Ubat Campak pada Bayi Selamat Seperti Apa? Inilah penjelasannya

Anak yang menghidap campak adalah salah satu kebimbangan ibu bapa. Pada tahun 2010, Indonesia adalah negara dengan tingkat kejadian ketiga tertinggi di Asia Tenggara. Organisasi Kesihatan Sedunia melaporkan sebanyak 6300 kes Morbili yang disahkan di Indonesia sepanjang tahun 2013. Di dunia perubatan, campak disebut rubeola atau morbili, penyakit yang disebabkan oleh virus Campak. Jadi, campak tidak disebabkan oleh bakteria. Bagaimana merawat campak pada bayi? Adakah ubat campak pada bayi? Inilah penjelasannya.

Apa itu campak?

Dilaporkan dari Mayo Clinic, campak disebabkan oleh virus paramyxovirus yang disebarkan melalui udara dan melalui hubungan langsung. Campak adalah penyakit yang sangat menular melalui udara melalui pernafasan, batuk, atau bersin.

Agak sukar untuk mengesan penyakit ini pada tahap awal, kerana gejala awalnya serupa dengan selesema biasa, seperti batuk, hidung berair, dan demam.

Tetapi, jika anda melihat dengan teliti, ada perbezaan yang menyebabkan diagnosis campak, iaitu jika anak itu demam disertai dengan konjungtivitis atau mata merah dan berair. Penyebab ruam pada bayi adalah demam yang muncul pada hari ke-4 demam, iaitu setelah 10 hari kuman masuk dan membiak di dalam badan.

Prinsip menangani kanak-kanak dengan campak adalah terapi sokongan. Ini dilakukan memandangkan penyakit ini disebabkan oleh virus yang penyakit mengehadkan diri Atau boleh sembuh dengan sendirinya.

Namun, kita mesti dapat mengawal perkembangan virus di dalam tubuh anak, agar tidak merebak ke organ penting lain, seperti otak dan paru-paru. Berikut adalah langkah-langkah dan ubat-ubatan yang perlu diberikan sekiranya demam campak pada bayi.

Ubat campak untuk bayi

Tidak ada ubat khusus untuk merawat campak pada bayi dan orang dewasa. Ini kerana campak disebabkan oleh virus yang tidak sensitif terhadap antibiotik, tidak seperti jangkitan bakteria.

Virus dan gejalanya akan hilang dalam masa dua minggu dan selama ini, ibu bapa dapat mengurangkan keparahan campak pada bayi. Inilah cara merawat campak pada bayi.

Jangan lupa imunisasi sebagai kaedah merawat campak pada bayi

Sekiranya kanak-kanak diberi imunisasi? Ia perlu. Salah satu cara untuk merawat campak pada bayi adalah dengan memberi vaksinasi.

Namun, berdasarkan data dari Survei Demografi dan Kesehatan Indonesia 2007, cakupan imunisasi campak untuk anak-anak di bawah 6 tahun di Indonesia masih relatif rendah (72.8 persen). Ini dibandingkan dengan negara-negara lain di Asia Tenggara yang telah mencapai 84 peratus.

Selain itu, imunisasi campak hanya berkesan dalam memberi perlindungan terhadap virus jika berulang, iaitu pada usia 9 bulan kemudian pada usia sekolah. Oleh itu, sangat penting untuk memberikan imunisasi sebagai ubat untuk campak pada bayi. Imunisasi mudah didapati di posyandu, puskesmas, atau hospital.

Rehat yang mencukupi

Nasihatkan anak kecil anda untuk berehat secukupnya. Sementara itu, kurangkan aktiviti fizikal dan bermain. Waktu tidur yang cukup dari 8-10 jam dapat mengembalikan sistem imun yang berfungsi untuk melawan virus yang membiak di dalam badan

Pengambilan protein sebagai ubat untuk campak pada bayi

Sangat penting untuk meningkatkan sistem imun, supaya bayi dapat melawan virus dan bakteria yang menyerang tubuh. Anda boleh memberi vitamin protein imun yang disebut imunoglobulin yang boleh diambil enam hari setelah mengalami gejala campak.

Hadkan hubungan

Oleh kerana ia sangat menular dan mudah menular melalui udara, disarankan bagi anak-anak dengan campak untuk membatasi hubungan dengan orang lain. Sekiranya anak anda sudah bersekolah, ada baiknya meminta izin untuk berehat di rumah, agar tidak menyebarkan campak kepada rakannya.

Pisahkan sementara kanak-kanak yang mempunyai campak dari adik-beradik mereka, terutamanya jika anda mempunyai bayi yang belum mendapat vaksin campak.

Untuk anggota keluarga / kenalan yang rentan, vaksin campak dapat diberikan kepada bayi atau imunoglobulin manusia untuk pencegahan. Adalah idea yang baik untuk kanak-kanak diberi topeng untuk membatasi penularan melalui batuk atau bersin.

Makanan yang boleh dan tidak boleh

Walaupun berjangkit, kebanyakan pesakit yang dijangkiti sembuh dengan sendirinya. Pengambilan makanan berkhasiat memainkan peranan penting dalam terapi sokongan.

Pengambilan 4 makanan sihat 5 sempurna, dengan menambah bahagian sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi banyak vitamin. Walaupun kanak-kanak kadang-kadang merasa sukar untuk makan, kerana campak mengganggu kerongkongan.

Anda boleh mengakali dengan memberi makanan dalam bahagian kecil tetapi kerap. Elakkan makanan goreng dan sejuk sebentar, supaya ubat campak pada bayi dapat berfungsi dengan lebih optimum.

Ambil makanan tambahan vitamin A

Bolehkah suplemen vitamin A dikatakan dapat menyembuhkan campak pada bayi? Si kecil yang mendapat campak, badannya cenderung kekurangan vitamin A.

Vitamin A penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak. Biasanya, doktor akan segera memberikan tambahan vitamin A untuk meningkatkan sistem imun bayi menjadi lebih kuat.

Dos vitamin A yang diberikan kepada si kecil adalah:

  • Bayi berumur kurang dari 6 bulan 50,000 IU / hari PO diberi 2 dos.
  • Umur 6-11 bulan 100,000 dos IU / hari PO 2.
  • Umur melebihi 1 tahun 200,000 IU / hari PO 2 dos.
  • Kanak-kanak dengan tanda-tanda kekurangan vitamin A, 2 dos pertama mengikut umur, diikuti dengan dos ketiga mengikut usia yang diberikan 2-4 minggu kemudian.

Dos di atas diberikan oleh doktor setelah berunding. Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu supaya rawatan campak pada bayi lebih sesuai.

Jaga kebersihannya, jangan takut mandi

Ramai ibu bimbang memandikan anak yang demam campak akan memburukkan lagi tompok-tompok merah pada kulit. Walau bagaimanapun, anggapan ini sangat salah.

Tompok-tompok kulit pada campak sangat gatal sehingga kanak-kanak biasanya menggaruknya, malah bayi boleh mengambil ubat khas untuk merawat masalah kulit.

Menggaru ini sebenarnya akan menjadikan bintik menjadi lebih teruk dan menyebabkan jangkitan sekunder. Bintik boleh berubah menjadi luka yang boleh mengeluarkan nanah. Selepas anak tidak panas, anda boleh memandikan si kecil, untuk mengurangkan gatal dan memberi keselesaan.

Gunakan sabun bayi yang tidak merengsakan kulit. Sekiranya ibu masih bimbang, sekurang-kurangnya lap badan anak dengan tuala basah kemudian setelah mandi dengan bedak salicil talc untuk mengurangkan rasa gatal.

Di samping itu, semasa sakit dan sembuh, sediakan peralatan peribadi khas untuk anak kecil anda termasuk tuala dan peralatan makan seperti pinggan, sudu, garpu dan gelas. Ini untuk mengelakkan penghantaran melalui hubungan tidak langsung

Elakkan penyahhidratan

Demam tinggi yang dialami oleh kanak-kanak ketika mereka menghidap campak akan menguras badan cecair dan elektrolit. Beri minum secukupnya untuk mengekalkan cairan tubuh dan ganti cecair yang hilang jika anak juga mengalami muntah dan cirit-birit semasa campak.

Segera berjumpa doktor

Walaupun kebanyakan campak tidak menyebabkan kematian, ada sebilangan kecil yang menyebabkan komplikasi. Virus Morbili di dalam badan dapat merebak ke semua bahagian melalui saluran darah. Sekiranya menyerang pencernaan, anak akan muntah dan mengalami cirit-birit yang teruk.

Perkara yang paling membimbangkan adalah komplikasi pada paru-paru dalam bentuk radang paru-paru (radang paru-paru). Anak akan mengalami kesukaran bernafas dan sesak nafas. Komplikasi maut yang lain adalah ensefalitis, iaitu keradangan otak yang menyebabkan kanak-kanak mengalami sawan dan kehilangan kesedaran.

Oleh itu, berjumpa doktor dari awal dapat mengelakkan kanak-kanak mengalami komplikasi ini. Biasanya doktor akan memberikan antibiotik sekiranya terdapat jangkitan sekunder.

Jangan lupa, berikan ubat penurun demam seperti paracetamol atau ibuprofen yang dapat merawat demam sebagai gejala awal campak pada bayi. Selain itu, suplemen vitamin A juga mampu mempercepat jangka masa penyakit.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts