Kenali Spirometry, ujian untuk menentukan fungsi paru-paru anda

Mengukur keupayaan paru-paru sering dilakukan untuk melihat seberapa serius atau tahap kerosakan paru-paru seseorang. Pengukuran kapasiti ini biasanya dilakukan dengan menggunakan alat yang disebut spirometri.

Bagaimana alat ini berfungsi sehingga dapat memberikan maklumat mengenai sejauh mana kerosakan paru-paru yang dialami oleh pesakit? Lihat ulasan penuh di bawah.

Apa itu spirometri?

Sumber: Yayasan Dada

Spirometry adalah salah satu ujian fungsi paru-paru terbaik dan paling sering digunakan oleh pasukan perubatan. Instrumen yang digunakan untuk melakukan ujian spirometri disebut spirometer. Spirometer adalah mesin yang mengukur seberapa baik paru-paru anda berfungsi, merekodkan hasilnya, dan memaparkannya dalam bentuk grafik.

Spirometer adalah alat yang memainkan peranan penting dalam penyakit paru obstruktif kronik (COPD) sejak penyakit didiagnosis hingga sepanjang rawatan dan kawalannya. Spirometer digunakan ketika pasien mengadu masalah pernafasan, seperti batuk, pengeluaran lendir berlebihan, atau untuk mendiagnosis penyebab sesak nafas. Alat ini juga dapat mengesan COPD, walaupun pada peringkat awal sebelum munculnya gejala COPD yang jelas.

Spirometri juga dapat membantu memantau perkembangan penyakit lain yang berkaitan dengan fungsi paru-paru dan mengklasifikasikannya ke dalam setiap peringkat atau tahap. Alat ini juga membantu menentukan kaedah terbaik untuk meneruskan rawatan.

Oleh itu, spirometri juga merupakan alat penting yang digunakan untuk mendiagnosis asma, COPD, atau penyakit pernafasan lain. Dengan alat ini, doktor dapat mengetahui apakah gejala sesak nafas yang anda alami adalah sebahagian daripada asma, dan menentukan rawatan yang sesuai.

Menurut Mayo Clinic, beberapa penyakit lain yang dapat didiagnosis menggunakan ujian spirometri adalah:

 • Bronkitis kronik
 • Emfisema
 • Fibrosis paru

Terokai bagaimana spirometri berfungsi

Sumber: Inogen

Anda tidak boleh melakukan ujian spirometri sendiri di rumah. Jadi, anda memerlukan bantuan doktor untuk memeriksa keupayaan paru-paru anda. Kit ujian spirometri, iaitu spirometer, akan mengukur fungsi paru-paru dan mencatat hasilnya dalam bentuk grafik.

Pemeriksaan ini dijalankan di klinik atau pejabat doktor. Doktor anda akan membimbing anda melalui ujian ini. Untuk itu, pastikan anda mengikuti apa yang dikatakan oleh doktor.

Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan ujian spirometri:

 1. Duduk dalam posisi yang paling selesa
 2. Kemudian, doktor akan menutup hidung anda menggunakan alat seperti klip tepat di atas hidung
 3. Tarik nafas dalam-dalam dan tahan selama beberapa saat
 4. Tiup masuk penutup mulut pada spirometer sekuat dan secepat yang anda boleh.

Sekiranya anda mempunyai masalah atau penyakit pernafasan tertentu, doktor anda akan meminta anda melakukan dua ujian. Walau bagaimanapun, dalam ujian kedua, doktor akan memberi anda ubat bronkodilator untuk membantu membuka saluran udara.

Kemudian, keputusan kedua-dua ujian akan dibandingkan untuk melihat apakah ubat bronkodilator berfungsi untuk memperbaiki pernafasan anda, yang menunjukkan bahawa pernafasan anda memang bermasalah.

Adakah terdapat kesan sampingan alat ini?

Sama seperti prosedur perubatan lain, ujian spirometri boleh memberi kesan sampingan. Namun, tidak perlu risau. Kesan sampingan ujian ini umumnya ringan dan tidak berbahaya. Anda mungkin mengalami pening dan sesak nafas selepas ujian. Keadaan ini selalunya akan bertambah baik.

Agar ujian menunjukkan hasil yang optimum, anda disarankan untuk tidak merokok dan minum alkohol sekurang-kurangnya 24 jam sebelum mengikuti ujian. Juga, pakai pakaian yang longgar dan elakkan makan makanan dalam jumlah besar sebelum ujian kerana kedua-duanya dapat membantu memudahkan anda menarik nafas lega.

Mengetahui keadaan paru-paru dengan ujian spirometri

Ujian spirometri dilakukan untuk mengukur jumlah udara yang dapat anda hembuskan, iaitu kapasiti vital paksa (FVC), dan berapa banyak yang anda hembuskan pada detik pertama, juga dikenali sebagai paksa habis 1 saat (FEV1).

Sebagai tambahan kepada kemungkinan kerosakan pada paru-paru anda, FEV1 biasanya dipengaruhi oleh faktor lain, seperti usia, jantina, ketinggian, atau bahkan perlumbaan.

Perbandingan antara FEV1 dan FVC (FEV1 / FVC) akan menghasilkan peratusan. Peratusan itu kemudiannya akan menjadi petunjuk sama ada anda mempunyai masalah paru-paru atau tidak.

Peratusan ini juga membolehkan doktor mengetahui sejauh mana penyakit paru-paru yang anda alami.

Pengukuran Pengukuran FVC

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, FVC pada ujian spirometri menunjukkan jumlah udara yang dapat anda hembuskan dengan kuat.

Berikut ini adalah makna peratusan hasil pengukuran FVC:

 • 80% atau lebih: normal
 • kurang daripada 80%: tidak normal

Hasil FVC yang tidak normal pada ujian spirometri dapat menunjukkan penyumbatan saluran udara, seperti penyakit paru-paru obstruktif atau sekatan.

Pengukuran FEV1

FEV1 dalam ujian spirometri bertujuan untuk mengukur udara yang dapat anda hembuskan dengan kuat dalam 1 saat. FEV1 dapat menunjukkan keparahan masalah pernafasan anda.

Menurut piawaian American Thoracic Society, inilah peratusan hasil pengukuran FEV1 dengan spirometri:

 • 80% atau lebih: normal
 • 70% - 79%: tahap ringan dan tidak normal
 • 60% - 69%: tahap tidak normal dan sederhana
 • 50% - 59%: tahap tidak normal, sederhana hingga teruk
 • 35% - 49%: tahap tidak normal dan teruk
 • kurang daripada 35%: tahap tidak normal, sangat teruk

Pengukuran nisbah FEV1 / FVC

Doktor biasanya akan mengukur FVC dan FEV1 secara berasingan, kemudian akan mengira nisbah FEV1 / FVC. Nisbah ini menunjukkan berapa banyak paru-paru anda dapat menghembuskan nafas dalam 1 saat.

Semakin tinggi nisbahnya, semakin sihat paru-paru anda. Pada kanak-kanak berumur 5-18 tahun, nisbah yang menunjukkan masalah paru-paru kurang dari 85%. Sementara itu, pada orang dewasa kurang daripada 70%.

Peranan spirometri dalam rawatan penyakit pernafasan

Penggunaan spirometri secara rutin untuk memantau perkembangan penyakit sangat penting dalam rawatan sesak nafas. Setiap penyakit dengan gejala sesak nafas mempunyai keparahan tersendiri. Memahami keparahan penyakit pernafasan anda akan membantu doktor anda untuk mengesyorkan rawatan terbaik mengikut tahapnya.

Doktor anda akan menjadualkan pemeriksaan berkala dan menggunakan hasil spirometer untuk membuat penyesuaian terhadap ubat anda. Ini bukan hanya ubat, dalam beberapa kes rawatan juga merangkumi pembedahan dan perubahan gaya hidup. Program pemulihan kadang-kadang diperlukan untuk membantu memperbaiki gejala anda, memperlambat perkembangan penyakit, dan meningkatkan kualiti hidup.

Penggunaan spirometri juga membolehkan doktor menentukan sama ada rawatan yang diberikan sesuai dan berjalan dengan berkesan mengikut tahap anda. Hasil pemeriksaan akan memberi maklumat kepada doktor sama ada keupayaan paru-paru anda stabil, meningkat, atau menurun, sehingga penyesuaian ubat dapat dilakukan.

Recent Posts