Mahkota Gigi: Ketahui Fungsi, Jenis, dan Prosedur

Mahkota gigi atau mahkota pergigian adalah prosedur untuk meletakkan penutup gigi di atas gigi yang rosak. Mahkota atau juga disebut mahkota gigi palsu, berguna untuk memulihkan bentuk, ukuran dan kekuatan, melindungi gigi dari kerosakan, dan memperbaiki penampilan gigi.

Mahkota ini akan menutup seluruh bahagian gigi yang muncul di atas margin gusi. Jadi, siapa yang perlu memakai mahkota gigi dan bagaimana ia dipasang? Lihat ulasan di sini.

Bilakah anda memerlukan mahkota gigi?

Bukan hanya untuk memperbaiki penampilan gigi untuk menjadikannya lebih cantik, mahkota gigi atau mahkota gigi tiruan diperlukan untuk merawat gigi yang patah atau rosak. Mahkota gigi juga diperlukan untuk keadaan berikut:

  • Melindungi gigi yang terdedah kepada keretakan akibat kerosakan
  • Menggabungkan gigi yang retak
  • Memulihkan gigi yang patah
  • Meliputi dan melindungi rongga
  • Meliputi salah satu gigi yang berubah warna, seperti menguning atau hitam
  • Meliputi implan pergigian

Jenis mahkota gigi ada

Berdasarkan bahan yang digunakan, terdapat beberapa jenis mahkota gigi yang boleh anda pilih mengikut kehendak dan keperluan anda.

1. Skeluli tahan karat

Mahkota keluli tahan karat adalah mahkota berkumpul yang digunakan pada gigi kekal sebagai ukuran sementara. Untuk kanak-kanak, mahkota dengan bahan ini biasanya digunakan untuk diletakkan di atas gigi primer untuk dibentuk. Mahkota akan menutup seluruh gigi dan melindunginya dari kerosakan yang lebih lanjut.

2. Logam

Logam yang digunakan untuk pembuatan mahkota gigi palsu biasanya adalah aloi (campuran emas atau platinum, kobalt-kromium dan nikel-kromium) atau logam padat. Mahkota gigi logam penuh lebih nipis daripada porselin atau mahkota porselin logam campuran.

Mahkota kedua jenis logam tahan terhadap menggigit dan mengunyah, dan mampu bertahan paling lama dan tidak mudah terkikis. Ini adalah pilihan jenis mahkota terbaik untuk geraham anda.

3. Porselin

Mahkota Gigi yang diperbuat daripada porselin yang disatukan dengan logam dapat dipadankan dengan warna gigi yang berdekatan (tidak seperti mahkota logam). Walau bagaimanapun, mahkota jenis ini boleh retak atau pecah. Jika dibandingkan dengan mahkota seramik, bahan mahkota ini kelihatan paling serupa dengan gigi semula jadi.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang logam yang melapisi porselin boleh kelihatan seperti garis gelap, terutama pada garis gusi dan lebih-lebih lagi jika gusi anda lebih pendek. Jenis mahkota ini boleh menjadi pilihan yang baik untuk gigi dan juga jambatan gigi.

4. Resin

Mahkota buatan resin lebih murah daripada mahkota jenis lain. Walau bagaimanapun, mahkota gigi tiruan ini akan haus dari masa ke masa dan lebih cenderung patah daripada mahkota logam campuran porselin.

5. Seramik atau porselin

Jika dibandingkan dengan mahkota gigi palsu yang lain, jenis ini menghasilkan warna yang lebih semula jadi (serupa dengan gigi semula jadi). Selain itu, mahkota porselin ini lebih sesuai untuk anda yang alah kepada logam.

Apakah prosedur pemasangan?

Pemasangan mahkota gigi palsu boleh dilakukan dalam dua hari atau satu hari. Meletakkan mahkota gigi palsu dan mencetak mahkota sementara biasanya dilakukan pada hari yang berbeza, jadi anda akan memerlukan dua hari. Sementara itu, anda juga boleh melakukan prosedur ini pada hari yang sama di klinik doktor gigi yang berpengalaman.

Sebelum memasang mahkota gigi, doktor akan memeriksa keadaan gigi yang akan ditutupi oleh mahkota. Sebelumnya anda akan diminta untuk melakukan pemeriksaan sinar-X untuk melihat keadaan akar atau tulang di sekitar gigi di mana mahkota akan dipasang.

Sekiranya terdapat kerosakan pada gigi dan terdapat risiko jangkitan atau kecederaan pada pulpa gigi, perlu merawat akar gigi terlebih dahulu. Pulpa gigi adalah tisu lembut di dalam gigi yang mengandungi saluran darah, saraf, dan tisu penghubung.

Pemasangan mahkota Pergigian dilakukan dengan mencetak gigi mengikut keadaan anda. Dari acuan ini, mahkota Gigi akan selesai selama 2-3 minggu. Sementara itu, doktor akan memberikan mahkota sementara untuk melindungi gigi.

Mahkota sementara akan dikeluarkan dan diganti dengan mahkota kekal. Sebelum ini, doktor akan menentukan sama ada mahkota sesuai dengan gigi anda. Sekiranya demikian, doktor akan memberi anda ubat bius tempatan dan kemudian memakainya.

Berapa lama mahkota gigi akan bertahan?

Secara amnya, mahkota gigi palsu berlangsung antara 5-15 tahun. Ini bergantung pada seberapa baik anda menjaga kebersihan mulut dan gigi dan kebiasaan yang berkaitan dengan mulut.

Sekiranya anda memakai mahkota gigi palsu, anda harus mengelakkan kebiasaan seperti mengunyah ais, menggigit kuku, menggosok gigi, dan menggunakan gigi untuk membuka bungkusan.

Pelbagai kesan sampingan dari pemasangan mahkota gigi

Mahkota Gigi berguna untuk mengembalikan bentuk, ukuran, dan kekuatan gigi. Di samping itu, prosedur ini juga dapat memperbaiki penampilan dan melindungi gigi dari kerosakan. Walaupun faedahnya sangat pelbagai, pemasangan mahkota gigi tidak terlepas dari timbulnya kesan sampingan. Apakah kesan sampingan yang perlu diperhatikan?

Mahkota Gigi berfungsi sebagai sarung yang menutupi seluruh permukaan gigi semula jadi. Sering kali, alat ini juga perlu bersentuhan langsung dengan gusi agar dapat menyokong gigi semula jadi dengan lebih kuat.

Memandangkan kedudukannya sangat dekat dengan tisu di sekitar gigi sensitif, berikut adalah beberapa risiko yang boleh terjadi:

1. Gigi berasa tidak selesa atau menjadi sensitif

Ini adalah kesan sampingan prosedur yang paling biasa mahkota pergigian . Terutama jika gigi yang baru dinobatkan masih mempunyai set saraf yang lengkap.

Gigi boleh menjadi sangat sensitif terhadap panas, sejuk, dan makanan tertentu. Sekiranya gigi terasa tidak selesa atau sakit ketika menggigit, keadaan ini boleh disebabkan oleh: mahkota tetapkan terlalu tinggi.

Cuba berjumpa doktor untuk menyelesaikan masalah ini. Doktor boleh melakukan prosedur tertentu untuk membetulkan kedudukan.

2. Mahkota gigi longgar atau longgar

Lama kelamaan, bahan pelekat mahkota gigi secara perlahan dapat terhakis. Ini bukan sahaja menjadikan mahkota gigi menjadi longgar, tetapi ia juga membolehkan bakteria masuk dan menyebabkan kerosakan gigi. Akibatnya, mahkota gigi tidak lagi melekat pada gigi semula jadi.

Kesan sampingan lain yang mungkin berlaku ialah pelepasan mahkota dari gigi semula jadi. Sebabnya, kerana pemasangan yang lemah atau pelekat tidak cukup kuat.

Doktor biasanya boleh memasang mahkota kembali dengan mudah. Walau bagaimanapun, sekiranya mahkota atau gigi semula jadi telah rosak, doktor perlu membuat mahkota yang baru.

3. Mahkota gigi patah

Mahkota gigi yang diperbuat daripada porselin boleh patah di bawah tekanan yang besar.

Tekanan boleh datang dari menggigit kuku dan benda keras, memakan makanan keras, membuka pembalut makanan dengan gigi anda, atau tingkah laku lain yang merosakkan gigi.

Retakan kecil atau patah tulang mahkota Gigi masih boleh diperbaiki dengan melekatkan bahan komposit resin.

Walaupun mengalami kerosakan teruk, doktor mungkin perlu membentuk semula mahkota gear atau ganti dengan yang baru.

4. Tindak balas alahan

Mahkota Gigi mempunyai bahagian yang diperbuat daripada pelbagai jenis logam.

Bagi orang yang alah kepada logam atau porselin, pasang mahkota gigi sebenarnya boleh mencetuskan reaksi alergi. Kesan sampingan ini jarang berlaku, tetapi pengguna mahkota gigi masih perlu berwaspada.

Dilaporkan dari Journal of Clinical & Diagnostic Research, gejala alahan mahkota gigi merangkumi:

 • Sensasi terbakar di mulut atau gusi.
 • Hiperplasia gingival, iaitu pertumbuhan tisu gusi yang berlebihan.
 • Bahagian kebas lidah.
 • Keradangan bibir.
 • Ruam di sekitar mulut.
 • Kesakitan otot dan sendi dan gangguan fungsi jantung pada orang yang alergi terhadap logam titanium.

5. Masalah gusi

Pemilik mahkota gigi lebih berisiko terkena radang gusi. Penyakit ini dicirikan oleh keradangan gusi sehingga gusi kelihatan merah dan mudah berdarah. Untuk mengelakkan ini, anda perlu berusaha menjaga kebersihan gigi dan mulut setiap hari.

Sekiranya tidak dirawat, gingivitis boleh menjadi lebih teruk dan menyebabkan gusi keluar mahkota gigi.

Kesan sampingan ini akan mempengaruhi penampilan kerana mahkota Gigi nampaknya terpisah dari gusi yang menyokongnya.

Mahkota Gigi dapat mengembalikan bentuk gigi dan melindunginya dari kerosakan, tetapi mereka tidak dapat mencegah kerosakan gigi atau penyakit gusi.

Oleh itu, anda harus sentiasa menjaga kebersihan gigi dengan menggosoknya dua kali sehari. Setelah menggosok gigi, bersihkan celah dengan benang gigi.

Fokus pada jurang di mana ia bertemu mahkota gigi dengan gusi untuk membuang sisa-sisa sisa makanan. Jangan lupa, berkumur dengan larutan antiseptik sekurang-kurangnya sekali sehari.

Recent Posts