Kepentingan Peralatan Pelindung Diri (PPE) dalam Menangani COVID-19

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Wabak COVID-19 kini telah menyebabkan lebih daripada dua juta kes dan ratusan ribu orang mati, termasuk pekerja kesihatan yang jatuh. Salah satu sebab mengapa ramai pekerja kesihatan mati semasa bertugas adalah kekurangan alat pelindung diri (PPE) yang ada.

Keadaan ini agak membimbangkan memandangkan banyak hospital telah melaporkan kekurangan peralatan ini ketika menangani wabak COVID-19. Berikut adalah penjelasan mengenai alat pelindung diri di hospital dan mengapa ia penting bagi pekerja perubatan.

Kepentingan alat pelindung diri (PPE) untuk pekerja kesihatan

Jumlah kes COVID-19 terus meningkat di seluruh dunia, termasuk di Indonesia. Jumlah kes ini tentu tidak sebanding dengan jumlah pekerja kesihatan dan PPE yang terdapat di hospital.

Akibatnya, tidak sedikit pekerja perubatan yang mati ketika merawat pesakit COVID-19. Bermula dari doktor, jururawat, hingga pekerja pembersihan.

Salah seorang pakar kecemasan di ER Daha Husada Hospital Kediri, dr. Tri Maharani, mendedahkan bahawa pada masa ini anggota perubatan sedang berperang dengan senjata yang tidak lengkap. Terdapat puluhan doktor yang meninggal semasa pandemik COVID-19 dan ratusan lagi dijangkiti positif dengan COVID-19.

Keadaan ini tidak hanya berlaku di kawasan yang mempunyai sejumlah besar pesakit, terutama DKI Jakarta. Kawasan lain, seperti Jawa Barat dan Jawa Tengah, mengalami keadaan yang serupa.

Akhirnya, kekurangan alat pelindung ini memaksa mereka untuk 'melindungi' diri mereka dengan peralatan yang minimum.

Menurut laporan dari sejumlah media, tidak sedikit doktor, jururawat, dan pekerja kesihatan lain berusaha melindungi diri mereka dari virus dengan jas hujan sekali pakai. Jas hujan yang dijual di pasaran tentunya tidak setanding dengan PPE yang memenuhi standard.

Bagaimana tidak, tujuan peralatan pelindung adalah untuk melindungi pekerja kesihatan dari penyebaran jangkitan COVID-19. Sebenarnya, penggunaan PPE tidak menjamin mereka dilindungi daripada terkena virus.

Pemikiran mengenai risiko tinggi dijangkiti virus COVID-19 kerana kekurangan PPE terus menghantui mereka. Walau bagaimanapun, ini tidak menghalang pekerja kesihatan untuk terus bekerja dan merawat pesakit COVID-19, walaupun perlindungan diri tidak mencukupi.

Apa itu alat pelindung diri (PPE)?

Melapor dari WHO, peralatan pelindung diri atau WHO adalah peralatan yang digunakan untuk mencegah dan mengawal jangkitan. Peralatan ini biasanya terdiri dari pakaian yang dipakai oleh pekerja kesihatan untuk mengurangkan risiko penularan. Bermula dari sarung tangan, pelindung muka, hingga gaun sekali pakai.

Sekiranya pekerja kesihatan menangani penyakit dengan penularan tinggi, seperti COVID-19, peralatan pelindung diri akan ditambahkan. Bermula dari pelindung muka, kacamata, topeng, sarung tangan, pakaian pelindung, hingga kasut getah.

Fungsi PPE yang digunakan di hospital adalah untuk menyekat kemasukan bahan zarah bebas, cecair atau udara. Selain itu, PPE juga digunakan untuk melindungi pemakainya dari penyebaran jangkitan dan dalam hal ini virus SARS-CoV-2.

Jenis PPE di hospital

Mengendalikan COVID-19 memang berbeza dengan penyakit berjangkit lain, jadi alat pelindung diri diperlukan di hospital. Ini bertujuan untuk melindungi pekerja kesihatan dari jangkitan virus yang bersentuhan langsung dengan pesakit.

Berikut adalah beberapa jenis PPE berdasarkan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, yaitu:

1. Topeng

Salah satu komponen PPE yang paling penting dalam menangani COVID-19 adalah topeng. Pekerja kesihatan yang merawat pesakit yang dijangkiti pasti tidak boleh menggunakan topeng.

Berikut adalah jenis topeng yang digunakan untuk melindungi pekerja kesihatan ketika menangani pesakit sesuai dengan fungsinya, yaitu:

a. Topeng pembedahan

Topeng pembedahan adalah sekeping PPE standard yang mempunyai tiga lapisan untuk melindungi pemakai dari titisan atau darah. Secara amnya, topeng ini tidak digunakan untuk merawat pesakit COVID-19 secara langsung. Penggunaan topeng pembedahan biasanya hanya digunakan pada tahap pertama dan kedua, iaitu ketika pekerja kesihatan berada di kawasan praktik umum dan di makmal.

b. Respirator n95

Tidak seperti topeng pembedahan, topeng dengan kadar penapisan hingga 95% biasanya digunakan untuk merawat pesakit COVID-19 secara langsung. Ini kerana topeng jenis ini lebih ketat, sehingga digunakan pada alat pelindung diri tahap ketiga.

Tahap ketiga adalah situasi menangani pesakit yang telah disahkan dijangkiti COVID-19. Oleh itu, pernafasan N95 diperlukan apabila tahap risiko rawatan sangat tinggi.

2. Perlindungan mata ( googles )

Selain topeng, bahagian lain dari alat pelindung diri adalah pelindung mata googles. Peralatan ini dirancang supaya mata dan kawasan sekitarnya dilindungi dari titisan dari pesakit yang disyaki atau positif COVID-19.

Secara amnya, penggunaan pelindung mata digunakan ketika penanganan COVID-19 telah memasuki tahap ketiga, atau secara langsung merawat pesakit yang telah disahkan dijangkiti virus.

3. Pelindung muka ( pelindung muka )

sumber: International Business Times

Walaupun pekerja kesihatan sudah memakai topeng dan pelindung mata, ternyata peralatan pelindung diri mereka tidak mencukupi jika tidak ada pelindung muka atau pelindung muka .

Oleh itu, pelindung muka lebih kerap dijumpai pada doktor atau jururawat yang merawat pesakit COVID-19 positif.

4. Sarung tangan

Satu alat pelindung diri yang tidak kurang pentingnya daripada topeng dan peralatan pelindung lain adalah sarung tangan. Penggunaan sarung tangan berfungsi untuk mengurangkan risiko bersentuhan langsung dengan permukaan atau objek yang tercemar dengan virus. Walau bagaimanapun, tidak semua sarung tangan dapat digunakan dalam semua keadaan.

Berikut adalah dua jenis sarung tangan yang diperlukan oleh pekerja kesihatan semasa menangani pesakit COVID-19.

  • sarung tangan peperiksaan : alat pelindung tahap pertama dan kedua yang digunakan semasa memeriksa pesakit yang belum disahkan dan prosedur perubatan kecil yang lain
  • sarung tangan pembedahan : digunakan oleh pekerja kesihatan ketika melakukan prosedur perubatan sederhana hingga berat, seperti operasi pembedahan dan pengendalian langsung pesakit COVID-19

5. Perisai badan

Sumber: Gabungan Pasukan Petugas Gabungan Afrika

Setelah mengenali peralatan pelindung diri yang digunakan dari mata ke tangan, ada PPE yang dirancang khusus untuk melindungi tubuh penggunanya. Ketiga-tiga perisai badan ini mempunyai satu kesamaan, yaitu, warnanya ringan untuk memudahkan mengesan bahan cemar yang terpasang.

Berikut ini adalah beberapa pelindung tubuh yang termasuk dalam standard PPE untuk menangani COVID-19, yaitu:

  • pakaian pakai buang : alat pelindung tahap pertama dan kedua untuk melindungi bahagian depan, lengan, dan separuh kaki pengguna dari darah atau titisan dari meresap ke dalam badan.
  • penutup perubatan : alat perlindungan tahap ketiga untuk menutupi badan secara keseluruhan. Bermula dari kepala, belakang, hingga pergelangan kaki sehingga lebih selamat.
  • tahan lasak apron : digunakan untuk melindungi bahagian depan pekerja kesihatan dan tahan air.

6. Kasut but kalis air

Sumber: Perkhidmatan Perubatan Tentera Udara

Kasut but Ketahanan air juga merupakan bahagian penting PPE kerana dapat melindungi kaki pengguna dari titisan yang mungkin melekat di lantai. Kasut ini biasanya digunakan pada tahap ketiga rawatan memandangkan risiko jangkitan jauh lebih besar ketika berhadapan langsung dengan pesakit positif COVID-19.

Selain kasut but kalis air, perlindungan kaki yang lain adalah penutup kasut yang direka untuk melindungi kasut pekerja kesihatan dari percikan air dengan jangkitan virus. Sampul ini sering digunakan ketika pekerja kesihatan berada di bilik perundingan atau pernafasan tanpa pernafasan.

Sumbangan anda untuk membantu pekerja kesihatan menangani COVID-19

Peralatan pelindung diri yang diperlukan oleh pegawai perubatan dalam menangani COVID-19 memang banyak kerana mereka berada di barisan hadapan ketika wabak ini bermula.

Oleh itu, sumbangan anda sebagai komuniti dalam membantu doktor dan pekerja kesihatan lain mendapatkan PPE adalah sangat penting.

Ayuh, tunjukkan keprihatinan anda untuk membantu memerangi wabak ini dengan menderma. Sebilangan kecil bantuan anda akan sangat mempengaruhi kebajikan pasukan perubatan, bukan?

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts