Upil Bukan Hanya Kotoran, Ketahui 5 Fakta Unik •

Pembuangan hidung atau mimisan biasanya dilihat sebagai menjijikkan. Sebenarnya, hari ini hingga bila-bila masa kita harus bersyukur dengan usaha yang tinggi. Najis, yang umumnya berwarna hijau keabu-abuan, ternyata berperan besar dalam sistem pertahanan badan. Oleh itu, ketahui fakta unik mengenai masalah berikut.

Fakta unik mengenai luka di hidung anda

Pernahkah anda terfikir, bagaimana jerawat boleh terbentuk? Upil ternyata berasal dari lendir alias ingus, yang merupakan cairan tebal yang melapisi saluran pernafasan anda.

Sebenarnya, tubuh manusia menghasilkan 1-2 liter lendir setiap hari. Tiga fungsi utama lendir adalah seperti berikut:

  • Pelinciran, untuk menjaga kelembapan saluran hidung dan sinus, dan mencegahnya daripada jengkel.
  • Perisai pertahanan, untuk melindungi tisu dan saluran darah di lubang hidung dan sinus.
  • Tapis, untuk menapis habuk, benda asing kecil, dan bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan dan alergi.

Nah, apabila benda asing ditangkap oleh lendir di saluran pernafasan, rambut halus di saluran pernafasan (silia) akan mendorong lendir ke dalam hidung. Sekiranya anda tidak membersihkannya dengan cepat, ingus anda akan kering dan menjadi kotor.

Upil yang berbentuk lebih lembut dan lembap, akan keluar dengan pelbagai warna. Warna lendir juga bervariasi, mulai dari coklat, kuning, hingga hijau, bergantung pada keadaan kesihatan anda.

Walaupun kelihatan menjijikkan, anda mungkin tidak menyangka bahawa ia mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Ada apa-apa?

1. Melawan batuk selsema

Setelah mengetahui peranan pembuangan hidung dalam melindungi tubuh, terutama dalam mencegah jangkitan bakteria dan virus, snot menjalankan peranannya dengan sederhana dan berkesan. Sebelum virus dan bakteria tumbuh menjadi lebih berbahaya.

Apabila anda demam, badan anda mempunyai reaksi automatik untuk melawan virus selsema dan batuk. Biasanya badan akan menghasilkan lebih banyak histamin. Sebatian ini mencetuskan membran hidung membengkak dan menghasilkan lebih banyak lendir.

Oleh itu, lendir menjadi lebih tebal atau likat. Pertahanan ini dilakukan oleh badan untuk mencegah penyebaran jangkitan pada saluran pernafasan bawah. Oleh itu, jangan terkejut, hidung selalu mengeluarkan banyak lendir dan hidung ketika anda batuk, atau apa yang anda tahu sebagai hidung berair.

2. Melawan alahan

Dalam melawan alahan, tubuh juga memiliki sistem pertahanan yang sama ketika melawan virus batuk dan selesema. Pencetus seperti debu, debunga, atau alergen lain menjadikan membran hidung membengkak dan meningkatkan pengeluaran lendir.

Bengkak ini dikenali sebagai rhinitis alergi. Biasanya gejala ini disertai dengan batuk atau bersin. Kedua-duanya, bersamaan dengan rembesan lendir dan kahak, adalah pertahanan tubuh dalam mengeluarkan alergen.

Bahaya memilih hidung anda terlalu kerap

Sebilangan besar orang mungkin mempunyai kebiasaan memilih hidung atau memetik hidung untuk menghilangkan hidung yang terkumpul. Sebenarnya, kebiasaan ini dapat dilakukan secara tidak sedar, terutama ketika seseorang gugup.

Sebenarnya, membuang mimisan secara sembarangan sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada keadaan kesihatan anda. Apakah risiko memilih hidung anda?

1. Jangkitan hidung

Sebelumnya, telah dijelaskan bahawa ingus berasal dari ingus yang menangkap zarah asing dan kemudian mengering. Zarah-zarah ini boleh mengandungi bakteria dan virus yang berpotensi mengganggu kesihatan.

Bayangkan jika anda memilih hidung terlalu dalam atau mencederakan bahagian dalam hidung anda secara tidak sengaja, bakteria dan virus ini boleh menyebabkan jangkitan pada hidung anda. Belum lagi jika anda tidak mencuci tangan ketika memilih hidung. Jari yang kotor juga meningkatkan risiko jangkitan anda.

Selain itu, jari yang digunakan untuk memilih hidung anda boleh terkontaminasi dengan luka, jadi anda berpotensi menyebarkan bakteria dan virus kepada orang lain.

Kajian mengenai Cureus pada tahun 2018 meneliti akibat pengambilan hidung yang berlebihan atau rhinotillexomania. Dari kajian itu, rhinotillexomania risiko menyebabkan jangkitan saluran pernafasan atas dan pembengkakan saluran hidung. Lama kelamaan, keadaan ini berpotensi untuk menyempitkan lubang hidung.

2. Mimisan

Selain meningkatkan risiko jangkitan, memetik hidung juga berpotensi merosakkan saluran darah kecil (kapilari) di dinding dalam hidung. Kapilari sangat sensitif dan mudah pecah apabila terkena benda asing.

Sekiranya jari anda secara tidak sengaja melukai kapilari semasa mengambil hidung, pendarahan atau mimisan mungkin berlaku. Ini benar terutamanya jika anda memilih hidung anda dengan kuat atau kasar.

3. Lubang di septum hidung

Septum adalah dinding yang memisahkan bahagian kanan dan kiri hidung anda. Kebiasaan membuang hidung terlalu kerap juga boleh mencederakan septum anda.

Salah satu gangguan hidung yang dapat terjadi akibat memetik hidung anda adalah perforasi septum, yang merupakan kemunculan lubang pada septum hidung.

Biasanya, perforasi septal ini akan menyebabkan mimisan. Dalam kes yang teruk, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk mengatasinya.

Cara membersihkan hidung dengan betul dan betul

Bagi sesetengah orang, memetik hidung adalah kebiasaan yang mungkin sukar untuk dielakkan. Memotong hidung juga jarang menyebabkan masalah serius pada orang yang sihat.

Walau bagaimanapun, kuman bersarang boleh menyebabkan komplikasi serius, terutama pada orang yang mempunyai masalah sistem imun.

Oleh itu, mencabut hidung tidak digalakkan kerana itu bukan kebiasaan yang sihat. Untuk menghilangkan ludah dengan betul, berikut adalah cara yang boleh anda cuba:

  • Gunakan semburan air masin membersihkan dan melembapkan hidung, supaya hidung senang dikeluarkan dan ingus tidak mudah kering.
  • Gunakan tisu untuk mengeluarkan hidung.
  • pasang pelembap untuk menjaga kelembapan persekitaran anda.
  • Sekiranya anak anda mula memilih hidungnya, mulailah mengajarnya untuk berhenti dan memberinya tisu ketika dia mengadu rasa tidak selesa di hidungnya.

Sekiranya anda merasakan penampilan luka yang terlalu banyak dan kerap, dan diikuti oleh gejala yang tidak biasa, segera berjumpa dengan pakar ENT yang terdekat.

Walaupun hidung memiliki peranan penting, jangan lupa menjaga kebersihan hidung sehingga sihat dan dapat menjalankan perannya dalam menyaring kotoran.

Recent Posts