5 Khasiat Terung, Buah yang Sering Disalah anggap sebagai Sayuran |

Sekiranya anda peminat makanan asli Indonesia, mungkin anda sudah biasa dengan terung. Terung adalah bahan memasak yang dapat diproses dengan berbagai cara, mulai dari sayur-sayuran, goreng, hingga membuat sambal. Namun, tahukah anda bahawa terung sebenarnya menawarkan pelbagai faedah yang baik untuk kesihatan? Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kandungan nutrien dan faedah terung untuk badan, lihat maklumat di bawah.

Kandungan nutrien dalam terung

Terung banyak ditanam di negara tropika dan subtropika seperti Asia Selatan, Asia Tenggara, dan Afrika Selatan.

Walaupun terung lebih kerap diproses sebagai sayur atau lauk, terung sebenarnya adalah sekumpulan buah.

Sama seperti timun, tomato, lada, atau cili yang merupakan sekumpulan buah tetapi lebih sering dijadikan sayur, terung juga "bernasib baik".

Berikut ini adalah kandungan karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral yang terkandung dalam 100 gram terung:

 • Air: 92.3 g
 • Tenaga: 25 kalori (Cal)
 • Protein: 0.98 g
 • Lemak: 0.18 g
 • Karbohidrat: 5.88 g
 • Serat: 3 g
 • Kalsium: 9 miligram (mg)
 • Zat besi: 0.23 mg
 • Magnesium: 14 mg
 • Fosforus: 24 mg
 • Kalium: 2 mg
 • Zink: 0.16 mg
 • Vitamin C: 2.2 mg
 • Folat: 22 mcg
 • Beta karotena: 14 mikrogram (mcg)
 • Lutein + zeaxanthin: 36 mcg

Manfaat terung untuk kesihatan

Selain memiliki rasa yang enak, terung memiliki banyak manfaat, mulai dari menjaga jantung yang sihat hingga membuat kulit bersinar secara semula jadi.

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai faedah terung yang mungkin anda tidak sedar:

1. Kebaikan terung untuk kesihatan jantung

Kandungan serat, kalium, vitamin C, vitamin B6, dan fitonutrien menjadikan faedah terung sangat baik untuk kesihatan jantung anda.

Selain itu, flavonoid atau pigmen larut air dalam terung dapat mencegah pelbagai jenis penyakit jantung.

Menurut kajian yang diterbitkan di The American Journal of Clinical Nutrition Salah satu jenis flavonoid yang berkesan untuk melindungi jantung adalah antosianin.

Pigmen ini juga dapat menurunkan tekanan darah anda.

Oleh itu, jika anda mempunyai risiko penyakit jantung atau darah tinggi, anda harus mula makan terung yang kaya dengan antosianin.

2. Mengawal tahap kolesterol

Satu kajian dalam jurnal Penyelidikan Fitoterapi menunjukkan bahawa makan terung secara teratur dapat membantu anda mengawal kadar kolesterol.

Sebabnya, terung kaya dengan sebatian asid klorogenik. Sebatian ini terbukti dapat mengurangkan berat badan dan kadar kolesterol jahat atau LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) dalam badan.

Terung sendiri tidak mengandungi kolesterol sama sekali selamat untuk dimakan bagi orang yang perlu menjaga keseimbangan tahap kolesterol.

Selain menurunkan kadar kolesterol jahat, asid klorogenik berfungsi sebagai antivirus, antimikroba, dan antikarsinogenik.

Anda juga akan terhindar dari pelbagai penyakit berbahaya sekiranya anda kerap makan terung.

3. Kebaikan terung untuk fungsi otak

Manfaat terung juga dapat diperoleh dari kulit. Kulit terung kaya dengan nasunin, yang merupakan antioksidan yang baik untuk menjaga kesihatan otak.

Nasunin mampu melindungi membran sel otak dari serangan radikal bebas dan melancarkan pengedaran nutrien dalam sel-sel tubuh.

Nutrien lain dalam terung yang baik untuk otak anda adalah antosianin. Bahan pigmen ini bertanggung jawab untuk memicu peredaran darah ke otak dan mencegah keradangan saraf otak.

Ini dapat mencegah pelbagai penyakit dan gangguan fungsi kognitif otak yang disebabkan oleh proses penuaan.

Bukan itu sahaja, ingatan anda akan menjadi lebih kuat jika anda terbiasa makan terung.

4. Mengurangkan risiko barah

Tidak banyak yang menyatakan salah satu faedah terung, iaitu mengurangkan risiko barah. Sebenarnya, terung mengandungi banyak polifenol, antosianin, dan asid klorogenik.

Bahan ini baik untuk mencegah pertumbuhan tumor dan menghentikan penyebaran sel barah di dalam badan anda.

Selain itu, ketiga-tiga zat ini dapat memicu penghasilan enzim khas dalam sel yang tugasnya membuang pelbagai toksin dan membunuh sel barah.

Asid klorogenik juga antimutagen. Maksudnya, sebatian ini dapat melawan kerosakan gen di dalam badan yang berisiko menyebabkan barah.

5. Menjadikan kulit lebih lembut dan bercahaya

Tanpa disangka, terung boleh menjadi jawapan kepada masalah kulit kusam dan kering.

Ini kerana buah terung kaya dengan antioksidan dan terdiri daripada sekitar 92% air. Itulah sebabnya makan terung dapat membantu melembapkan dan menyuburkan kulit dari dalam.

Antioksidan juga berperanan melawan radikal bebas yang dapat membunuh sel kulit anda. Radikal bebas ini menyebabkan kulit menjadi kurang kenyal dan kelihatan lebih gelap.

Itulah lima faedah terung untuk kesihatan anda. Mulai hari ini, jangan ragu untuk memproses dan memakan buah yang satu ini, OK!

Recent Posts