4 Punca Amandel Bengkak Yang Tidak Perlu Dipandang Rendah

Semasa anda menelan makanan atau minuman, adakah anda pernah mengalami kesakitan seperti tersekat di kerongkong anda? Ini mungkin disebabkan oleh pembengkakan pada amandel anda. Tetapi setelah melihat di cermin, mengapa hanya satu tonsil yang membengkak, ya? Jangan biarkan keadaan ini bertambah buruk, mari kita lihat sebab-sebab mengapa amandel membengkak hanya di satu sisi!

Apa yang menyebabkan amandel bengkak di satu sisi sahaja?

Tidak dapat dinafikan, amandel yang bengkak pastinya membuat tekak terasa sakit ketika menelan. Kesannya, anda malah menjadi malas untuk makan walaupun perut anda terasa sangat gemuruh.

Namun, tidak seperti pembengkakan amandel yang biasa. Keadaan yang anda alami sebenarnya berlaku hanya pada satu bahagian amandel, sama ada di sebelah kanan atau kiri.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan amandel anda membengkak di satu sisi:

1. Jangkitan virus

Sekiranya anda membuka mulut di hadapan cermin, anda akan melihat bahawa terdapat dua tisu lembut berbentuk bujur di sisi kerongkong anda.

Tisu-tisu ini, yang dikenali sebagai amandel, masih merupakan bahagian sistem limfatik badan.

Sebagai fungsi sistem limfatik, amandel juga bertanggungjawab melawan virus yang cuba masuk melalui mulut.

Walau bagaimanapun, amandel tidak selalu boleh dipercayai dalam memerangi virus. Dalam beberapa kes, tisu kecil ini dapat dijangkiti virus yang akhirnya menyebabkan pembengkakan.

Walaupun terdiri daripada dua tisu atau sepasang, pembengkakan hanya dapat terjadi pada satu sisi amandel.

Terdapat pelbagai jenis virus yang boleh menyebabkan amandel bengkak, termasuk:

  • Adenovirus , yang menyebabkan sakit tekak, selesema, dan bronkitis.
  • Virus Epstein-Barr (EBV) , yang dapat disebarkan melalui air liur yang dijangkiti.
  • Virus herpes simplex jenis 1 (HSV-1) , yang juga dikenali sebagai herpes oral. Virus ini boleh membentuk lepuh pada amandel.
  • Cytomegalovirus (CMV, HHV-5) , yang biasanya muncul pada orang dengan sistem imun yang lemah.
  • Virus campak (rubeola) , dapat menular melalui air liur atau lendir yang dijangkiti.

2. Keradangan tonsil

Selain daripada jangkitan virus, pendedahan kepada bakteria juga dapat menyebabkan bengkak amandel di satu sisi sahaja.

Amandel bengkak akibat jangkitan virus dan bakteria, kemudian berkembang menjadi radang amandel (tonsilitis).

Dari banyak jenis bakteria yang ada, Streptococcus pyogenes adalah bakteria yang paling kerap menyebabkan keadaan ini. Bakteria ini juga sering menyebabkan sakit tekak.

Sebilangan besar kes tonsilitis menyerang kedua-dua belah amandel. Tetapi kadang-kadang, tonsilitis boleh menyebabkan pembengkakan pada satu sisi tisu sahaja.

Selain bengkak, gejala lain yang muncul dengan radang amandel termasuk sakit tekak, kesukaran menelan, demam, leher kaku, dan serak.

3. Abses peritonsillar

Menurut halaman American Family Physician, abses peritonsillar adalah keadaan yang berlaku sebagai komplikasi tonsilitis.

Itulah sebabnya, abses peritonsillar juga disebabkan oleh perkara yang sama dengan tonsilitis, iaitu bakteria Streptococcus pyogenes .

Berbeza dengan radang amandel yang menyerang tisu secara langsung, abses peritonsillar tidak seperti itu.

Bakteria Streptokokus yang menyebabkan abses peritonsillar hanya menyebabkan jangkitan pada tisu lembut di sekitar amandel.

Sebenarnya, ia lebih sering dialami di satu sisi amandel, baik di sebelah kanan atau di sebelah kiri, sehingga menjadi penyebab amandel bengkak di satu sisi.

Selanjutnya, tisu di sekitar sisi amandel diserang oleh bakteria anaerob yang datang melalui bahagian lain dari kelenjar tubuh.

Ringkasnya, tonsilitis yang merebak ke tisu sekitarnya yang lain boleh menyebabkan jangkitan.

Akhirnya, terdapat abses peritonsillar yang menyebabkan pembengkakan, sakit, dan juga penyumbatan tekak.

4. Kanser tonsil

Amandel bengkak yang disebabkan oleh radang amandel nampaknya agak biasa di kalangan kanak-kanak.

Semasa pada orang dewasa, penampilan gejala amandel tertentu dapat menunjukkan adanya barah amandel.

Pertama, jika pembengkakan amandel tidak disertai dengan rasa sakit. Sebenarnya, anda mungkin mengalami kesukaran menelan dan bernafas, tetapi masih tidak merasa sakit di tekak.

Kedua, amandel bengkak hanya di satu sisi sahaja. Sekiranya ternyata amandel yang bengkak tidak disertai dengan rasa sakit, mungkin penyebab barah amandel.

Jangan memandang rendah keadaan ini, terutamanya jika ia bertahan lama. Sebagai tambahan kepada tanda-tanda ini, barah tonsil juga boleh menyebabkan gejala seperti:

  • Suara berubah dan menjadi serak
  • Sakit telinga di satu sisi sahaja, terutamanya di bahagian yang sama dengan amandel yang bengkak
  • Pendarahan dari mulut
  • Kesukaran menelan

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Keadaan lain seperti kurang rehat pada pita suara kerana terlalu banyak bercakap dan menjerit, atau abses gigi boleh menjadi penyebab amandel bengkak hanya pada satu sisi.

Selain itu, meneteskan hidung atau penumpukan lendir di sekitar hidung dan tekak dapat menyekat saluran angin. Seterusnya, pembengkakan berkembang di satu sisi amandel.

Memandangkan keadaan ini dapat menandakan masalah kesihatan lain yang lebih berbahaya, jangan berlengah berjumpa doktor.

Anda juga harus berjumpa doktor sekiranya salah satu bahagian amandel bengkak yang anda alami tidak berfungsi dengan pemberian ubat amandel.

Recent Posts