Apa Kelebihan Telur Omega 3 berbanding Telur Biasa? •

Telur ayam adalah sumber protein haiwan yang agak murah dan berpatutan. Diproses ke dalam pelbagai menu makanan, rasanya selalu sedap dan dapat memenuhi keperluan pemakanan orang dari pelbagai kalangan. Namun, adakah anda ingin tahu apakah perbezaan antara telur ayam omega 3 dan telur biasa?

Apa yang menjadikan telur omega 3 lebih istimewa daripada telur biasa?

Omega 3 adalah salah satu nutrien yang sangat kita perlukan. Omega 3 adalah sejenis asid lemak penting yang baik untuk menjaga jantung dan saluran darah yang sihat. Omega 3 juga dapat membantu menguatkan sistem imun dan menyeimbangkan tahap trigliserida dalam darah.

Walaupun begitu, badan tidak dapat menghasilkannya sendiri dalam jumlah yang mencukupi sehingga mesti dibantu melalui pengambilan makanan.

Terdapat tiga bentuk asid lemak omega 3, iaitu ALA, DHA, dan EPA. Asid Alpha-linoleik (ALA) paling banyak terdapat dalam sumber sayur-sayuran, seperti minyak tumbuhan dan biji. Sementara DHA) dan EPA terdapat dalam sumber haiwan, seperti salmon, tuna, dan kuning telur.

Secara semula jadi, kuning telur sudah mengandungi AHA dan DHA. Namun, kadarnya tidak begitu tinggi sehingga tidak dapat dikategorikan sebagai sumber makanan omega 3 yang tinggi seperti salmon. Oleh itu, pengeluar telur ayam menangani hal ini dengan teknologi kejuruteraan makanan.

Di Indonesia, penemuan teknologi kejuruteraan makanan untuk memperkaya telur ayam dengan omega 3 pertama kali dilakukan oleh Universiti Pertanian Bogor (IPB) pada tahun 1995 dan telah dipatenkan sejak tahun 2009.

Selain menggunakan teknologi kejuruteraan, ayam juga sebelumnya diberi makanan yang diperkaya dengan suplemen omega 3. Oleh itu, ayam dapat menghasilkan telur dengan kandungan asam lemak omega 3 yang tinggi.

Perbezaan antara telur omega 3 dan telur ayam biasa

Selain tentu saja diperkaya dengan tambahan omega 3, telur ini juga mempunyai perbezaan lain dari telur ayam biasa.

Penampilan fizikal

Kuning telur ayam biasa berwarna kuning muda. Walaupun kuning telur ini lebih besar dan warnanya lebih gelap, bahkan dekat dengan oren.

Kuning juga lebih kencang dan tidak mudah hancur apabila dipisahkan dari putih.

Kandungan kolesterol

Telur ayam istimewa ini mengandungi sepuluh kali lebih banyak asid lemak omega 3 daripada telur biasa.

Hebatnya, kandungan kolesterol juga 50% lebih rendah daripada telur ayam biasa. Setiap 100 gram telur ayam omega 3, kolesterol hanya sekitar 150 mg sementara telur biasa boleh mencapai 250-300 mg. Sebagai rekod, had pengambilan kolesterol pada orang dewasa adalah maksimum 300 mg sehari.

Kelebihan ini menjadikan telur ayam omega 3 sesuai sebagai pilihan sumber protein bagi mereka yang mempunyai kolesterol tinggi atau penyakit jantung.

Harga

Melihat kandungan telur omega 3 yang lebih tinggi daripada telur biasa, tidak hairanlah harganya juga lebih mahal. Harga telur ini boleh menjadi tiga kali lebih mahal daripada telur ayam biasa di pasaran.

Recent Posts