Inilah kegunaan dan faedah nebulizer untuk batuk dan selsema

Nebulizer adalah sejenis alat yang mempunyai fungsi seperti: penyedut untuk menukar dan memasukkan ubat dalam bentuk cecair di dalamnya terus ke saluran pernafasan. Secara lebih terperinci, berikut adalah faedah dan bagaimana nebulizer berfungsi dalam membantu gangguan pernafasan kanak-kanak, terutama ketika mereka mengalami batuk dan selsema.

Kelebihan nebulizer dalam membantu batuk dan selsema

Alat nebulizer untuk membantu keadaan pernafasan lebih kerap digunakan oleh penghidap asma. Namun, ternyata alat ini juga dapat digunakan untuk melegakan masalah batuk dan selsema.

Menurut kajian yang diterbitkan oleh A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional , penggunaan nebulizer juga boleh bermanfaat untuk mengatasi batuk.

Nebulizers menjadi salah satu pilihan rawatan, terutamanya apabila jenis rawatan lain tidak lagi berkesan.

Apabila anda menghadapi masalah pernafasan, ubat penyedutan atau semburan dapat membantu membersihkan saluran udara untuk melegakan gejala.

Batuk dan selsema dikaitkan dengan lendir yang menumpuk di rongga pernafasan. Atas sebab ini, manfaat kanak-kanak menggunakan nebulizer adalah untuk mengawal penumpukan lendir atau kahak sehingga batuk dan selsema dapat dikurangkan.

Faktor lain yang menjadikan nebulizer membantu batuk dan selsema adalah jenis ubat yang digunakan.

Dilaporkan dari Yayasan Paru-paru Britain Berikut adalah beberapa ubat yang boleh digunakan dengan nebulizer:

  • Bronkodilator yang membantu membuka atau melebarkan saluran udara
  • Penyelesaian garam hipertonik (larutan air garam kelas perubatan) yang mengurangkan kelikatan lendir di saluran udara dan menjadikannya lebih mudah untuk lulus
  • Antibiotik untuk merawat dan mencegah jangkitan

Cara bekerja dan menggunakan nebulizer

Berbeza dengan alat penyedut yang dihirup melalui mulut, nebulizer tersedia dalam pelbagai bentuk, seperti topeng dengan oksigen, udara termampat, atau mesin ultrasonik.

Nebulizer dengan mesin ultrasonik agak mahal dan biasanya hanya digunakan di hospital atau sering juga digunakan oleh orang yang tidak dapat menggunakannya penyedut dengan dos tertentu, misalnya bayi, anak kecil, dan orang yang menghidap asma yang teruk.

Sebagai maklumat tambahan, menurut Hospital Kanak-kanak Seluruh Negara , Nebulizer dengan topeng biasanya digunakan untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

M outpiece Atau alat yang dimasukkan ke dalam mulut biasanya digunakan pada kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas.

Anak yang menggunakan nebulizer harus berada dalam posisi duduk tegak untuk membantunya menghirup dan menghembus nafas dengan lebih mudah.

Pastikan anak kecil anda berada dalam kedudukan itu selama kira-kira 15 minit sehingga mereka dapat memanfaatkan ubat yang digunakan melalui nebulizer ini.

Sekiranya anda sukar mendapatkan anak anda untuk mendapatkan rawatan menggunakan nebulizer, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan.

  • Jadikan penggunaan nebulizer sebagai rutin agar anak anda terbiasa dengannya dan tahu kapan harus melakukannya.
  • Lakukan sambil menonton.
  • Biarkan anak kecil anda menghiasi nebulizer seperti pelekat watak yang dia suka.
  • Untuk bayi, cuba gunakan alat ini ketika dia sedang tidur.
  • Puji anak kecil anda ketika dia selesai menggunakan rawatan nebulizer.

Ingat, selalu dianjurkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau mencari maklumat mengenai penggunaan alat ini.

Nebulizer sering ditujukan untuk kanak-kanak yang sukar menggunakan penyedut dengan teknik atau kaedah tertentu.

Alat ini memudahkan rawatan gangguan saluran pernafasan kerana ubat di dalamnya dapat disembur secara automatik dan terkawal.

Sekiranya anda mempunyai anak dengan masalah pernafasan, anda mungkin memerlukan nebulizer di rumah. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan terlebih dahulu untuk berjumpa doktor mengenai penggunaan alat ini.

Manfaat nebulizer untuk pelbagai keadaan di saluran udara seperti asma hingga batuk dan selsema boleh menjadi salah satu pilihan rawatan.

Namun, selalu pertimbangkan kesannya serta kemampuan anda menggunakan alat perubatan seperti ini untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Recent Posts