Apakah Faedah Oatmeal untuk Asid Perut? |

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan dari doktor, orang yang mempunyai masalah asid perut, seperti bisul, perlu memilih makanan yang 'mesra' untuk pencernaan. Salah satu makanan ini adalah oatmeal. Lihat alasan oatmeal baik untuk asid perut di bawah.

Manfaat oatmeal untuk asid perut

Asid perut yang meningkat boleh mencetuskan pedih ulu hati yang boleh disertai dengan sakit dada. Nasib baik, ada pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi perkara ini.

Faktor yang perlu dipertimbangkan adalah memilih makanan yang dianggap kurang mencetuskan peningkatan asid perut, salah satunya adalah oatmeal.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa oatmeal dianggap baik untuk melegakan gejala penyakit refluks asid, seperti pedih ulu hati dan penyakit refluks asid (GERD).

Tinggi serat

Oatmeal adalah salah satu makanan yang tidak dianggap makanan yang mencetuskan asid perut. Sebabnya, oatmeal kaya dengan serat yang baik untuk melegakan gejala.

Ini telah terbukti dalam penyelidikan dari Jurnal gastroenterologi dunia . Kajian ini menunjukkan bahawa makanan serat baik untuk asid perut.

Pakar melaporkan bahawa diet kaya serat mempunyai kesan yang baik terhadap tekanan sfinkter (injap otot berbentuk cincin) di esofagus bawah (gullet). Bahagian ini berperanan besar dalam risiko peningkatan asid perut.

Makanan serat juga menunjukkan pengurangan asid perut dan pedih ulu hati, terutama di NERD ( Penyakit Refluks Tidak Erosif ). Penemuan ini menjadikan oatmeal dianggap baik untuk melegakan simptom asid perut dan meningkatkan kesihatan usus.

Termasuk biji-bijian

Biji-bijian penuh, seperti oat, adalah bahagian penting dalam diet apa pun, termasuk refluks asid. Mereka didakwa menurunkan risiko pelbagai penyakit.

Pengambilan oatmeal dan makanan bijirin lain didakwa dapat membantu mengurangkan berat badan. Ini mempunyai kaitan dengan masalah asid perut.

Garis panduan klinikal dari Kolej Gastroenterologi Amerika mengesyorkan penurunan berat badan untuk mencegah gejala refluks asid.

Itulah sebabnya, makanan bijirin, terutamanya oatmeal, anda boleh memilih sebagai makanan yang baik untuk asid perut.

Oatmeal baik untuk refluks asid, tetapiā€¦

Oatmeal baik untuk melegakan masalah asid perut. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang sebenarnya boleh menyebabkan makanan berserat ini tidak baik untuk pencernaan.

Contohnya, makan oatmeal untuk sarapan pagi adalah digalakkan. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku apabila topping dan lauknya sesuai dengan standard.

Maksudnya, gejala asid perut sebenarnya boleh bertambah buruk apabila anda memilih topping yang sebenarnya boleh mencetuskan asid perut, seperti buah sitrus.

Di samping itu, tabiat buruk selepas makan, seperti berbaring selepas sarapan boleh mencetuskan refluks asid yang semakin teruk.

Oleh itu, anda masih perlu memperhatikan gejala dan mencatat makanan apa yang dimakan. Dengan cara itu, oatmeal dapat digunakan semaksimum mungkin.

Petua sihat untuk makan tepung oat

Untuk memaksimumkan faedah oatmeal untuk asid perut, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memprosesnya. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba.

Oatmeal

Oatmeal adalah standard sarapan sihat yang paling popular. Sebabnya, makanan ini senang dibuat dan sesuai dengan buah, kacang, dan biji.

Anda boleh mencampurkan oatmeal dengan badam atau buah kering, seperti cranberry. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan menu sarapan yang baik dan berkhasiat.

Oat semalaman

Berbanding dengan oatmeal yang mesti dimasak terlebih dahulu, oat semalaman boleh menjadi alternatif bagi anda yang selalu sibuk di waktu pagi. Caranya adalah dengan mencampurkan semua bahan dan kemudian sejukkan semalaman, atau sekurang-kurangnya empat jam.

Anda boleh menambah secawan oat dengan susu atau susu kedelai. Jangan lupa masukkan topping seperti yogurt, biji chia atau rami, dan buah kegemaran anda.

Risotto oat

Bagi pencinta makanan yang sedap, tidak perlu risau. Sebabnya, oat dapat diproses menjadi makanan masin, seperti risotto (menu ala Itali dengan nasi, pelbagai bahan, dan perasa dan hasilnya berkrim), untuk memenuhi selera anda dan mengekalkannya berkhasiat.

Anda boleh mengganti nasi di risotto dengan oat. Ini boleh dilakukan dengan memanggang oat selama beberapa minit dalam bawang tumis atau bawang.

Kemudian, masukkan stok atau air dalam 1 cawan sekaligus dan gaul rata. Anda boleh mengacau oat dan tumis hingga masak sekurang-kurangnya 25 minit.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts