Kedua-dua Jenis Gula, Apakah Perbezaan antara Sukrosa, Glukosa dan Fruktosa?

Sekiranya anda memperhatikan komposisi atau nilai pemakanan makanan yang dibungkus, anda mungkin menemui sukrosa, glukosa, atau fruktosa di dalamnya. Sebenarnya, ketiga-tiga zat tersebut termasuk dalam jenis gula, atau karbohidrat sederhana. Walaupun mereka berdua gula, apa perbezaan antara ketiganya? Mana yang lebih baik untuk kesihatan?

Terdapat banyak jenis gula, apa itu?

Gula adalah struktur karbohidrat termudah. Ya, seperti yang anda ketahui sumber karbohidrat adalah beras, mi, roti, kentang, buah-buahan, dan sebagainya.

Sekiranya anda makan makanan yang mengandungi karbohidrat, tubuh akan memecahnya terlebih dahulu menjadi bahagian yang lebih kecil, iaitu gula. Kemudian badan baru dapat menyerap dan memprosesnya lebih jauh.

Nah, glukosa dan fruktosa adalah jenis gula yang paling sederhana berbanding sukrosa. Glukosa dan fruktosa keduanya tergolong dalam sekumpulan gula yang disebut monosakarida. Gula jenis ini adalah yang paling kecil dan tidak dapat dipecah lagi.

Berbeza dengan sukrosa, sukrosa adalah sejenis disakarida. Ini bermaksud sukrosa dibuat daripada gabungan dua monosakarida. Dua monosakarida yang membentuk sukrosa adalah gabungan glukosa dan fruktosa. Anda boleh mengatakan sukrosa adalah gabungan fruktosa dan glukosa.

Sekiranya anda sering membaca atau mendengar maklumat mengenai perkataan gula sederhana, gula sederhana yang disertakan adalah monosakarida dan disakarida.

Bolehkah semua gula ini menghasilkan tenaga?

Gula terkenal dengan fungsinya sebagai pengeluar tenaga utama dalam badan. Namun, bolehkah semua gula menghasilkan tenaga? Rupa-rupanya tidak.

Walaupun glukosa dan fruktosa adalah sama, iaitu kumpulan monosakarida, mereka masih berbeza. Gula yang paling penting dalam badan adalah glukosa.

Kerana, tubuh hanya dapat menyerap glukosa dan menjadikannya sebagai tenaga untuk otot, dan juga otak. Tubuh tidak boleh menggunakan fruktosa sebagai tenaga kerana jalan metabolik untuk kedua gula ini dalam tubuh akan berbeza.

Sukrosa juga tidak dapat menghasilkan tenaga. Sukrosa pertama kali mesti dipecah dalam badan menjadi bentuk yang paling sederhana, iaitu glukosa dan fruktosa. Kemudian bahagian glukosa dapat diproses semula untuk menghasilkan tenaga.

Ketiganya mempunyai jalur metabolik yang berbeza di dalam badan

Glukosa

Glukosa dapat diangkut dalam darah dan kemudian disimpan dalam sel otot dan sel hati. Apabila anda mendapat glukosa dari makanan, ia akan diserap melalui usus kecil, dan kemudian dibawa ke darah.

Gula dalam darah disebut gula darah. Kehadiran gula darah ini kemudian akan merangsang hormon insulin. Hormon insulin akan dilepaskan ke dalam darah oleh organ yang disebut pankreas untuk menjadi pembawa gula darah ke sel otot dan sel hati untuk penyimpanan.

Fruktosa

Fruktosa tidak akan mengalir ke dalam darah, sehingga menjadikan kadar gula dalam darah stabil. Daripada pergi ke darah, fruktosa akan memasuki hati dan diproses di organ tersebut.

Fruktosa juga bersifat lipogenik, sehingga dapat merangsang pengeluaran sel lemak. Kehadiran fruktosa juga tidak merangsang pengeluaran hormon leptin, yang mengatur pengambilan dan perbelanjaan tenaga.

Jadi, jika orang mempunyai fruktosa berlebihan, dikhuatiri pengumpulan lemak akan berlaku lebih cepat daripada jika terdapat glukosa berlebihan. Fruktosa berlebihan mempunyai kesan yang sama dengan orang yang makan lebih banyak makanan berlemak.

Sukrosa

Lalu bagaimana dengan metabolisme sukrosa? Oleh kerana gula ini belum dalam bentuk termudah, sukrosa akan dipecah terlebih dahulu dengan bantuan enzim yang disebut beta-fruktosidase.

Setelah dipecah menjadi glukosa dan fruktosa, maka fruktosa dan glukosa ini akan masuk ke jalur metabolik masing-masing.

Dari mana ketiga jenis gula ini berasal?

Dalam makanan sebenarnya boleh mengandungi glukosa, fruktosa dan disakarida. Contohnya, dalam buah-buahan dan sayur-sayuran terdapat pelbagai jenis gula.

Fruktosa secara semula jadi terdapat dalam banyak buah dan sayur-sayuran. Berbeza dengan glukosa yang terdapat dalam sumber lain seperti sayur-sayuran, buah, biji-bijian dan produk olahannya seperti roti, beras, pasta. mee, tepung. Glukosa juga terdapat pada ubi jalar, ubi kayu, kentang, bihun.

Fruktosa juga sering digunakan sebagai komponen pemanis dalam minuman seperti minuman soda dan gula.

Sumber sukrosa yang paling biasa adalah gula meja. Gula meja mengandungi sukrosa dengan komposisi fruktosa dan glukosa yang setanding. Sukrosa juga terkandung dalam sirap jagung, biasanya pada kepekatan fruktosa 55% dan glukosa 45%. Sirap jagung sering ditambahkan pada minuman ringan, pastri, dan banyak makanan yang diproses.

Recent Posts