Rahang Bawah ke Depan, Bagaimana Mengatasinya?

Rahang bawah ke depan dapat membuat penampilan dagu panjang seperti ahli sihir. Memiliki rahang bawah ke depan juga boleh menjadikan wajah anda sentiasa kelihatan 'sejuk' dan kotor. Tidak hairanlah keadaan ini dapat menurunkan keyakinan seseorang, walaupun tidak mengganggu aktiviti harian. Bagaimana menangani mandibel hadapan?

Apakah sebab-sebab mandibula maju?

Sumber: Medline Plus

Dalam dunia perubatan, keadaan mandibula maju disebut mandibular prognathism aka merendahkan.

Dilaporkan oleh halaman Medline Plus, keadaan ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti di bawah.

  • Faktor keturunan, seperti mempunyai rahang bawah yang menonjol
  • Keadaan perubatan atau gangguan genetik, seperti sindrom Crouzon
  • Gangguan hormon pertumbuhan, seperti gigantisme atau akomegali
  • Maloklusi, yang merupakan gangguan rahang yang berkaitan dengan kedudukan gigi yang salah

Bagaimana mengatasinya?

Sebenarnya, tidak semua keadaan rahang maju memerlukan rawatan khas. Tetapi jika ia menyebabkan sakit rahang, sukar bercakap, sukar menggigit dan mengunyah makanan, atau menurunkan keyakinan diri, anda boleh berjumpa doktor untuk mencari jalan penyelesaian terbaik.

Sebelum itu, doktor akan melakukan beberapa ujian seperti di bawah.

  • X-ray seluruh tengkorak
  • X-ray mulut, termasuk rahang dan gigi
  • Cetak tanda gigitan untuk melihat pembinaan bentuk gigi

Sekiranya hasil pemeriksaan memberitahu doktor anda bahawa penyebab rahang bawah anda menonjol adalah barisan gigi yang tidak sejajar, pilihan rawatan merangkumi pendakap gigi, pengekstrakan untuk melonggarkan kepadatan barisan gigi, atau kabel khas untuk menstabilkan tulang rahang.

Sekiranya underbite anda disebabkan oleh perkara lain, doktor anda mungkin akan mengesyorkan anda menjalani pembedahan rahang dengan memotong tulang rahang atau menggeser kedudukan rahang yang bermasalah untuk memendekkan atau menyesuaikan ukuran antara rahang atas dan bawah. Membetulkan rahang bawah ke depan akan membantu mengembalikan struktur wajah yang lebih semula jadi dan simetri. Rawatan melalui pembedahan juga boleh disertai dengan rawatan gigi seperti di atas untuk menyesuaikan keadaan rahang baru dengan keadaan gigi semasa anda.

Kaedah pengendalian lain adalah dengan mentoplasti. Mentoplasty adalah prosedur pembedahan untuk membentuk semula dagu. Pembedahan ini dilakukan dengan membuat sayatan di bawah dagu atau di sekitar mulut. Doktor kemudian akan membentuk tulang ke ukuran yang lebih berkadar untuk memberi mereka penampilan yang simetris.

Menurut American Academy of Facil Plastic and Reconstructive Surgery, selepas pembedahan, dagu akan dibalut selama 2-3 hari sehingga pergerakan mulut akan sangat terhad. Anda akan dinasihatkan untuk makan makanan cair atau sangat lembut. Selepas kira-kira enam minggu, sebahagian besar pembengkakan pasca operasi akan hilang sepenuhnya dan anda boleh meneruskan aktiviti biasa.

Recent Posts