4 Faedah Rehat yang mencukupi dan Cara Memperolehnya •

Anda pasti faham bahawa tidur adalah keperluan untuk badan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keadaan tertentu membuat anda perlu bangun lewat atau tidur lewat. Kebiasaan seperti ini dapat membuat anda kurang tidur dan mencetuskan pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan anda. Sebenarnya, apakah faedah rehat yang mencukupi untuk badan?

Kebaikan rehat yang mencukupi untuk badan

Sekiranya anda masih bangun malam atau berjaga lewat malam, luangkan masa sebentar untuk memahami lebih lanjut mengenai faedah mendapatkan tidur yang cukup. Dengan cara itu, anda akan tergerak untuk kembali memperbaiki waktu tidur yang tidak kemas.

Berikut adalah faedah yang dapat anda perolehi jika anda cukup berehat, iaitu jangka waktu tidur sekitar 7-8 jam sehari.

1. Menguatkan sistem ketahanan badan

Jangan memandang rendah waktu tidur anda, kerana jika anda kurang tidur, anda mudah terkena pelbagai penyakit berjangkit. Contohnya, apabila anda merasa letih kerana aktiviti yang padat dan tidak disertai dengan tidur yang cukup. Biasanya, jika seperti itu untuk beberapa lama, anda sebenarnya akan demam, batuk, atau selesema akibat jangkitan.

Nah, fakta ini telah terbukti dalam pelbagai kajian, salah satunya adalah penyelidikan yang diterbitkan dalam The Journal of Experimental Medicine.

Dalam penyelidikan ini, para penyelidik telah membuktikan pelbagai faedah rehat yang cukup, salah satunya adalah dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh dalam memerangi jangkitan penyakit.

Dalam kajian ini, para penyelidik mendapati bahawa tidur yang cukup dapat meningkatkan prestasi sel-sel imun, terutama T-limfosit, yang berperanan dalam memerangi penyakit berjangkit.

Mekanisme seperti ini apabila sel-sel limfosit T mengenali penyakit berjangkit yang memasuki tubuh, integrin akan diaktifkan. Integrin adalah sejenis protein melekit yang membolehkan sel T limfosit melekat dan membunuh sel yang dijangkiti.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Tahukah anda, rehat yang cukup dapat membantu mengawal berat badan anda? Tidur dan berat badan ternyata mempunyai benang yang sama, iaitu dalam mengawal selera makan.

Sekiranya anda kurang tidur, pengeluaran hormon ghrelin akan meningkat. Hormon ini bertanggungjawab untuk meningkatkan rasa lapar sehingga anda makan dan badan tidak kekurangan tenaga. Manakala hormon leptin, yang menekan rasa lapar akan menurunkan pengeluarannya. Ini bermakna, kurang tidur boleh membuat anda makan lebih banyak, terutamanya makanan berkalori tinggi.

Bukan hanya itu, kurang tidur juga boleh menyebabkan badan menjadi letih. Keadaan ini membuatkan anda enggan melakukan banyak aktiviti. Kedua-dua kesan kurang tidur ini dapat menjadikan anda bertambah berat badan. Jadi, dengan rehat yang mencukupi, anda juga dapat mengekalkan berat badan yang ideal.

3. Menjaga kesihatan mental

Tidak cukup tidur boleh membuatkan anda dalam mood yang tidak baik. Anda akan mudah marah dan cepat marah. Tidak menghairankan, jika keadaan ini berlanjutan, ia dapat meningkatkan risiko gangguan mood seperti kemurungan.

Sebaliknya, kurang tidur juga cenderung membuat anda berfikir secara negatif dan ini juga dapat meningkatkan risiko gangguan kecemasan jika terjadi dalam jangka masa panjang. Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk berehat secukupnya untuk menjaga kesihatan mental.

3. Menurunkan risiko penyakit kronik

Tidak hanya mencegah penyakit mental, tidur yang cukup juga mengurangkan risiko penyakit kronik seperti diabetes dan penyakit jantung. Sebabnya, kurang tidur mengubah cara tubuh memproses glukosa (gula dalam darah) yang digunakan sebagai tenaga.

Kurang tidur juga dapat meningkatkan denyut jantung, meningkatkan tekanan darah, dan meningkatkan bahan kimia tertentu yang menyebabkan keradangan. Semua kesan ini menjadikan jantung bekerja sangat keras dalam mengepam darah dan akhirnya kesihatan jantung akan merosot.

4. Mengekalkan fungsi seksual dan pembiakan yang sihat

Tidak ketinggalan, faedah lain yang dapat anda dapatkan jika anda cukup berehat, iaitu menjaga fungsi seksual yang sihat dan meningkatkan kesuburan. Tidur yang mencukupi mengekalkan dorongan seks dan hormon pembiakan yang dihasilkan oleh badan secara normal.

Anda dapat berehat secukupnya dengan petua ini

Agar anda mendapat semua faedah tidur yang cukup, Institut Kesihatan Nasional mencadangkan petua berikut.

  • Tidur pada waktu yang sama setiap malam, dan bangun pada waktu yang sama setiap pagi, walaupun pada hujung minggu.
  • Patuhi peraturan tidur siang, seperti jangan tidur siang setelah jam 3 sore, dan jangan tidur lebih dari 20 minit.
  • Bersenam secara teratur, tetapi tidak dalam 2-3 jam sebelum tidur.
  • Jangan makan makanan berat pada waktu malam. Tidak boleh makan makanan ringan yang sihat sebelum tidur, seperti pisang atau segelas susu suam.
  • Jadikan bilik tidur anda selesa, gelap, tenang, dan tidak terlalu hangat atau sejuk.
  • Ikuti rutin untuk membantu anda berehat sebelum tidur, misalnya, membaca atau mendengar muzik semasa anda tidur. Matikan TV dan skrin lain sekurang-kurangnya satu jam sebelum tidur.
  • Elakkan minum minuman berkafein atau alkohol, dan berhenti merokok.

Sekiranya anda tidak dapat berehat secukupnya kerana gangguan tidur, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda. Kenali tanda-tanda gangguan tidur, seperti bangun lelah, bangun terkejut dan merasa sesak nafas, atau sensasi aneh di kaki anda.

Doktor akan meminta anda menjalani beberapa siri ujian perubatan, untuk mengetahui punca insomnia. Setelah membuat diagnosis, doktor akan meminta anda mengambil ubat yang tepat untuk membantu meningkatkan kualiti tidur anda.

Recent Posts