yis pemakanan Sebagai ubat untuk melegakan gejala gangguan pencernaan, tentunya masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Sama seperti bahan memasak yang lain, anda perlu menyimpan kaldu cendawan di dalam bekas yang tertutup rapat dan jauh dari cahaya matahari langsung.

Ragi berkhasiat umumnya selamat bagi kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, ini boleh mencetuskan gangguan pencernaan, alergi, dan migrain bagi orang yang sensitif terhadap produk ragi.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, ada baiknya berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found