Fungsi Bile, Cecair Penting untuk Mencerna Lemak dari Makanan

Sebelum boleh diserap oleh badan, makanan berlemak yang anda makan perlu dipecah dengan bantuan hempedu. Selagi belum digunakan, ada organ yang mempunyai fungsi khas untuk menyimpan cecair ini, iaitu pundi hempedu.

Lihat tinjauan berikut untuk mengetahui lebih banyak fakta mengenai bahagian dan fungsi cecair ini dalam sistem pencernaan anda.

Anatomi sistem hempedu

Sistem hempedu terdiri daripada pundi hempedu dan saluran yang bersambung dengannya. Pundi hempedu terletak di rongga perut kanan, tepat di antara bahagian bawah lobus kanan dan cuping hati quadratus.

Pundi hempedu mempunyai kapasiti penyimpanan 30-50 mililiter. Dari pandangan depan, bahagian atas pundi hempedu ditutup oleh hati. Sementara itu, bahagian bawahnya bersebelahan dengan permulaan usus 12 jari.

Organ berbentuk pir ini terbahagi kepada tiga bahagian utama seperti berikut.

 • Fundus. Hujung kantung berbentuk bulat. Fundus meluas ke bahagian bawah hati dan dapat dilihat dari pandangan depan.
 • Badan. Ini adalah bahagian terbesar. Permukaannya bersebelahan dengan bahagian bawah hati, usus kecil, dan usus besar.
 • Leher. Leher adalah penghubung antara badan dan saluran empedu. Pada pesakit dengan penyakit batu empedu, ini biasanya di mana batu terkumpul.

Pundi hempedu dihubungkan oleh saluran bercabang yang disebut pokok empedu. Hempedu yang dihasilkan kemudian akan dialirkan ke usus melalui saluran ini. Di pokok empedu, terdapat juga cabang ke hati dan pankreas.

Pembentukan dan rembesan hempedu

Pembentukan hempedu berlaku di sel-sel hati (hati). Sel hati mula-mula membentuk garam hempedu dari kolesterol. Tindak balas antara kolesterol dan pelbagai zat dalam sel hati menghasilkan air dan sebatian pH neutral yang disebut garam hempedu.

Garam hempedu kemudian dicampurkan dengan air, kolesterol, mineral tembaga, dan bilirubin untuk membentuk hempedu. Bilirubin adalah pigmen (zat pewarna) yang terbentuk setelah hati memecah sel darah merah tua.

Hasil pencampuran bahan-bahan ini kemudian disimpan sementara di dalam pundi hempedu. Dalah sehari, hati dapat menghasilkan sekitar 500-1,000 mililiter hempedu. Kemudian, cecair ini akan tertumpu di pundi hempedu hingga 10 kali lebih pekat.

Setelah produk pencernaan makanan dari perut masuk ke dalam usus, asid dari makanan akan merangsang pembebasan hormon sekretin dan kolesistokinin. Kedua-duanya mencetuskan reaksi berikut.

 • Secretin merangsang saluran empedu untuk mengeluarkan bikarbonat dan air. Bile juga meningkat sehingga mengalir ke usus.
 • Cholecystokinin merangsang pergerakan otot pundi kencing dan saluran empedu untuk mengeluarkan lebih banyak cecair ke dalam usus.

fungsi hempedu

Secara umum, terdapat dua fungsi hempedu untuk manusia. Fungsinya dalam pencernaan adalah untuk membantu memecahkan lemak. Penggunaan lain adalah untuk membantu fungsi hati dalam membuang sisa metabolik dari badan.

Sekiranya diteliti lebih lanjut, berikut adalah pelbagai fungsi hempedu untuk badan anda.

1. Membantu enzim pencernaan berfungsi

Enzim pencernaan berfungsi paling baik di persekitaran dengan pH yang kurang berasid. Sementara itu, perut biasanya sangat berasid kerana sel gastrik menghasilkan asid hidroklorik (HCl) untuk membantu mencerna makanan.

Bile boleh meneutralkan persekitaran perut yang terlalu berasid. Ini kerana hempedu cenderung bersifat alkali dengan pH antara 7.5 - 8.05. Cara kerjanya adalah dengan menyerap molekul air dan bikarbonat di sekitarnya.

Ini menurunkan kepekatan hempedu menjadikannya lebih cair. Walau bagaimanapun, pHnya menjadi lebih beralkali daripada ketika berada di pundi hempedu. Setelah hempedu memasuki perut, pHnya yang tinggi menyebabkan pH gastrik meningkat.

Dengan pHnya, hempedu membantu enzim pencernaan berfungsi dengan meneutralkan persekitaran gastrik yang berasid. Cecair ini juga mewujudkan keadaan alkali yang menjadikan enzim pencernaan berfungsi dengan lebih optimum.

2. Mengumpulkan lemak untuk dicerna

Tubuh manusia terdiri daripada 70% air. Air dalam sistem pencernaan berfungsi sebagai pelarut bagi nutrien dalam makanan sehingga mudah diserap oleh tubuh. Namun, ada satu nutrien yang tidak dapat dilarutkan oleh air, yaitu lemak.

Lemak dan air baru boleh dicampurkan dengan bantuan agen pengemulsi atau aglomerat. Jenis pengemulsi jenis ini dimiliki oleh asid hempedu. Asid hempedu mempunyai permukaan sedemikian rupa sehingga memungkinkan mereka menyatukan lemak dan air.

Jadi, lemak dari makanan yang anda makan mesti dipecah oleh hempedu terlebih dahulu. Lemak yang dipecah kemudian disatukan menjadi gumpalan kecil yang merupakan gabungan lemak dan air. Gumpalan ini disebut sebagai misel.

3. Membantu fungsi enzim lipase

Molekul lemak cenderung berkumpul untuk membentuk gumpalan yang lebih besar. Sebenarnya, gumpalan besar ini tidak dapat diserap oleh badan. Oleh itu, enzim lipase mesti memecah lemak menjadi asid lemak dan gliserol terlebih dahulu.

Bile membantu fungsi enzim lipase dengan membentuk misel, globula lemak dengan saiz yang lebih kecil. Dengan ukuran molekul yang lebih kecil seperti ini, enzim lipase dapat menguraikan lemak dengan lebih baik.

4. Membunuh bakteria berbahaya

Pernahkah anda terfikir berapa banyak mikrob dalam makanan anda? Dalam satu hidangan, mikroba seperti bakteria dan parasit yang memasuki tubuh melalui makanan tidak terkira banyaknya.

Namun, mengapa anda tidak mengalami senak setiap kali anda makan? Ini kerana sifat empedu yang alkali sebenarnya menghalang pertumbuhan mikrob. Lingkungan usus alkali juga menjadikan bakteria tidak dapat mengeluarkan toksin.

Cara menjaga kesihatan hempedu

Seperti organ lain, hempedu juga boleh terjejas. Beberapa masalah seperti batu empedu atau barah pundi hempedu tentu boleh menyebabkan gejala berbahaya yang sangat mengganggu kerja sistem pencernaan.

Untuk itu, elakkan risiko penyakit dengan menjaga kesihatan organ ini melalui diet dan gaya hidup berikut.

1. Makan makanan sihat hempedu

Makanan yang sihat untuk hempedu adalah makanan yang rendah lemak dan kolesterol, dan tinggi serat dan protein. Oleh itu, disarankan agar anda makan makanan seperti:

 • bijirin penuh seperti oat dan beras perang,
 • ikan, ayam, dan daging merah rendah lemak,
 • buah-buahan dan sayur-sayuran,
 • produk tenusu rendah lemak, dan
 • walnut, biji rami (biji rami), dan minyak sayuran.

Memandangkan hati dan hempedu saling berkaitan, anda harus mengikuti diet yang juga sihat untuk hati. Cuba makan makanan yang berlemak tak jenuh seperti alpukat.

Juga, perhatikan seberapa kerap anda makan. Makan pada waktu biasa dan dalam bahagian yang mencukupi. Sekiranya anda hanya makan satu hidangan dan dalam bahagian yang sangat besar, tabiat ini dapat meningkatkan risiko batu empedu.

2. Mengehadkan jenis makanan tertentu

Sekiranya ada makanan yang dianjurkan untuk menjaga kesihatan empedu, maka ada juga makanan yang dapat menyebabkan efek sebaliknya. Makanan jenis ini mengandungi banyak karbohidrat halus dan lemak tepu.

Jenis makanan yang harus dielakkan termasuk:

 • makanan yang diproses,
 • makanan bergoreng,
 • daging merah tinggi lemak, serta
 • produk tenusu tinggi lemak seperti ais krim, keju, dan mentega.

3. Mengekalkan berat badan yang ideal

Obesiti, pembedahan penurunan berat badan, dan jenis diet tertentu dapat menghalang fungsi hempedu. Seboleh-bolehnya, pertahankan berat badan ideal anda dan mulailah bergerak dengan lebih aktif agar hempedu anda sentiasa sihat.

Sekiranya anda berlebihan berat badan, cubalah mengurangkannya secara perlahan. Tidak perlu diet yang ketat untuk menurunkan berat badan secara drastik, kerana ini akan merangsang hati untuk mengeluarkan lebih banyak kolesterol ke dalam empedu.

4. Tingkatkan gaya hidup anda

Salah satu gangguan hempedu yang biasa adalah refluks empedu. Keadaan ini dicirikan oleh kenaikan hempedu ke dalam perut atau esofagus. Tidak jarang, refluks empedu berlaku serentak dengan refluks asid gastrik (GERD).

Selain mengikuti diet sehat hempedu, anda juga dapat mencegah refluks empedu dengan memperbaiki gaya hidup anda. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan termasuk:

 • makan bahagian yang lebih kecil
 • jaga badan tegak selama 2-3 jam selepas makan,
 • tidur dengan bantal tinggi,
 • jangan merokok,
 • mengelakkan pengambilan alkohol, dan
 • menjaga badan dengan santai.

Bile adalah cecair dengan fungsi tidak terpisahkan dari sistem pencernaan manusia. Tanpa cecair ini dan kantung yang menahannya, proses penyerapan makanan tidak dapat berjalan dengan optimum.

Recent Posts