Penyakit Gangguan Darah Bukan Hanya Anemia, Ini Daftar Lengkap!

Darah anda terdiri dari empat komponen utama, yaitu sel darah merah (eritrosit), sel darah putih (leukosit), platelet (platelet), dan plasma darah. Keempat komponen ini boleh bermasalah sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik. Akibatnya, anda mungkin mengalami pelbagai gangguan darah yang boleh menjadi akut dan kronik. Jadi, apakah gangguan darah yang paling biasa? Dapatkan jawapannya di sini.

Apakah jenis gangguan darah?

Darah terdiri daripada cecair dan pepejal. Bahagian cair, yang disebut plasma, terbuat dari air, garam, dan protein. Sementara itu, bahagian pepejal darah anda mengandungi sel darah merah, sel darah putih, dan platelet.

Gangguan darah boleh menyerang satu atau lebih bahagian darah. Akibatnya, darah tidak dapat menjalankan tugasnya dengan baik.

Berikut adalah senarai beberapa gangguan darah yang paling biasa.

Gangguan darah yang mempengaruhi sel darah merah

Gangguan sel darah merah adalah keadaan yang menyerang sel yang membawa oksigen dari paru-paru anda ke seluruh badan anda. Pelbagai gangguan darah yang boleh mempengaruhi sel darah merah termasuk:

1. Anemia

Anemia disebabkan oleh bilangan sel darah merah yang rendah di dalam badan. Sekiranya anda mengalami anemia, tubuh anda tidak mendapat bekalan darah yang kaya dengan oksigen. Akibatnya, anda mungkin merasa letih, lesu, dan rendah tenaga. Anda mungkin juga mengalami gejala lain, seperti sesak nafas, pening, atau sakit kepala.

Bergantung pada penyebabnya, anemia terbahagi kepada beberapa jenis yang merangkumi:

 • Anemia kekurangan zat besi
 • Anemia berbahaya (kekurangan vitamin B12)
 • Anemia kerana penyakit kronik
 • Anemia hemolitik autoimun
 • Anemia aplastik
 • Anemia Megaloblastik
 • Anemia sel sabit
 • Anemia kerana talasemia
 • Anemia kekurangan folat

2. Polycythemia vera

Dipetik dari Mayo Clinic, polycythemia vera adalah keadaan apabila terlalu banyak sel darah merah dihasilkan di saraf tunjang. Peningkatan pengeluaran sel darah merah dalam badan boleh menyebabkan darah membeku dan menyekat aliran darah. Keadaan ini meningkatkan risiko pembekuan darah.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gumpalan darah dapat melewati saluran darah, menyebabkan keadaan serius seperti strok (saluran darah otak) atau infark miokard (arteri jantung).

Gangguan darah yang mempengaruhi sel darah putih

Gangguan sel darah putih adalah keadaan yang menyerang sel yang berfungsi sebagai sistem ketahanan badan untuk melawan penyakit. Kelainan dalam jumlah sel darah putih dapat membuat anda mudah terkena jangkitan.

Pelbagai gangguan darah yang boleh mempengaruhi sel darah putih termasuk:

1. Limfoma

Limfoma adalah sejenis barah darah yang mempengaruhi kelenjar getah bening, kelenjar timus, sumsum tulang, dan bahagian badan yang lain. Keadaan ini berlaku apabila sel darah putih berkembang secara tidak normal dan tidak terkawal.

Limfoma terdiri daripada pelbagai jenis, tetapi dua kategori utama limfoma adalah limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin.

2. Leukemia

Leukemia adalah sejenis barah darah yang berlaku ketika sel darah putih menjadi tidak normal dan membiak secara tidak terkawal di sumsum tulang. Leukemia adalah jenis barah darah yang paling biasa.

Berdasarkan seberapa cepat ia berkembang dan jenis sel darah putih yang diserang, leukemia dibahagikan kepada akut dan kronik. Leukemia kronik jauh lebih berbahaya dan sukar dirawat daripada leukemia akut.

3. myeloma berganda

Multiple myeloma adalah sejenis barah darah yang berlaku apabila sel plasma menjadi ganas dan membiak secara tidak terkawal. Sebenarnya, sel plasma berperanan dalam menghasilkan antibodi (atau imunoglobulin) yang membantu tubuh menyerang dan membunuh kuman.

Multiple myeloma menyebabkan penghasilan antibodi yang tidak normal, yang menjadikan sistem imun anda lemah dan mudah dijangkiti.

4. Sindrom Myelodysplastic (praleukemia)

Sindrom Myelodysplastic, juga dikenal sebagai praleukemia, adalah sejenis barah darah yang menyerang sumsum tulang. Keadaan ini disebabkan oleh sel darah yang terbentuk dengan tidak sempurna, sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik.

Walaupun sering muncul secara perlahan, sindrom ini juga dapat muncul secara tiba-tiba dan menjadi leukemia pada tahap yang teruk.

Gangguan darah yang mempengaruhi platelet

Gangguan ini menyerang platelet, yang merupakan sel dalam darah yang beredar di aliran darah dan membantu pembekuan darah. Beberapa gangguan darah yang boleh mempengaruhi platelet adalah:

1. Thrombocytopenia

Thrombocytopenia berlaku kerana platelet dalam darah terlalu rendah. Platelet adalah sel darah yang memainkan peranan penting dalam proses pembekuan darah. Keadaan ini boleh disebabkan oleh masalah kesihatan atau kesan ubat-ubatan tertentu.

Dalam kes yang jarang berlaku, jumlah platelet dapat menjadi sangat rendah sehingga pendarahan dalaman yang berbahaya dapat terjadi.

2. Trombositosis penting

Trombositemia penting adalah peningkatan jumlah platelet tanpa sebab yang jelas. Keadaan ini menyebabkan pembekuan darah dan pendarahan berlebihan.

Trombositemia penting boleh berlaku kerana gangguan proses pembentukan sel stem (sel stem) pembentuk darah. Malangnya, sehingga kini para pakar tidak tahu apa sebenarnya penyebab trombositosis penting.

3. Thrombophilia

Thrombophilia atau juga dikenali sebagai pembekuan darah adalah penyakit yang berkaitan dengan pembekuan darah. Keadaan ini memudahkan darah membeku. Sebilangan orang yang didiagnosis dengan penyakit ini harus mengambil pengencer darah setiap hari untuk mengelakkan pembekuan darah terbentuk.

Gangguan faktor pembekuan darah

Faktor pembekuan atau faktor pembekuan adalah protein dalam darah yang berfungsi dengan platelet untuk membentuk pembekuan darah. Segala masalah yang mempengaruhi fungsi atau jumlah faktor pembekuan menyebabkan gangguan pendarahan.

Beberapa gangguan darah yang boleh mempengaruhi faktor pembekuan darah adalah:

1. Hemofilia

Hemofilia adalah penyakit genetik yang menyebabkan darah menjadi sukar untuk membeku. Keadaan ini disebabkan apabila tubuh kekurangan protein pembekuan darah (faktor pembekuan).

Sekiranya penderita hemofilia berdarah, pendarahan akan sukar dihentikan. Kesannya, darah akan terus mengalir keluar. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi serius.

2. Trombosis urat dalam

Trombosis urat dalam (DVT) adalah penyakit yang berlaku apabila terdapat gumpalan darah pada vena. Biasanya urat yang paling kerap mengalami pembekuan adalah kaki.

Keadaan ini menyebabkan aliran darah menjadi perlahan. Akibatnya, kawasan yang tersumbat menjadi bengkak, merah, dan menyakitkan. Apabila gumpalan darah bergerak ke paru-paru, ia dapat menyebabkan emboli paru, yang dapat menyebabkan masalah pernafasan yang serius.

3. Pembekuan intravaskular yang disebarkan

Penyebaran intravaskular tersebar (DIC) adalah keadaan yang jarang berlaku, tetapi serius, yang menyebabkan pembekuan darah yang tidak normal di seluruh saluran darah badan. Keadaan ini disebabkan oleh penyakit atau keadaan lain, seperti jangkitan atau kecederaan, yang menjadikan proses pembekuan darah terlalu aktif.

4. Penyakit Von Willebrand

Von Willebrand penyakit (VWD) atau penyakit von Willebrand adalah gangguan genetik yang disebabkan oleh salah satu protein pembekuan, iaitu faktor von Willebrand (VWF). VWF mengikat pada faktor VIII (protein pembekuan utama) dan platelet di dinding saluran darah. Faktor ini membantu membentuk plag platelet semasa pembekuan.

Apakah tanda-tanda dan gejala gangguan darah?

Tanda dan gejala gangguan darah mungkin berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya dan komponen darah apa yang tidak normal. Namun, ada beberapa gejala khas yang dapat muncul ketika seseorang mengalami gangguan darah, termasuk:

 • Lemah, lesu, tidak berdaya
 • Demam
 • Sakit kepala
 • Pening
 • Kulit pucat
 • Kemerahan pada wajah
 • Pembekuan darah yang berlebihan
 • Petechiae atau bintik merah muncul
 • Luka yang tidak sembuh atau lambat sembuh
 • Pendarahan yang tidak terkawal selepas kecederaan
 • Kulit lebam dengan mudah walaupun hanya kesan kecil

Secara amnya, gangguan darah menyebabkan pendarahan yang sangat berat dalam hal:

 • Hidung berdarah
 • Prosedur pergigian
 • Pendarahan haid
 • Melahirkan
 • Gigi pada bayi

Mungkin ada tanda dan gejala yang tidak disenaraikan di atas. Anda boleh memeriksa sebarang gejala yang anda disyaki di sini. Namun, untuk hasil yang lebih pasti, anda harus berjumpa doktor mengenai gejala tertentu.

Apa yang menyebabkan gangguan darah?

Terdapat beberapa penyebab utama penyakit darah, termasuk:

1. Keturunan

Penyakit darah boleh berlaku dalam keluarga. Ini bermaksud bahawa jika ibu bapa atau saudara kandung mengalami gangguan darah, anda mungkin mengalami hal yang sama.

2. Syarat-syarat tertentu

Keadaan tertentu boleh meningkatkan risiko gangguan darah. Salah satunya adalah penyakit autoimun. Penyakit autoimun seperti lupus menjadikan sistem ketahanan badan anda tidak berfungsi dengan baik. Sistem imun anda boleh memusnahkan platelet darah anda sendiri, yang menyukarkan badan untuk menghentikan pendarahan ketika cedera.

3. Jangkitan

Sebilangan jangkitan dapat mengurangkan jumlah sel darah putih dalam darah anda. Walaupun begitu, kadang kala jangkitan juga dapat meningkatkan pengeluaran sel darah putih di dalam badan anda.

4. kekurangan zat makanan

Pengambilan nutrien yang buruk juga boleh menyebabkan gangguan darah. Contohnya, jika anda kekurangan zat besi, tubuh anda tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Kesannya, anda akan lebih mudah terkena anemia.

Bagaimana untuk mendiagnosis keadaan ini?

Untuk mengetahui punca gangguan darah yang anda alami, doktor anda biasanya akan mengesyorkan agar anda melakukan beberapa ujian di bawah.

 • Kiraan darah lengkap. Prosedur ini digunakan untuk menilai semua komponen selular (sel darah merah, sel darah putih, dan platelet) dalam darah.
 • Kiraan retikulosit. Ujian ini mengukur bilangan sel darah merah yang baru terbentuk (eritrosit) dalam jumlah darah tertentu.
 • Ujian khas sel darah. Sebilangan besar ujian dilakukan pada sampel darah, tetapi ada yang memerlukan sampel dari sumsum tulang.
 • Ujian pembekuan darah merangkumi pelbagai jenis ujian. Beberapa ujian pembekuan dapat mengira jumlah platelet dalam darah anda.
 • Pengukuran protein dan bahan lain. Ujian ini dilakukan pada sampel air kencing.

Apakah pilihan rawatan untuk merawat gangguan darah?

Doktor anda mungkin mencadangkan kombinasi rawatan untuk membantu memperbaiki gangguan sel darah anda. Pilihan rawatan berikut mungkin dicadangkan oleh doktor anda:

1. Dadah

Sekiranya keadaan anda tidak diklasifikasikan sebagai teruk, anda mungkin hanya diberi ubat tertentu untuk melegakan simptom yang anda nyatakan.

2. Pemindahan sumsum tulang

Sementara itu, sekiranya ubat tidak berfungsi dengan baik, anda mungkin disarankan untuk melakukan pemindahan sumsum tulang. Prosedur ini dapat memperbaiki atau mengganti sumsum tulang yang rosak, sehingga dapat berfungsi dengan baik lagi.

Untuk apa Transplantasi Sumsum Tulang Belakang, dan bagaimana prosesnya?

3. Pemindahan darah

Pemindahan darah adalah pilihan lain untuk membantu anda mengganti sel darah yang hilang atau rosak. Semasa pemindahan darah, anda menerima infus darah sihat dari penderma.

Recent Posts