Protein Tumbuhan dan Protein Haiwan yang Mana Lebih Baik?

Protein adalah salah satu makronutrien yang diperlukan oleh badan. Protein berfungsi untuk membina sel dan tisu, berperanan dalam sistem imun, memperbaiki sel yang rosak, dan terdapat di pelbagai bahagian badan seperti kulit, tulang, otot, rambut dan sebagainya. Selain itu, protein juga bertanggungjawab untuk pembentukan enzim dan hormon yang digunakan untuk mengekalkan fungsi tubuh.

Berapa banyak protein yang kita perlukan?

Terdapat sekurang-kurangnya 10 ribu jenis protein yang diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan. Sesuai dengan kelompok usia, Kementerian Kesihatan membahagikan keperluan protein setiap hari kepada beberapa kumpulan umur, iaitu:

 • 0 - 6 bulan: 12 gram
 • 7 - 11 bulan: 18 gram
 • 1 - 3 tahun: 26 gram
 • 4 - 6 tahun: 35 gram
 • 7 - 9 tahun: 49 gram
 • 10 - 12 tahun: 56 gram (lelaki), 60 gram (kanak-kanak perempuan)
 • 13 - 15 tahun: 72 gram (lelaki), 69 gram (kanak-kanak perempuan)
 • 16 - 80 tahun: 62 hingga 65 gram (lelaki), 56 hingga 59 gram (wanita)

Kira-kira 20% tubuh manusia terdiri daripada protein. Oleh kerana protein tidak disimpan di dalam badan, pengambilan protein yang mencukupi diperlukan agar tidak menyebabkan pelbagai penyakit. Protein mengikut sumbernya terbahagi kepada dua, iaitu protein dari sumber haiwan dan protein dari sumber sayuran. Dari keduanya, yang manakah lebih baik? Adakah benar bahawa protein haiwan lebih baik? Atau adakah sebaliknya?

Protein haiwan adalah sumber asid amino yang lebih baik

Walaupun kedua-duanya adalah protein, kandungan asid amino dan struktur protein haiwan dan protein sayuran berbeza. Apabila protein habis dan masuk ke dalam tubuh, protein akan secara langsung dipecah menjadi asid amino, yang merupakan bentuk protein yang lebih sederhana. Tubuh sebenarnya dapat menghasilkan asid amino sendiri, tetapi apa yang dihasilkan adalah asid amino tidak penting, sementara asid amino penting diperlukan oleh tubuh dari sumber makanan protein.

Asid amino yang terdapat dalam protein haiwan adalah asid amino penting yang lengkap, dan strukturnya hampir sama dengan asid amino yang terdapat di dalam badan. Oleh itu, sumber protein haiwan adalah sumber asid amino yang baik untuk tubuh.

Walaupun makanan protein tumbuhan, tidak mempunyai asid amino penting yang lengkap seperti protein haiwan. Asid amino yang kekurangan sumber protein haiwan adalah asid amino metionin, triptofan, isoleusin, dan lisin. Sehingga penyerapan asid amino yang lebih baik adalah protein haiwan.

Vitamin dan mineral lain yang terdapat dalam protein haiwan

Sumber makanan yang mengandungi protein tidak hanya mengandungi protein di dalamnya. Beberapa makanan yang merupakan sumber protein haiwan mengandungi vitamin dan mineral yang tidak dimiliki protein tumbuhan. Berikut adalah beberapa jenis vitamin dan mineral yang cukup banyak dalam makanan protein haiwan tetapi rendah protein sayur-sayuran:

Vitamin B12 , biasanya terkandung dalam ikan, daging sapi, ayam, dan pelbagai produk tenusu. Orang yang mengelakkan atau tidak memakan protein haiwan terdedah kepada kekurangan vitamin B12.

Vitamin D, walaupun sumber vitamin D terbesar adalah matahari, tetapi vitamin ini juga terdapat dalam pelbagai sumber makanan protein haiwan seperti minyak ikan, telur, dan susu.

DHA atau asid docosahexaenoic adalah sejenis asid lemak omega 3 yang terkandung dalam DHA lemak ikan yang baik untuk perkembangan otak anak-anak dan tidak terdapat pada tumbuhan.

Besi jenis heme , adalah rata-rata zat besi yang terkandung dalam sumber protein hewani, terutama pada daging sapi. Zat besi heme lebih mudah diserap dalam badan berbanding besi dari tumbuh-tumbuhan.

Zink atau zink adalah zat mineral yang berperanan penting dalam sistem imun, pertumbuhan, dan pembaikan tisu. Zink terdapat dalam daging lembu, hati sapi, dan daging kambing. Zink juga terkandung dalam beberapa jenis sayuran berdaun hijau gelap, tetapi penyerapannya tidak sebaik sumber protein haiwan.

Walau bagaimanapun, beberapa sumber protein haiwan boleh menyebabkan penyakit jantung

Daging merah, seperti daging lembu, adalah sumber protein yang baik untuk tubuh. Tetapi ada banyak kajian yang mengatakan bahawa memakan daging merah dapat meningkatkan risiko penyakit jantung koronari, strok, dan juga kematian muda.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa masalahnya bukan daging merah, tetapi lebih banyak daging merah yang diproses atau produk makanan yang diproses. Penyelidikan yang melibatkan 448.568 peserta menunjukkan bahawa daging yang diproses terbukti berkaitan dengan peningkatan risiko kematian pramatang.

Sementara itu, satu lagi kajian yang diikuti oleh 34,000 wanita membuktikan bahawa terlalu banyak memakan daging merah mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengalami kegagalan jantung.

Walau bagaimanapun, sumber protein lain seperti ayam tanpa kulit dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit jantung hingga 27%. Oleh itu, lebih baik memilih sumber protein haiwan segar dan tanpa lemak, seperti daging lembu tanpa lemak, ikan, dan ayam tanpa kulit.

Kebaikan pengambilan protein haiwan dan sayur-sayuran

Pemilihan protein haiwan yang baik juga akan memberi kesan yang baik terhadap kesihatan. Seperti dalam penyelidikan yang dilakukan oleh The Nurses 'Health Study yang menyatakan bahawa memakan ayam, ikan, dan tenusu rendah lemak sangat berkaitan dengan penurunan risiko penyakit jantung.

Bukan hanya itu, sebuah kajian yang melibatkan 4.000 lelaki juga mendapati bahawa orang yang makan ikan secara berkala sekurang-kurangnya satu hidangan seminggu mempunyai risiko 15% lebih rendah terkena pelbagai penyakit jantung.

Sama seperti protein haiwan, protein sayuran juga mempunyai banyak faedah dan kesan yang baik untuk kesihatan. Seperti yang ditunjukkan dalam beberapa kajian yang menunjukkan bahawa orang yang sering makan sayur mempunyai kadar kolesterol yang lebih rendah daripada orang yang jarang makan sayur.

Bukan hanya itu, pelbagai sumber protein sayuran seperti kacang kedelai, kacang ginjal, dan pelbagai kacang lain juga dianggap dapat mengurangkan risiko terkena diabetes mellitus jenis 2, menjaga berat badan, dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Jadi, protein haiwan atau protein tumbuhan lebih baik?

Kedua-dua jenis protein sama baik dan diperlukan untuk tubuh. Namun, perlu diingat bahawa beberapa sumber protein hewani memiliki jumlah lemak yang tinggi, yang meningkatkan kemungkinan terkena penyakit jantung dan penyakit degeneratif lainnya. Pemilihan sumber protein yang betul dan jumlah yang seimbang dapat menjadikan tubuh lebih sihat dan fungsi tubuh dapat berjalan dengan normal.

BACA JUGA:

 • Mengapa Pesakit dengan Penyakit Ginjal Perlu Mengurangkan Protein
 • 7 Sumber Karbohidrat Terbaik bagi anda yang menjalani diet
 • 10 Pengganti Pemakanan Terbaik untuk Daging Sekiranya Anda Seorang Vegetarian

Recent Posts