10 Cara Mudah Melembutkan Rambut |

Memiliki rambut yang sihat dan lembut adalah impian kebanyakan orang. Berita baiknya ialah, anda dapat mencapai impian itu dengan pelbagai cara yang mudah dilakukan di rumah. Lihat cara-cara melembutkan rambut yang perlu anda cuba.

Cara melembutkan rambut

Rambut lembut adalah salah satu ciri rambut yang sihat. Namun, ini tidak dapat dicapai dengan menyikat rambut secara berkala. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk mendapatkan rambut yang sihat dan licin.

Berikut adalah beberapa cara untuk melembutkan rambut yang boleh anda cuba di rumah.

1. Mengenali jenis rambut

Salah satu langkah pertama dalam melicinkan rambut adalah mengenal pasti jenis rambut anda terlebih dahulu. Ini penting kerana anda perlu menggunakan produk mengikut jenis rambut anda untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Contohnya, rambut lurus dengan kulit kepala normal mungkin tidak memerlukan produk dengan kandungan minyak yang tinggi. Berbeza dengan rambut kerinting, yang mungkin memerlukan lebih banyak minyak untuk melembutkan lapisan pelindung rambut.

Malangnya, jenis rambut boleh berubah seiring bertambahnya usia kerana penurunan pengeluaran minyak semula jadi dan persekitaran tempat anda tinggal. Oleh itu, selalu ketahui jenis rambut anda terlebih dahulu sebelum menukar produk penjagaan rambut.

10 Cara Merawat Rambut Kerinting agar Mudah Diuruskan

2. Basuh dengan air sejuk

Cara seterusnya untuk melembutkan rambut adalah dengan mencucinya dengan betul dengan air sejuk. Kaedah syampu ini ternyata menjadikan rambut lebih teratur.

Ini kerana air sejuk dapat mengekalkan minyak semula jadi di kulit kepala. Hasilnya, tahap kelembapan rambut dijaga dan menjadikan rambut terasa lebih halus.

Selain itu, air sejuk membantu menutup kutikula yang boleh menjadikan rambut kelihatan berkilau.

3. Basuh rambut hanya apabila diperlukan

Mencuci rambut adalah sebahagian daripada menjaga kebersihan yang mesti dilakukan. Namun, itu tidak bermakna anda harus mencuci rambut setiap hari. Sebabnya, tekstur rambut akan berubah seiring bertambahnya usia.

Contohnya, jika anda mempunyai rambut kering, anda mungkin tidak mencuci rambut setiap hari kerana rambut anda akan menjadi kering. Sebaliknya, orang yang mempunyai kulit kepala dan rambut berminyak mungkin perlu mencuci rambut setiap hari agar tidak lemas.

Itulah sebabnya, kenal pasti jenis rambut anda terlebih dahulu untuk mengetahui berapa kali syampu anda sesuai untuk anda. Ini tentunya dapat membantu melembutkan rambut apabila disapukan dengan betul.

4. Gunakan syampu dan perapi yang betul

Cara melicinkan rambut yang tidak kurang pentingnya dan merupakan sebahagian daripada petua mencuci adalah menggunakan syampu dan perapi yang betul. Berkat kemajuan teknologi masa kini, terdapat banyak produk syampu dan perapi yang terdapat di pasaran.

Walau bagaimanapun, pilihan yang bervariasi ini kadang-kadang menyukarkan orang untuk memutuskan syampu dan perapi rambut mana yang terbaik. Menggunakan produk penjagaan rambut yang salah sebenarnya boleh menjadi keburukan pada rambut anda.

Itulah sebabnya, menggunakan syampu dan perapi mengikut jenis rambut anda adalah perlu untuk mendapatkan rambut yang sihat dan lembut.

5. Mengehadkan alat penggayaan rambut

Alat gaya dan pengering rambut, seperti pengering rambut, pelurus, atau besi pengeriting, diperlukan untuk menjadikan rambut lebih teratur. Malangnya, beberapa alat ini mengeluarkan panas yang tinggi yang boleh merosakkan rambut.

Ini disebabkan oleh panas dari pengering rambut dan besi rata boleh membuat gelembung di kutikula rambut. Berita baiknya, anda masih boleh menggunakan alat penata rambut ini sesekali dengan beberapa petua, iaitu:

  • gunakan vitamin rambut sebelum menggunakan alat penata rambut,
  • tetapkan suhu anak panah serendah mungkin,
  • jangan gunakan alat pada rambut basah,
  • gunakan alat penggayaan pada rambut separa kering, juga
  • elakkan menggunakannya terlalu kerap.

6. Gunakan pelindung rambut ketika berenang

Adakah anda tahu bahawa rambut sebenarnya memerlukan perlindungan ketika berenang? Petua yang satu ini cukup berguna bagi anda yang ingin melicinkan rambut.

Dilaporkan dari American Academy of Dermatology, kandungan klorin dalam air kolam renang boleh merosakkan rambut. Sebelum mengenakan jas mandi atau topi, anda boleh sedikit melembapkan rambut.

Selepas itu, cuba gunakan topi renang yang sesuai di kepala anda. Selepas itu, gunakan syampu dan perapi khas untuk perenang. Ini bertujuan untuk menggantikan kelembapan rambut yang hilang sehingga kehalusannya terjaga.

7. Menyikat rambut dengan berhati-hati

Salah satu cara mudah untuk melembutkan rambut dengan cepat adalah menyikatnya dengan baik. Walaupun kaedah ini hanya memberi kesan ringkas, apabila dilakukan secara berkala ia pasti akan menghasilkan kesan jangka panjang, bukan?

Sebaliknya, menyikat rambut terlalu kerap juga tidak baik kerana boleh mencetuskan geseran yang boleh menjadikan rambut anda kusut. Cuba kurangkan kekerapan menyikat rambut anda dan lebih baik melakukannya ketika rambut anda kering.

Mengikat rambut yang basah dapat menjadikan kutikula (lapisan pelindung) rambut lebih mudah patah. Beberapa petua menyikat yang boleh anda gunakan di rumah termasuk:

  • lakukan sebelum mandi
  • gunakan sisir bergigi lebar juga
  • Sikat rambut sekali atau dua kali sehari untuk menghilangkan kusut.

Ikuti 3 Petua Memilih Sikat yang Sesuai untuk Jenis Rambut Anda

8. Memakai topeng rambut

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, terdapat banyak produk penjagaan rambut yang kini tersedia sesuai dengan keperluan anda. Bukan hanya syampu dan perapi, anda juga boleh mendapatkan topeng rambut untuk menjaga kebersihan dan kesihatannya.

Sekiranya anda ingin melembutkan rambut, cubalah topeng rambut yang mengandungi minyak sayuran. Sebabnya, minyak dari tumbuhan ini dapat meningkatkan kelembapan rambut, terutama pada rambut kering.

Penggunaan topeng rambut boleh dilakukan setiap minggu agar tahap kelembapan tetap terjaga. Anda boleh memakai topeng pada rambut lembap setelah mencuci, kemudian bilas selepas lima minit.

9. Potong hujung rambut secara berkala

Cara lain untuk melembutkan rambut yang tidak kurang pentingnya ialah memotong rambut, terutama hujungnya. Hujung rambut yang berpecah sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan merebak ke batang rambut.

Akibatnya, rambut anda menjadi kusut dan menjadi kering. Oleh itu, perlu memotong hujung rambut secara berkala setiap empat hingga enam minggu untuk mendapatkan rambut yang sihat dan licin.

10. Menggunakan bahan semula jadi

Cara melembutkan rambut di atas tidak akan lengkap tanpa menggunakan bahan semula jadi. Kebiasaan menjaga rambut yang sihat memang penting, tetapi ini sebenarnya dapat disokong dengan menggunakan bahan semula jadi untuk menghaluskan rambut.

Berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang berfungsi untuk melembutkan rambut dan anda boleh sapukan di rumah.

Minyak kelapa

Salah satu bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan rambut lembut adalah minyak kelapa. Ini kerana minyak kelapa terbukti bermanfaat untuk kulit kering dan berpotensi menghaluskan rambut.

Minyak kelapa adalah minyak yang dapat meresap jauh ke dalam kulit hingga ke batang rambut. Terdapat banyak produk minyak kelapa untuk rambut di luar sana yang boleh anda gunakan setelah mencuci rambut.

Minyak zaitun

Bahan lain yang boleh anda gunakan untuk melembutkan rambut adalah menggunakan minyak zaitun untuk rambut anda. Minyak dari buah kuning kehijauan ini memang berperanan penting dalam kesihatan rambut.

Bagaimana tidak, minyak zaitun dianggap bertindak sebagai penghalang air yang membantu mencegah molekul air meregang dan merosakkan kutikula. Berita buruknya ialah halangan semula jadi ini dapat menjadikan rambut berminyak.

Anda mungkin boleh menggunakan sedikit minyak zaitun di permukaan rambut untuk hasil yang maksimum.

minyak Argan

Dikenal sebagai minyak yang memberikan kelembapan, minyak argan telah digunakan dalam berbagai produk perawatan rambut. Malah rambut yang sangat kering dapat memanfaatkan ekstrak buah argan Maghribi ini.

Penggunaan minyak argan juga dapat melembutkan rambut dan menjauhkan anda dari bahan kimia atau bahan ketagihan lain.

Sebenarnya, terdapat banyak bahan semula jadi lain untuk menghasilkan rambut lembut. Hanya itu, ingat bahawa sama ada kulit kepala anda mempunyai reaksi alergi terhadap bahan semula jadi tertentu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor rambut anda mengenai cara melembutkan rambut yang sesuai untuk anda.

Recent Posts