Ini adalah 7 Kelebihan Bujang dari Bahagian Psikologi •

Status tanpa pasangan atau bujang sering menjadi bahan ejekan di persekitarannya. Anda boleh katakan, ini telah menjadi diet harian orang bujang. Namun, tahukah anda bahawa tanpa kekasih mempunyai kelebihan psikologi berdasarkan kajian. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai apa sebenarnya faedah menjadi bujang.

Apa itu single?

Kata tunggal, yang dalam bahasa Inggeris disebut bujang, berasal dari kata "jomlo", bahasa Sunda yang telah diseragamkan dalam KBBI yang bermaksud "seorang wanita tua tetapi tidak berkahwin / mempunyai pasangan". Namun, untuk memudahkan pengucapan, kata "jomlo" lebih dikenali sebagai "tunggal". Dan yang kelakarnya, sekarang ini banyak orang menggunakan kata "single" untuk merujuk kepada sesiapa yang tidak mempunyai teman lelaki.

Ramai orang berpendapat bahawa mempunyai teman lelaki adalah perkara yang membanggakan, jadi tidak jarang orang bujang merasa terpojok. Sehingga hari ini, ramai orang tidak teragak-agak untuk menghina rakan mereka dengan istilah "jones a.k.a singles ngenes". Walaupun anda bergurau, tanpa anda menyedarinya, penghinaan ini dapat membuat single berasa lebih sedih.

Namun, adakah benar kehidupan bujang itu sedih? Sebenarnya, satu kajian mendapati bahawa orang bujang pada umumnya adalah orang yang lebih sihat daripada orang yang menjalin hubungan. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Psikologi Sosial dan Sains Keperibadian juga mendapati bahawa orang yang takut konflik jika mereka mempunyai hubungan istimewa dengan lawan jenis akan lebih bahagia ketika mereka masih bujang.

Apa kelebihan menjadi bujang?

Inilah beberapa bukti bahawa menjadi bujang tidak bermaksud anda harus bersedih sepanjang masa, kerana anda mungkin benar-benar mendapat faedah berikut:

1. Boleh menjadikan anda lebih sihat

Kajian di psychologytoday.com mendapati bahawa perseorangan, lelaki dan wanita, lebih banyak melakukan latihan fizikal berbanding dengan pasangan. Ini menjadikan single lebih cenderung mendapatkan badan yang ideal.

2. Lebih banyak rakan sebagai kelebihan untuk menjadi bujang

Satu kajian mendapati bahawa orang bujang lebih baik menjaga hubungan dengan rakan, keluarga, atau jiran daripada mereka yang mempunyai pasangan. Ini kerana orang bujang tidak mempunyai "beban" dan tanggungjawab yang lebih besar terhadap pasangannya sehingga mereka dapat menumpukan perhatian untuk menjaga hubungan dengan rakan, keluarga, atau jiran.

Di samping itu, para penyelidik juga telah mengetahui bahawa secara amnya, orang yang berkahwin cenderung kurang berhubung dengan rakan atau keluarga daripada orang bujang. Sebabnya adalah kerana orang yang sudah berkahwin cenderung lebih menumpukan perhatian pada keluarga kecil yang mereka bina.

3. cenderung tidak bimbang tentang kewangan

Apabila anda sudah berkahwin atau mempunyai pasangan, anda lebih cenderung mengeluarkan wang tambahan. Bagi mereka yang sudah berkahwin dan mempunyai anak, mereka akan menumpukan perhatian untuk mengumpulkan wang untuk perbelanjaan isi rumah, pendidikan, dan kesihatan pasangan dan anak-anak mereka. Bagi mereka yang masih berpacaran, biasanya mereka akan mengumpulkan wang tambahan untuk memberi kejutan, hadiah ulang tahun, atau perayaan hubungan setiap bulan.

Ini menjadikan orang yang sudah berkahwin atau mempunyai pasangan cenderung menghabiskan lebih banyak wang daripada mereka yang masih bujang. Oleh itu, jangan terkejut jika orang bujang cenderung tidak pusing dengan kewangan mereka kecuali untuk keperluan peribadi seperti pakaian, makanan, perumahan.

4. Perseorangan cenderung lebih murah hati

Kelebihan menjadi bujang yang tidak kurang pentingnya adalah cenderung lebih murah hati. Ini berdasarkan fakta bahawa orang yang sudah berkahwin atau mempunyai pasangan akan mempunyai lebih banyak "tanggungjawab" dalam berkongsi keperluan kewangan berbanding dengan mereka yang masih bujang.

Ini menjadikan perseorangan cenderung lebih murah hati daripada mereka yang mempunyai pasangan.

5. Emosi lebih terjaga

Dalam setiap hubungan akan selalu ada konflik atau masalah yang dihadapi. Kesannya, masalah dalam hubungan boleh membuat emosi seseorang berubah-ubah berbanding dengan mereka yang masih bujang.

6. Lebih berdikari sebagai kelebihan untuk menjadi bujang

Biasanya, perseorangan lebih bebas daripada mereka yang tidak. Ini kerana mereka lebih terbiasa tidak bergantung pada orang lain atau rakan kongsi. Jadi, mereka cenderung berkembang menjadi seseorang yang lebih berdikari dan kuat dalam menjalani segalanya dalam kehidupan.

7. Kerjaya yang cemerlang

Ini kerana tidak ada gangguan seperti masalah atau drama dalam hubungan, single akan lebih fokus pada pendidikan dan pekerjaan mereka, sehingga mempunyai lebih banyak masa untuk mengembangkan diri.

Recent Posts