Memahami Jenis dan Cara Menggunakan Salap Mata Kanan |

Selama ini, masalah mata merah, kering, atau jengkel lebih kerap diatasi dengan titisan mata. Berbanding dengan populariti titisan mata, banyak yang tidak biasa dengan penggunaan salap untuk mata. Sebenarnya, beberapa ramuan ubat untuk mata hanya berkesan apabila diformulasikan dalam bentuk salap. Malangnya, cara menggunakan salap mata tidak semudah titisan, terutama bagi anda yang menggunakannya untuk pertama kalinya.

Oleh itu, untuk mempermudahnya, lihat penjelasan mengenai jenis dan cara menggunakan salap untuk mata dalam ulasan berikut.

Jenis salap mata

Salap khas untuk mata mempunyai formulasi yang lebih ringan daripada salap untuk kulit.

Tidak seperti kulit yang mempunyai lapisan keratin, mata mempunyai lapisan kornea (konjunktiva) yang lebih sensitif dan terdedah kepada kerengsaan kerana terdedah kepada bahan kimia.

Oleh itu, anda tidak perlu risau salap akan membahayakan penglihatan anda kerana ia telah dirumuskan sedemikian rupa sehingga tidak mudah mengganggu mata.

Sama seperti titisan mata, salap mata dapat mengatasi gejala mata merah, kerengsaan mata, dan mata kering.

Tetapi secara amnya, salap mata mengandungi antibiotik yang berkesan dalam merawat jangkitan mata. Sedangkan salep dengan kandungan antivirus yang dapat mengubati jangkitan mata yang disebabkan oleh virus.

Berikut adalah beberapa jenis salap untuk mata yang mempunyai kegunaan khusus.

1. Bacitracin

Salap ini adalah antibiotik polipeptida yang berkesan dalam membasmi pelbagai jenis bakteria yang menyebabkan jangkitan mata, salah satunya adalah keratitis.

Cara menggunakan salap bacitracin adalah disapukan di bahagian dalam kelopak mata sebelum tidur.

Bacitracin juga dapat membantu merawat jangkitan dari blepharitis staphylococcal, iaitu bakteria yang hidup di kulit manusia.

Bakteria ini dapat tumbuh dengan cepat, menyebabkan masalah pada mata.

2. Erythromycin

Ubat ini tergolong dalam kelas makrolida antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan mata bakteria seperti konjungtivitis pada orang dewasa.

Erythromycin juga boleh digunakan untuk mencegah jangkitan mata pada bayi.

3. Ciprofloxacin

Salap mata ini adalah sejenis antibiotik quinolone yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria pada mata.

Ciprofloxacin selamat digunakan pada bayi berumur 1 tahun atau balita berumur 2 tahun ke atas.

4. Gentamicin

Gentamicin adalah antibiotik yang dapat merawat beberapa jangkitan mata, seperti konjungtivitis, blepharitis, dan jangkitan bakteria lain.

5. Neosporin

Salap ini mengandungi campuran antibiotik yang dapat merawat pelbagai jangkitan bakteria pada mata.

Lancarkan penjelasan dalam buku Panduan Klinikal untuk Ubat Oftalmik Neosporin terdiri daripada tiga jenis antibiotik, iaitu neomycin, bacitracin, dan polimisin B .

Cara menggunakan salap ini untuk mata lebih berkesan apabila disapukan di bahagian dalam kelopak mata sebelum tidur sehingga dapat memberikan kesan pemulihan yang lebih lama.

6. Tobramycin

Salap mata jenis ini biasanya digunakan untuk merawat jangkitan mata bakteria pada kanak-kanak berumur dua tahun atau lebih tua. Tobramycin juga boleh didapati dalam bentuk titisan.

Seperti bacitracin dan neosporin, salap tobramycin lebih berkesan apabila digunakan pada mata sebelum tidur.

7. Salap untuk mata kering

Selain salap untuk jangkitan, ada jenis salap yang dapat meningkatkan kelembapan di sekitar kornea mata. Salap ini dapat mengatasi gejala mata kering, kemerahan, atau sakit mata.

Salap untuk mata kering umumnya mengandungi pelincir (bahan pelembap) seperti minyak mineral atau petrolatum yang jelas.

Mata kering dan jengkel mudah dijangkiti. Jadi, salap untuk mata kering dapat mengurangkan risiko jangkitan mata.

Cara menggunakan salap untuk mata

Anda perlu menggunakan salap mata yang sesuai untuk gangguan mata atau penyakit yang anda alami.

Oleh itu, lakukan konsultasi perubatan dengan doktor terlebih dahulu supaya anda dapat menentukan jenis salap mata yang tepat mengikut penyebabnya.

Cara yang tepat untuk menggunakan salap mata adalah dengan mengoleskannya di kelopak mata dalam sehingga boleh menyentuh kornea, bukan kulit luar di sekitar mata.

Anda juga perlu menerapkan teknik yang betul sehingga jumlah salap yang digunakan sesuai dengan dos yang disyorkan oleh doktor.

Ikuti cara menggunakan salap mata kanan di bawah.

 1. Sebelum menyentuh mata anda dan menggunakan salap, basuh tangan anda dengan sabun dalam air yang mengalir.
 2. Sekiranya anda ingin lebih steril, anda boleh memakai sarung tangan perubatan semasa menggunakan salap mata.
 3. Berdiri atau duduk di depan cermin supaya anda dapat melihat bahagian dalam kelopak mata anda dengan jelas.
 4. Tanggalkan penutup salap dan simpan di permukaan yang steril.
 5. Jaga kepala anda dengan mata menunjuk ke atas dan pastikan kelopak mata atas anda naik atau tidak menutup bola mata anda.
 6. Pegang salap dengan tangan kanan atau kiri jika anda kidal. Dekatkan salap ke mata, dengan hujungnya menunjuk ke arah mata.
 7. Tekan salap sehingga ubat keluar sekurang-kurangnya sekitar 1 sentimeter (cm). Sebelum mengikuti langkah seterusnya, elakkan memasukkannya terus ke mata.
 8. Tarik kelopak mata bawah dengan tangan yang lain menggunakan jari telunjuk tanpa menyentuh bahagian dalam mata. Apabila penutup bawah ditarik, anda dapat melihat kemerahan di dalam mata.
 9. Sapukan salap di bahagian dalam kelopak mata bawah yang ditarik. Pastikan hujung bungkusan salap tidak menyentuh mata untuk mengelakkan masuknya habuk, zarah kotor, atau kuman ke dalam mata.
 10. Kelipkan mata anda untuk menyebarkan salap ke seluruh kornea. Tutup mata anda selama 1 minit untuk membolehkan salap menyerap lebih banyak.
 11. Selepas itu, penglihatan mungkin kabur, tetapi keadaan ini hanya bertahan lama setelah salap menyerap.
 12. Lap salap yang tersisa di sekitar mata dengan tisu dan basuh tangan anda semula.

Petua untuk menggunakan salap mata

Terdapat beberapa petua lain yang cuba menjadikan salap mata lebih mudah dan memastikan keselamatannya.

 • Sekiranya anda mesti menggunakan salap lain, anda perlu membiarkan 30 minit sebelum menggunakan salap yang lain pada mata.
 • Kadang-kadang penggunaan salap boleh digabungkan dengan titisan mata. Anda boleh meletakkan titisan mata terlebih dahulu, selepas 5 minit sapukan salap mata.
 • Pastikan anda mengeluarkan kanta lekap sebelum menggunakan salap.
 • Salap boleh menjadikan penutup mata dan bulu mata melekit, jadi lap dengan menggunakan tuala hangat dan tepuk lembut.
 • Elakkan menyentuh hujung bungkusan yang digunakan untuk mengoleskan salap ke mata. Ini bertujuan untuk mengelakkan pencemaran kotoran. Tutup salap dengan ketat apabila tidak digunakan.

Sebilangan besar jenis salap untuk mata hanya boleh didapati dari preskripsi doktor. Penting untuk mengetahui bahawa sebilangan bahan aktif dalam salap mata boleh mencetuskan reaksi mata alergi.

Oleh itu, berjumpa dengan penggunaannya terlebih dahulu dengan doktor.

Recent Posts