10 Penyakit Yang Merupakan Kesan Sampingan Mencium Bibir

Ciuman di bibir yang merupakan tanda kasih sayang atau ungkapan romantis pada pasangan ternyata memberi kesan sampingan. Sebabnya, air liur di mulut dapat menjadi media penularan mikroorganisma penyebab penyakit, seperti bakteria dan virus.

Beberapa penyakit kelamin juga dapat disebarkan melalui mencium bibir. Jadi, anda dan pasangan mesti berhati-hati dengan kesan ciuman bibir ini. Oleh itu, ketahui pelbagai jangkitan yang boleh disebarkan melalui ciuman bibir dalam ulasan ini.

Penyakit yang merupakan kesan sampingan dari mencium bibir

Beberapa kajian menunjukkan bahawa mencium bibir mempunyai manfaat kesihatan, seperti meningkatkan aliran darah dan meningkatkan pengeluaran oksitosin yang membina emosi positif.

Di samping itu, berbanding dengan aktiviti seksual lain, risiko virus menular yang menyebar melalui ciuman di bibir lebih rendah.

Walau bagaimanapun, beberapa penyakit berjangkit lain dapat merebak dengan mudah melalui air liur atau luka terbuka di mulut, terutama apabila terdapat sentuhan langsung seperti dari ciuman di bibir.

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh timbul akibat mencium bibir:

1. Selsema

Virus influenza yang menyebabkan selesema merebak dengan cepat dari satu orang ke orang lain.

Penyakit ini umumnya menular melalui udara atau titisan air liur (tetesan) orang yang dijangkiti ketika batuk, bersin, atau bercakap.

Mencium bibir yang memungkinkan hubungan langsung antara air liur tentu dapat dengan mudah membuat seseorang terdedah kepada virus ini.

Oleh itu, apabila anda menghidap selesema, anda harus terlebih dahulu mengelakkan hubungan rapat dengan pasangan anda untuk mengelakkan penularan virus.

Selesema sebagai penyakit yang disebabkan oleh mencium bibir mempunyai simptom seperti demam, batuk, sakit tekak, sakit badan, hingga keletihan.

2. Gondok

Mumps adalah jangkitan virus yang menyerang kelenjar air liur, menyebabkan pembengkakan. Mencium bibir boleh membuat seseorang lebih mudah terkena virus yang menyebabkan penyakit ini.

Selain itu, gondok juga tersebar dari orang yang dijangkiti melalui udara ketika mereka demam, batuk, atau bersin.

Gejala penyakit yang menjadi kesan ciuman bibir ini adalah demam, sakit kepala, sakit dan sakit, dan bengkak di bawah kedua pipi.

3. Mononukleosis

Mononukleosis atau demam kelenjar adalah penyakit yang penularan utamanya berlaku melalui air liur ketika mencium bibir. Oleh itu, penyakit ini juga dikenali sebagai penyakit ciuman.

Selain menjadi kesan sampingan dari ciuman bibir, virus Epstein-Barr (EBV) yang menyebabkan mononukleosis juga dapat menular ketika bersin, batuk, atau bercakap.

Kajian dari Imunologi Klinikal menjelaskan bahawa jangkitan virus EBV menyerang kelenjar getah bening sehingga boleh menyebabkan pembengkakan di leher atau limfadenopati.

4. Penyakit gusi

Penyakit lain yang juga boleh timbul kerana mencium bibir tidak lain adalah jangkitan mulut seperti penyakit gusi.

Terdapat beratus-ratus bakteria di mulut yang boleh berkembang kerana anda jarang menggosok gigi. Lama kelamaan, bakteria di dalam mulut dapat membentuk plak.

Plak boleh tumbuh di bawah garis gusi, menyebabkan penyakit gusi, juga dikenal sebagai periodontitis dan gingivitis (radang gusi).

Mencium bibir tidak secara langsung menyebabkan penyakit gusi.

Namun, mencium bibir boleh menjadi media penyebaran pemindahan bakteria yang menjangkiti mulut, menyebabkan penyakit gusi.

5. Herpes labialis (herpes oral)

Herpes labialis atau oral adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan virus herpes simplex.

Gejala dicirikan oleh kemunculan lepuh atau luka, terutamanya di sekitar mulut dan di sekitar wajah.

Penularan penyakit ini berlaku melalui hubungan langsung dengan kulit yang dijangkiti, luka herpes, atau selaput lendir dalam air liur.

Kemungkinan besar herpes oral adalah kesan sampingan dari ciuman bibir, walaupun ia juga boleh disebarkan melalui seks oral.

Bagi anda yang dijangkiti herpes dan mengalami simptom, anda harus mengelakkan mencium bibir sehingga luka herpes sembuh sepenuhnya.

Ini dilakukan untuk mengelakkan penularan herpes melalui ciuman.

5 Kaedah Penyebaran Herpes Paling Lazim Berlaku

6. Meningitis

Penyakit seterusnya yang boleh merebak akibat mencium bibir adalah meningitis atau keradangan pada lapisan otak. Banyak jenis virus, bakteria, kulat, dan parasit boleh menyebabkan meningitis.

Mikroorganisma ini menjangkiti membran pelindung yang menutupi otak dan saraf tunjang, menyebabkan keradangan.

Ciuman di bibir boleh menjadi cara menyebarkan meningitis kerana hubungan langsung dengan air liur yang dijangkiti.

Kesan sampingan dari mencium bibir juga memudahkan penularan kuman yang menyebabkan meningitis ke sel pernafasan dan kemudian berpindah ke lapisan otak.

7. Hepatitis B

Kesan sampingan mencium bibir berisiko menyebabkan penularan virus hepatitis B (HBV). Hepatitis B umumnya dapat menular melalui kontak dengan cairan tubuh, seperti air mani dan darah semasa hubungan seksual

Penyebaran sebenar ciuman bibir tidak pasti dan tidak mungkin, tetapi ada risiko.

Seseorang boleh dijangkiti dengan mencium bibir kerana air liur yang mengandungi HBV bersentuhan langsung dengan darah dalam luka terbuka di mulut.

Untuk itu, anda harus mengelakkan mencium bibir ketika anda mengalami luka kanker atau luka lain di mulut.

8. Sifilis

Sifilis adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Penyakit ini lebih kerap menular melalui seks oral, vagina, dan dubur.

Walau bagaimanapun, sifilis boleh menyebabkan luka terbuka di mulut yang boleh menjadi saluran keluar bakteria penyebab sifilis untuk menjangkiti orang lain.

Ciuman bibir yang dalam, seperti Ciuman Perancis , membenarkan pasangan menyentuh luka terbuka dengan lidah mereka sehingga meningkatkan risiko terkena virus.

Sifilis boleh menyebabkan gejala yang teruk seperti ruam kulit, kelenjar getah bening yang bengkak, dan keguguran rambut.

Apabila penyakit ini cukup teruk, anda perlu menjalani rawatan sifilis dengan antibiotik.

Bolehkah Kita Mengalami Gonore Melalui Mencium?

9. Jangkitan HPV (human papillomavirus)

HPV bermaksud papillomavirus manusia. Jangkitan virus ini boleh menyebabkan barah di kemudian hari.

Cara yang paling biasa untuk menyebarkan virus HPV adalah melalui hubungan seksual.

Walaupun jarang berlaku, ada risiko seseorang menyebarkan virus HPV melalui air liur akibat mencium bibir.

HPV yang menjangkiti tekak dan mulut dan boleh menyebabkan barah pada orofaring, belakang tekak, pangkal lidah, dan amandel.

10. Selsema Singapura

Selsema Singapura atau bahasa perubatannya penyakit kaki dan mulut adalah penyakit yang sangat berjangkit.

Penyakit ini disebabkan oleh virus coxsackie dan boleh merebak melalui luka terbuka di mulut, air liur, dan tinja.

Gejala biasa penyakit yang merupakan kesan sampingan dari ciuman bibir adalah demam disertai dengan sakit leher, hidung berair, dan ruam pada mulut, tangan dan kaki.

Cara mencegah penularan penyakit akibat ciuman bibir

Usaha yang boleh dilakukan untuk menjaga kebersihan mulut untuk mengelakkan pelbagai kesan sampingan dari ciuman bibir, iaitu:

  • Jangan mencium jika anda atau pasangan mempunyai luka di bibir atau mulut.
  • Gosok gigi secara berkala menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida sekurang-kurangnya 2 kali sehari.
  • Ganti kepala sikat gigi atau sikat gigi anda setiap 3-4 bulan.
  • Gosokkan lidah anda untuk menghilangkan bakteria serta menyegarkan nafas.
  • Gunakan ubat kumur untuk mencegah pertumbuhan plak, tartar, atau jangkitan kuman berbahaya yang lain.
  • Kurangkan makan makanan yang mengandungi banyak gula.
  • Lawati doktor gigi sekali atau dua kali setahun untuk memeriksa dan membersihkan gigi anda.

Setiap aktiviti seksual mempunyai risiko kesihatan tertentu, termasuk mencium bibir. Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak boleh mencium pasangan anda.

Mengetahui jenis jangkitan yang merupakan kesan sampingan dari mencium sebenarnya penting untuk mengelakkan penyakit merebak kepada pasangan dan diri anda.

Recent Posts