Faedah dan Risiko Memakai Pendakap •

Braces atau yang biasa disebut sebagai pendakap adalah alat berasaskan dawai yang digunakan oleh ortodontis untuk membetulkan gigi atau rahang yang tidak sejajar dan gigi yang tersusun. Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah yang dapat diperoleh, juga memahami kesan memakai pendakap gigi dan cara merawatnya dengan betul.

Ramai orang memakai pendakap pada usia remaja untuk mengetap gigi. Tetapi jangan salah, orang dewasa juga dapat memanfaatkan pendakap gigi. Tujuan utama pendakap ini adalah untuk menyelaraskan gigi dan rahang agar dapat menggigit makanan dengan betul dan menghasilkan senyuman yang indah.

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan pendakap, pertimbangkan dengan teliti apakah itu keputusan terbaik anda. Oleh itu, sebelum anda memutuskan untuk menggunakannya, mari kita lihat beberapa kebaikan dan kesan memakai pendakap di bawah.

Kelebihan memakai pendakap gigi

Pendakap gigi digunakan untuk membetulkan pelbagai masalah gigi dan memberikan sejumlah kebaikan. Mari kita bincangkan beberapa kelebihan utama menggunakan pendakap di bawah:

1. Meningkatkan kesihatan gigi

Masalah ortodontik seperti gigi tidak rata, plak, gigi tidak teratur, corak gigitan yang tidak betul, bakteria, penyakit gusi, dan lain-lain dapat diatasi dengan penggunaan pendakap gigi. Pendakap gigi akan meluruskan struktur gigi dengan cara yang paling sesuai dan ini dapat meningkatkan kebersihan gigi anda.

2. Melindungi gigi

Orang yang mempunyai corak gigitan tidak rata atau masalah ortodontik lain mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk memberi kesan berbahaya pada gigi, seperti gigi depan yang menonjol, dan kerosakan gigi awal atau masalah.

Oleh itu, orang yang mengalami ini memerlukan perisai yang kuat untuk melindungi gigi mereka. Pendakap gigi bertindak sebagai pelindung terhadap kesan buruk ini, dan pada masa yang sama menjaga kesihatan gigi.

3. Menyelesaikan masalah makan

Ramai orang sukar mengunyah atau menggigit makanan mereka. Ia disebabkan oleh gigi yang tidak rata. Sekiranya ini tidak diperbetulkan, ia akan menyebabkan masalah pemakanan dan pencernaan. Oleh itu, anda boleh memakai pendakap untuk menyelesaikan masalah makan anda.

4. Mempunyai senyuman yang indah dan gigi lurus

Sudah diketahui umum bahawa pendakap gigi dapat meningkatkan penampilan keseluruhan gigi anda. Setelah gigi bengkok dan bengkok diperbaiki, hasilnya adalah senyuman yang indah.

Kesan keseluruhan perubahan ini juga akan meningkatkan keyakinan diri anda, sehingga anda bebas untuk menyatakan diri secara terbuka tanpa ragu atau malu.

Kesan memakai pendakap atau risiko yang timbul dengannya

Selain mendapat faedahnya, ternyata ada juga risiko menggunakan pendakap yang mesti anda perhatikan sebelum memulakan rawatan ini, beberapa contohnya adalah seperti berikut:

1. Rasa tidak selesa

Ketidakselesaan ini agak berbeza pada setiap individu. Secara amnya, gigi mungkin terasa sedikit sakit, sedikit longgar, dan kurang kekuatan untuk menggigit pada beberapa hari pertama penggunaan.

Sebahagian daripada sapu boleh menggosok bibir, pipi, atau lidah, menyebabkan rasa sakit. Kadang kala, ada juga orang yang mengalami luka sariawan. Di samping itu, anda juga mungkin mengalami peningkatan air liur dan kesukaran untuk bercakap.

2. Mengalami penyerapan semula akar

Penyerapan semula akar adalah pemendekan akar gigi. Sebilangan pesakit ortodontik cenderung menghadapi masalah ini. Perubahan panjang akar ini adalah normal dalam rawatan ortodontik dan biasanya tidak menyebabkan kesan buruk jangka panjang pada mulut yang sihat.

3. Cedera

Kerana pendakap menutup gigi, pukulan atau pukulan ke mulut anda boleh menggaru bahagian dalam bibir atau pipi anda. wayar dan kurungan Yang longgar atau rosak boleh menggaru dan merengsakan pipi, gusi, atau bibir dalaman.

Ikuti nasihat doktor gigi anda mengenai tabiat makan yang baik atau tabiat lain untuk mengurangkan kemungkinan kecederaan.

4. Gigi kembali ke bentuk semula jadi

Sekiranya anda tidak mengikuti arahan doktor gigi dengan berhati-hati setelah pendakap anda dikeluarkan, akan ada risiko yang terlibat. Terutama apabila anda tidak mengikuti cadangan memakai penahan, anda mungkin kehilangan sedikit peningkatan yang dibuat semasa anda memakai pendakap. Gigi anda boleh runtuh lagi jika cadangan penjagaan setelah pendakap dilepaskan tidak dipatuhi.

5. Risiko memakai pendakap ketika dewasa

Sekiranya doktor anda melihat masalah pada tulang yang menyokong gigi semasa anda dewasa, anda memerlukan pembedahan sebelum memakai pendakap gigi. Ini kerana pertumbuhan tulang rahang anda umumnya berhenti pada masa dewasa.

Orang dewasa lebih cenderung mengambil masa yang lebih lama untuk memakai pendakap berbanding kanak-kanak atau remaja. Walaupun begitu, tempoh penggunaan sanggur di kalangan orang dewasa juga boleh berbeza-beza. Ini bergantung pada keadaan gigi anda dan bagaimana anda menjaga gigi semasa anda disandarkan.

Sebaliknya, risiko anda mengalami pelbagai masalah mulut cenderung meningkat seiring bertambahnya usia. Itulah sebabnya anda perlu lebih kerap berjumpa doktor gigi. Terutama jika anda pernah mengalami masalah gigi dan mulut, seperti penyakit gusi atau rongga.

6. Menjadikan gigi menjadi kuning

Kadang kala, pelekat penggunaan pendakap gigi juga boleh kekal di gigi setelah anda mengeluarkannya. Walaupun masalah ini agak biasa, gigi menguning pasti akan mengurangkan keyakinan diri anda.

Pendakap gigi sering dituduh sebagai dalang di sebalik pudar gigi anda. Sebenarnya, penyebab gigi kuning bukanlah sapu yang anda pakai. Cara membersihkan gigi semasa memakai pendakap gigi adalah faktor utama yang boleh mempengaruhi penampilan gigi anda.

Gigi kuning disebabkan oleh penumpukan plak dari serpihan makanan yang terperangkap di antara wayar dan gigi kurungan pengadun. Plak adalah lapisan bakteria tanpa warna yang mula terbentuk di gigi anda semasa anda makan dan minum.

Sekiranya tidak dibersihkan, plak akan mengeras menjadi tartar atau tartar yang boleh menumpuk dalam masa 24 jam. Tartar inilah yang menjadikan gigi anda kelihatan kuning atau coklat seolah-olah mereka ternoda.

Panduan merawat pendakap atau pendakap

1. Pilih makanan dengan teliti

Makan makanan yang salah boleh merosakkan pendakap anda. Selama beberapa hari pertama, disyorkan untuk mengambil makanan yang lembut dan halus. Potong makanan anda menjadi kepingan yang lebih kecil agar lebih mudah dikunyah. Contoh makanan yang boleh anda makan termasuk nasi, pasta, bebola ikan , kentang lenyek , daging masak lembut, puding, ais krim, pisang dan buah jus.

Sebilangan makanan tidak digalakkan dimakan ketika anda menggunakan braces kerana boleh merosakkannya adalah makanan yang keras, kenyal, lengket, dan perlu digigit. Contoh makanan yang harus dielakkan adalah epal, permen karamel, kacang, dan permen karet. Gula-gula kunyah tidak digalakkan kerana boleh melekat pada pendakap.

2. Elakkan tabiat buruk yang merosakkan gigi

Anda mungkin mempunyai kebiasaan menggigit kuku atau menggigit pensil. Anda harus segera menghentikan tabiat ini kerana selain merosakkan gigi, ia juga boleh mengganggu pendakap anda yang baru dipasang.

3. Bersihkan antara pendakap selepas makan

Penting bagi anda untuk menjaga kebersihan dan kesihatan gigi. Sentiasa gosok gigi selepas setiap kali makan untuk mengelakkan makanan tersekat pada pendakap anda. Masa yang tepat untuk menggosok gigi adalah 1 jam selepas makan.

4. Menggunakan benang gigi

Membersihkan gigi ketika menggunakan pendakap gigi dengan benang gigi adalah sangat wajib. Kerana, risiko pengumpulan plak dan kotoran akan lebih mudah apabila anda menggunakan pendakap daripada tidak.

Setiap hari, anda harus membersihkan gigi selama 10-15 minit, dari menggosok gigi dan juga menggunakan benang gigi. Berikut adalah langkah mudah:

  • Potong sehelai benang kira-kira 40 cm.
  • Benang benang antara wayar dan gigi anda.
  • Cangkuk hujung benang gigi di jari telunjuk anda.
  • Benang benang dengan lembut di belakang pendakap, dan letakkan di antara gigi. Luncurkan benang ke atas dan ke bawah. Pastikan anda menggerakkan benang antara gigi yang satu dan yang lain, dan antara gusi dan gigi.
  • Kemudian, perlahan-lahan keluarkan benang dari belakang wayar. Jangan tarik langsung, berhati-hati ia terkena pendakap.
  • Pindah ke gear seterusnya yang ingin anda bersihkan. Seboleh-bolehnya jangan tarik sapu dengan benang. Perhatikan lokasi benang yang telah anda masukkan, kemudian tekan dan luncurkan benang untuk membersihkan gigi.
  • Pastikan anda menggunakan benang pada setiap sisi gigi sehingga bebas dari serpihan yang tidak dapat dicapai oleh sikat gigi.
  • Seterusnya, bilas mulut anda untuk membilas gigi yang telah dibersihkan.

Bersihkan gigi dengan flossing dibenarkan setiap hari, untuk mengelakkan penumpukan plak di mulut. Benang gigi juga tidak boleh diganti dengan cara lain, seperti ubat kumur. Kedua-dua gigi dan mulut bersih dengan cara yang berbeza.

Selain itu, jangan biarkan gusi berdarah semasa melakukan flossing , jika berdarah itu bermakna pergerakan anda terlalu keras.

5. Kawalan rutin

Selalu buat pemeriksaan berkala dengan doktor gigi untuk melihat kemajuan dan memperbaiki pendakap yang longgar. Dianjurkan untuk melakukan pemeriksaan setiap 3-10 minggu bergantung pada jenis pendakap yang anda gunakan dan apa yang disyorkan oleh doktor gigi anda.

6. Lindungi gigi semasa bersenam

Sekiranya anda seorang atlet atau mempunyai minat untuk bersukan, pakai pelindung mulut setiap kali anda bersenam untuk melindungi gigi dan pendakap. Terutama jika anda melakukan sukan sukan yang mempunyai risiko tinggi.

Sekiranya anda menggunakan pendakap yang boleh ditanggalkan, selalu tanggalkan pendakap anda semasa bermain dan jaga pelindung mulut.

Cara mengurangkan kesakitan ketika anda hanya memakai pendakap dan mengetatkannya

Sememangnya rasa sakit ketika memasang pendakap akan hilang dengan sendirinya tanpa diberikan tindakan. Ini bukan sesuatu yang berbahaya. Lama kelamaan anda akan terbiasa dengan tekanan ini, rasa sakit akan hilang, dan anda akan dapat mengunyah secara normal.

Namun, jika anda benar-benar tidak tahan, beberapa petua di bawah ini boleh anda lakukan untuk meredakan kesakitan setelah mengawal pendakap gigi.

1. Minum air sejuk atau popsicle

Minum air sejuk adalah kaedah praktikal untuk menghilangkan rasa tidak selesa yang anda rasakan setelah mengetatkan pendakap. Suhu sejuk memberikan sensasi mati rasa di sekitar mulut. Suhu sejuk juga membantu mengurangkan keradangan pada gusi yang sakit.

Selain air sejuk, anda juga boleh makan es loli dari jus buah asli yang teksturnya sangat lembut. Ini dapat membantu menghilangkan rasa sakit yang anda rasakan serta memberi kesenangan pada lidah.

2. Ambil ubat penahan sakit

Sekiranya sakit gigi tidak dapat ditanggung, minum ubat penahan sakit. Cuba ambil ubat penghilang rasa sakit sejam sebelum anda mengetatkan pendakap pada doktor. Ini akan mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang akan anda rasakan setelah pendakap diketatkan.

Penghilang rasa sakit biasanya di kaunter farmasi, tetapi pastikan anda mengikuti arahan penggunaan pada label ubat. Tidak digalakkan mengambil ubat penghilang rasa sakit dalam jangka masa panjang kerana penggunaan berlebihan boleh memudaratkan.

3. Gargle air garam

Pendakap gigi biasanya juga menyebabkan luka di pipi, bibir, dan gusi dalaman. Ini menjadikan anda lebih tidak selesa. Untuk melembapkannya, bilas mulut anda dengan air garam untuk menenangkan mulut anda yang sakit berdenyut-denyut .

Caranya, campurkan satu sendok teh garam dengan segelas air suam hingga larut. Kemudian bilas dengan larutan ini. Anda boleh berkumur beberapa kali sehari, kemudian bilas dengan air biasa. Ingat, jangan menelan air.

4. Kompres panas

Sekiranya rahang anda masih sakit setelah mencuba pelbagai kaedah di atas, kaedah ini boleh menjadi penyelamat. Kompres kawasan yang terkena dengan kain yang telah dibasahi dengan air panas. Sapukan ke pipi, dagu, atau rahang di mana ia sakit.

Kompres dan tekan dengan lembut. Kompres hangat selama beberapa minit sehingga rasa sakit mereda.

Recent Posts