Lemak berlebihan dalam badan, di mana ia disimpan? •

Adakah anda tahu di mana makanan berlemak yang anda makan disimpan? Atau bagaimana kelebihan lemak dapat terkumpul hanya pada perut atau bahagian badan yang lain? Adakah lemak mempunyai tempat penyimpanan tertentu sehingga bahagian badan yang kelihatan 'terkandung' begitu sahaja?

Badan kita memerlukan lemak

Andaian yang salah jika anda menganggap bahawa lemak itu buruk dan tidak diperlukan oleh badan. Lemak sama dengan makronutrien lain, iaitu protein dan karbohidrat. Jumlahnya sangat diperlukan dalam tubuh jika dibandingkan dengan mikronutrien. Lemak berfungsi untuk membantu metabolisme vitamin larut lemak, iaitu vitamin A, D, E, K, berperanan dalam sintesis hormon, dan menjadi sumber tenaga sandaran apabila tubuh kekurangan karbohidrat yang merupakan sumber tenaga utama.

Perkara yang menjadikan lemak tidak baik untuk kesihatan adalah jenis lemak yang kemudian terkumpul di pelbagai bahagian badan, menjadikan anda berlebihan berat badan, bahkan gemuk.

BACA JUGA: 6 Jenis Obesiti: Anda Yang Mana?

Kenali sel-sel adiposa, di mana lemak disimpan di dalam badan

Di dalam badan terdapat tisu yang disebut tisu adipose. Tisu ini adalah tisu yang berfungsi untuk menampung lemak yang masuk ke dalam badan. Jumlah sel adiposa bergantung pada jumlah lemak yang masuk, semakin banyak lemak yang masuk, semakin banyak sel adiposa yang terbentuk untuk menampung lemak.

Apabila lemak ini tidak digunakan sebagai simpanan tenaga, lemak akan terkumpul dan menyebabkan kenaikan berat badan. Sebaliknya, jika anda mempunyai diet dan senaman yang kerap, lemak akan habis dan tidak disimpan dalam sel adiposa. Lemak tidak hanya diperoleh dari pelbagai makanan berlemak. Makanan yang mengandungi karbohidrat boleh diubah menjadi lemak dalam badan sekiranya jumlahnya terlalu banyak.

JUGA BACA: Obesiti tidak selalu disebabkan oleh makan terlalu banyak

Pusat simpanan lemak berbeza di badan wanita dan lelaki

Tisu adiposa terdapat di pelbagai bahagian badan, seperti di kulit, antara otot, sekitar ginjal dan hati, di belakang bola mata, dan di sekitar perut dan dada. Tetapi pada dasarnya, pengedaran tisu adiposa bergantung pada jantina atau jantina.

Pada lelaki, lebih banyak tisu adiposa terkumpul di perut dan pinggang, sementara pada wanita lebih banyak terkumpul di pinggul dan pinggang. Pembahagian atau pembahagian ini juga bergantung pada gen dan faktor lain, seperti tabiat pengambilan alkohol, tabiat merokok, dan diet. Lalu, di manakah sel-sel adiposa ini berada? Adakah sel-sel adiposa ini menyebabkan kegemukan?

Di manakah sel-sel adiposa berada di dalam badan kita?

Lemak subkutan

Lemak subkutan adalah lemak yang terdapat di bawah permukaan kulit. Lemak ini dapat diukur dengan alat yang disebut caliper lipatan kulit yang dapat menganggarkan jumlah lemak badan. Secara keseluruhan, lemak subkutan terdapat di punggung, pinggul, dan kadang-kadang di permukaan kulit perut. Lemak jenis ini mungkin tidak menyebabkan masalah atau masalah untuk kesihatan, tetapi lemak subkutan yang terdapat di perut boleh membahayakan kesihatan.

Selalunya, simpanan lemak di punggung dan pinggul dialami oleh wanita. Wanita yang mempunyai timbunan lemak di kawasan itu, biasanya dikatakan mempunyai badan berbentuk pir atau berbentuk pir. Lemak berkumpul di punggung dan pinggul akan bertahan sehingga wanita mencapai putus haid. Selepas menopaus, lebih banyak lemak akan terkumpul di bahagian perut dan perut.

JUGA BACA: Penurunan Berat Badan Tidak Berarti Kehilangan Lemak Badan

Lemak viseral

Berbeza dengan lemak subkutan, yang berada di dekat permukaan kulit, lemak viseral terletak di antara organ-organ tubuh. Oleh itu, para pakar menyatakan bahawa orang yang memiliki lemak viseral di dalam badan mereka berisiko untuk pelbagai penyakit degeneratif, seperti penyakit jantung, diabetes mellitus, strok, dan juga demensia.

Lemak viseral didefinisikan sebagai lemak yang berada dalam kedudukan yang mendalam, mengikat dan mengelilingi organ di dalam badan. Hampir setiap orang yang mempunyai perut buncit, pasti ada banyak lemak viseral di dalam badan mereka. Walaupun tidak diketahui dengan pasti bahagian lemak viseral dengan lemak subkutan di sekitar perut, lemak perut dapat diukur dan dilihat menggunakan imbasan CT.

Lemak subkutan dan lemak viseral di dalam badan terbentuk daripada 50% lemak yang dimakan. Sebagai contoh, anda mengambil 100 gram lemak, maka 50 gram akan disimpan sebagai lemak subkutan dan lemak viseral. Orang yang mempunyai simpanan lemak di bahagian atas badan, termasuk lemak viseral di perut, berisiko lebih tinggi untuk gangguan metabolik dan penyakit degeneratif dibandingkan dengan simpanan lemak di bahagian bawah badan.

JUGA BACA: Mengapa Perut Buncit Lebih Berbahaya daripada Obesiti Biasa

Recent Posts