Perkembangan Kanak-kanak berumur 1-5 Tahun •

Bagi ibu bapa, memantau perkembangan dan pertumbuhan anak-anak di bawah umur lima tahun sangat penting untuk mengetahui sejauh mana pertumbuhan anak kecil itu. Dengan cara itu, apabila ada kemampuan yang biasanya dilakukan oleh anak-anak seusianya, tetapi belum dilakukan oleh anak anda, konsultasi dengan doktor dapat dilakukan dengan segera.

Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai perkembangan balita berusia 1-5 tahun dari aspek motorik, kognitif, dan bahasa kanak-kanak.

Perkembangan kanak-kanak berumur 1-5 tahun

Secara umum, berikut adalah penjelasan mengenai tahap pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak di bawah umur lima tahun 1-5 tahun berdasarkan carta perkembangan kanak-kanak Denver II dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Perkembangan kanak-kanak berumur 1 tahun

Secara umum, kanak-kanak berumur 1 tahun sudah mempunyai kebolehan berikut:

 • Berdiri sendiri tetapi tidak terlalu lama
 • Bergolek sendirian
 • Menyatakan keinginan dengan menangis
 • Mampu menyebut bahasa bayi yang tidak jelas
 • Gelombang tangan
 • Makan sendiri walaupun masih tidak kemas
 • Tukar kedudukan dari berbaring ke duduk, kemudian duduk ke berdiri dan kembali ke duduk

Perkara di atas adalah kebolehan anak kecil berusia 1 tahun. Sekiranya anak kecil anda belum dapat melakukan semuanya, tidak perlu risau. Cuba berlatih secara perlahan dan sedikit demi sedikit.

Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai perkembangan balita berusia 1 tahun dari aspek lain.

Pertumbuhan kanak-kanak

Apabila anak telah memasuki usia 1 tahun, berat badannya telah mencapai sekitar 3 kali berat kelahirannya, sementara tingginya telah meningkat setengah panjangnya ketika lahir.

Untuk ukuran otak besar kira-kira 60 peratus daripada ukuran otak orang dewasa. Setelah mengalami pertumbuhan yang sangat cepat dalam satu tahun, pertumbuhan pada usia berikutnya akan menjadi lebih perlahan tetapi perkembangan yang berlaku akan menjadi lebih banyak.

Kemahiran motor kasar

Dari aspek motor kasar, kanak-kanak berumur 1 tahun atau 12 bulan dapat berdiri tegak tanpa bantuan orang lain dan telah mula berjalan dengan perlahan.

Kanak-kanak berumur satu tahun juga dapat bangun sendiri tanpa perlu dibantu oleh orang lain. Namun, sebilangan kanak-kanak masih tidak tahan lama dan memerlukan pertolongan.

Kemahiran motor halus

Pada usia satu tahun, perkembangan balita dari aspek kemahiran motor halus adalah mereka dapat mengambil objek di sekitarnya. Bukan hanya itu, si kecil anda juga mula memegang objek di tangan mereka dan belajar memasukkannya ke dalam kotak.

Sebagai ibu bapa, anda mungkin mendapati anak anda mula meniru pergerakan yang sering digunakan, seperti membersihkan wajah, menggaru kepala, atau menyimpan objek.

Kemahiran berbahasa dan berkomunikasi

Bagaimana kemampuan bahasa kanak-kanak berumur 1 tahun? Dia telah dapat menjawab pelbagai soalan yang anda berikan kepadanya. Dia juga dapat melakukan beberapa pergerakan badan yang sederhana seperti menganggukkan kepalanya atau berjabat tangan untuk bermaksud 'selamat tinggal'.

Keupayaan kognitif

Sebilangan kanak-kanak boleh diberi arahan ketika mereka berumur 1 tahun. Contohnya, anak kecil anda boleh memindahkan atau menyimpan beberapa barang.

Anak itu juga memahami dan berminat dengan sebab dan akibat setelah melakukan sesuatu, misalnya dia melemparkan bola mainan dan memikirkan apa yang akan berlaku seterusnya. Kemudian, kanak-kanak itu bertindak balas dengan mengambil bola.

Kemahiran sosial dan emosi

Pada usia satu tahun, anak-anak dapat bertindak balas ketika diajak berbicara oleh orang lain, misalnya dengan senyuman atau gelombang.

Sebilangan kanak-kanak merasa bersemangat ketika bersosial dengan orang baru, tetapi ada juga anak-anak yang pemalu dan cenderung pendiam.

Sekiranya anda melihat anak kecil anda sering mengucapkan selamat tinggal dengan melambai atau melakukan cium bye , ia adalah bentuk perkembangan kanak-kanak yang berumur 1 tahun dari segi sosial.

Sekiranya anak anda merasa dekat dengan orang itu, dia akan menangis kerana merasakan kesedihan berpisah dengannya.

Perkembangan kanak-kanak berumur 2 tahun

Untuk kanak-kanak berumur 2 tahun, kebolehan berikut sudah ada:

 • Lompat
 • Membaling dan menendang bola
 • Pertuturan kanak-kanak lebih jelas
 • Kenali dan namakan bahagian badan
 • Sebutkan nama rakan atau orang yang sering anda temui
 • Gosok gigi sendiri
 • Menunjuk dan menyebut gambar yang anda lihat
 • Memegang krayon atau pensil berwarna dengan ibu jari dan jari telunjuk

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai perkembangan kanak-kanak berusia 2 tahun:

Pertumbuhan

Memetik dari CDC, kenaikan berat badan kanak-kanak berusia antara 12 dan 24 bulan adalah 1.5 hingga 2.5 kilogram. Sementara itu, kenaikan ketinggian yang berlaku pada lingkungan usia ini adalah sekitar 10 hingga 13 cm.

Kemahiran motor kasar

Pada tahun kedua, perkembangan motor anak akan sangat cepat, misalnya, dia dapat menaiki tangga dengan perlahan, menendang bola, dan dapat mulai berjoging. Kebanyakan kanak-kanak berumur 2 tahun boleh berdiri di atas jari kaki.

Kemahiran motor halus

Bagaimana kemahiran motor halus kanak-kanak berusia 2 tahun? Apabila dilihat dari grafik Denver II, si kecil anda dapat menyusun blok hingga 8 tingkat, menyusun objek secara menegak, dan membuka lembaran buku cerita. Bukan itu sahaja, kanak-kanak berumur 2 tahun juga lebih yakin untuk bergerak.

Kemahiran berbahasa dan berkomunikasi

Kanak-kanak berumur 2 tahun sudah mempunyai lebih daripada 50 perkataan dan boleh menyebut dua perkataan. Contohnya, "mahu makan" atau "menanggalkan kasut anda". Pertuturan anak juga lebih jelas dan lebih difahami, dia tidak lagi bercakap bahasa bayi.

Bukan itu sahaja, si kecil anda juga dapat menunjukkan 4 gambar dan mengatakan apa yang dilihatnya. Kanak-kanak boleh mengatakan 6 bahagian badan sambil menunjuk ke arahnya. Contohnya, kaki, hidung, perut, telinga, rambut, kepala.

Keupayaan kognitif

Anak kecil anda sudah mengetahui perbezaan masa seperti sekarang, kemudian, dalam beberapa minit, atau bahkan perkataan selama-lamanya. Anak anda juga mungkin dapat melakukan beberapa perkara mudah yang anda suruh dia lakukan.

Contohnya, meletakkan buku di atas meja atau mencuci tangan, dan sebagainya. Pada usia ini kanak-kanak sudah mula berkhayal atau bermain berpura-pura dengan pelbagai mainan.

Kemahiran sosial dan emosi

Mungkin ada ibu bapa yang terkejut melihat anak berusia 2 tahun lebih berdikari dan berkeyakinan. Perkembangan balita pada usia ini dengan senang hati melakukan beberapa perkara sendiri, seperti mencuci tangan, menggosok gigi, memakai seluar dan pakaian walaupun harus dibantu.

Adakah anda pernah berdebat dengan anak anda kerana dia tidak mahu memakai pakaian pilihan anda? Ini merangkumi kemampuan dan perkembangan emosi anak.

Keupayaan kognitif

Bagaimana kemampuan kognitif kanak-kanak berumur 2 tahun? Mereka mula belajar berdikari dan menyelesaikan masalah sederhana, seperti:

 • Mengumpulkan mainan mengikut jenis dan warna
 • Main peranan
 • Memasangkan gambar yang sama

Si kecil juga mula seronok melakukan sendiri dengan arahan ibu bapa mereka. Contohnya, menyimpan makanan di dalam peti sejuk atau mengambil mangkuk anda sendiri.

Perkembangan kanak-kanak berumur 3 tahun

Berdasarkan carta Denver II, seorang kanak-kanak berusia 3 tahun sudah mempunyai kemampuan untuk:

 • Lompat lebih jauh
 • Mengangkat kaki untuk mengimbangkan badan selama 1-3 saat
 • Sebutkan jenis warna
 • Membilang mainan 1-10
 • Mengetahui 2 jenis kata kerja (ayah bekerja, adik bermain)
 • Coretan kanak-kanak semakin jelas
 • Susun blok menjadi 8 tingkat
 • Menggabungkan 2-4 perkataan menjadi satu ayat
 • Makan sendiri tanpa bantuan orang lain

Di atas adalah senarai kebolehan kanak-kanak berumur 3 tahun, bersama dengan penjelasan lengkap.

Pertumbuhan

Memasuki usia 3 tahun, kenaikan berat badan anak adalah sekitar 2 kilogram dan tingginya meningkat sekitar 8 cm jika dibandingkan dengan sebelumnya.

Tidak perlu risau jika kanak-kanak berusia 3 tahun kelihatan kurus dan perut rata kerana dia bertambah tinggi. Di samping itu, kanak-kanak yang berumur 3 tahun sudah mempunyai gigi susu yang lengkap.

Kemahiran motor kasar

Sekiranya anak anda memasuki usia 3 tahun, dia akan mengalami perkembangan pergerakan otot yang cukup cepat, sehingga dia dapat berlari, memanjat - menaiki tangga sendiri - menendang bola, menunggang basikal, dan melompat-lompat.

Kemahiran motor halus

Anda akan melihat gambar anak kecil anda dengan lebih jelas pada usia 3 tahun. Anak anda sudah boleh membuat garis yang membentuk objek tertentu seperti kotak, segitiga, atau garis lurus seperti landasan kereta api.

Perhatikan cara anak anda mencengkam pensil berwarna atau krayon yang menjadi lebih baik. Dia memegang alat lukisan dengan kedudukan ibu jari dan jari yang lain di antara krayon atau pensil berwarna.

Kemahiran berbahasa

Semakin banyak perbendaharaan kata yang anda ada dan belajar perkataan baru dengan cepat. Sudah mengetahui pelbagai jenis objek yang biasa ada di sekitar.

Kemahiran berbahasa kanak-kanak pada usia ini, dia sering bertanya, Dia juga memahami apa yang dia dengar, tetapi tidak dapat sepenuhnya meluahkan perasaan mereka dengan kata-kata.

Mereka juga dapat menyebut ayat lengkap yang terdiri daripada 4 hingga 5 perkataan.

Keupayaan kognitif

Pada usia ini anak anda sudah mengetahui nama, usia, dan jantina mereka, dapat mengingat beberapa nombor dan huruf. Kanak-kanak juga boleh bermain karangan teka-teki , sering berkhayal tentang haiwan peliharaan dan mainannya.

Bukan hanya itu, si kecil anda dapat mengikuti 2-3 arahan sekaligus, seperti "bawa mainan anda dan letakkan di atas meja". Dia juga mula memahami waktu makan mengikut jadual makan yang telah dibuat.

Kemahiran sosial dan emosi

Semakin tua mereka, semakin menunjukkan kebebasan mereka. Ini dapat dilihat dari aktiviti yang dilakukannya sendiri tanpa bantuan orang lain.

Contohnya, menanggalkan dan memakai pakaian anda sendiri atau mengambil alat makan anda sendiri.

Tahap pertumbuhan dan perkembangan balita berusia 4 tahun

Kanak-kanak berumur 4 tahun rata-rata sudah mempunyai kebolehan berikut:

 • Sediakan makanan ringan seperti roti dan susu
 • Memakai skirt anda sendiri
 • Gosok gigi tanpa bantuan orang lain
 • Cuba menarik orang
 • Meniru gambar rakan
 • Sebutkan 1-4 jenis warna
 • Menceritakan semula cerita yang dibaca atau didengar

Untuk lebih jelasnya, perkembangan kanak-kanak berumur 4 tahun adalah seperti berikut:

Pertumbuhan

Pada usia 4 tahun, ketinggian anak meningkat 8 cm dan kenaikan berat badan sekitar 2 kilogram.

Salah satu faktor yang menyokong ialah pemilihan susu untuk menambah berat badan anak. Untuk mengetahui sama ada pertumbuhan fizikal anak adalah normal atau tidak, anda harus melihat jadual pertumbuhan atau carta pertumbuhan .

Kemahiran motor kasar

Kebanyakan kanak-kanak berumur 4 tahun boleh berdiri, berjalan dan berlari dengan kaki sendiri tanpa bantuan orang dewasa.

Selain itu, mereka juga dapat mengayuh dengan lancar, bermain bola, dapat naik dan turun tangga tanpa memegang apa-apa.

Kemahiran motor halus

Pada usia 4 tahun, anak-anak dapat menggunakan gunting, melukis bulatan atau segi empat tepat, menarik orang lengkap dengan 2 hingga 4 bahagian badan, dan anak-anak dapat menulis beberapa huruf besar.

Dia juga dapat menggambar dengan meniru apa yang telah dibuat orang lain, seperti bulatan, segitiga, atau kotak.

Kemahiran berbahasa

Perbendaharaan kata yang mereka miliki meningkat, kerana mereka dapat menyebut 1 ayat lengkap dengan 5 hingga 6 perkataan di dalamnya.

Seorang kanak-kanak berusia 4 tahun juga dapat menjelaskan peristiwa dan pengalaman, menyanyi, menceritakan kisah pendek, dan memahami semua perkataan dan penjelasan orang dewasa kepadanya.

Keupayaan kognitif

Perkembangan kognitif kanak-kanak berumur 4 tahun, iaitu dapat menyebut nama mereka sepenuhnya, memahami konsep pengiraan dan nombor, sudah mengetahui pelbagai warna dan jenis haiwan.

Di samping itu, mereka sudah mengetahui perbezaan antara realiti dan fantasi. Walaupun begitu, mereka masih akan bermain berpura-pura dengan mainan mereka, atau bahkan membuat kawan khayalan.

Perkembangan sosial dan emosi

Kanak-kanak semakin memahami perasaan orang lain ketika memasuki usia 4 tahun. Anak kecil anda akan menenangkan ketika rakan mereka menangis dan gembira ketika rakan mereka gembira.

Anak anda juga menunjukkan bagaimana perasaannya, seperti gembira, sedih, marah, bingung, cemburu dengan adiknya.

Tahap pertumbuhan dan perkembangan balita berumur 5 tahun

Dalam perkembangan kanak-kanak berumur 5 tahun, rata-rata, mereka sudah mempunyai kemampuan untuk:

 • Somersault dan melompat
 • mendaki
 • Angkat satu kaki untuk mengimbangkan badan selama 1-6 saat
 • Gunakan alat makan anda sendiri
 • Ulangi cerita yang didengar
 • Menunjuk dan menyebut 6 warna

Untuk penjelasan lebih lanjut, berikut adalah perkembangan lengkap kanak-kanak yang berumur 5 tahun.

Pertumbuhan

Kanak-kanak berumur 5 tahun sekurang-kurangnya mempunyai kenaikan sekitar 4 cm dan berat 2 kilogram. Walau bagaimanapun, kenaikan berat badan ini agak bergantung pada pertumbuhan dan perkembangan balita.

Kemahiran motor halus

Dari segi kemahiran motor kanak-kanak, gambar menjadi lebih jelas pada usia 5 tahun. Tidak lagi dalam bentuk coretan, tetapi bentuk yang semakin kelihatan, seperti gambar orang, haiwan, atau bentuk lain.

Dia juga mahir mengatur blok ke menara tingkat 5-9. Dia juga menarik bahagian badan yang lengkap dengan kepala, tangan, kaki, mata, hidung, dan mulut. Walaupun gambarnya masih seperti 'orang-orangan sawah'.

Kemahiran motor kasar

Kanak-kanak menjadi lebih aktif pada usia 5 tahun. Dia akan banyak bergerak, seperti berlari, mendaki, melompat, ke jungkir balik.

Ini termasuk perkembangan motor kasar kanak-kanak mengikut usia mereka. Biarkan dia bergerak aktif tetapi masih dengan pengawasan agar pertumbuhan dan perkembangan balita terus berjalan dengan baik.

Kemahiran berbahasa dan berkomunikasi

Kemahiran berbahasanya sangat berkembang, anak anda dapat menceritakan sepenuhnya pengalaman, perasaan, dan ciri-ciri orang yang mereka temui.

Anda juga boleh berkongsi pendapat dan meminta pendapat anda mengenai pelbagai perkara.

Keupayaan kognitif

Perkembangan kanak-kanak semakin baik, dia dapat mengingati alamat rumah dan nombor telefon orang terdekat.

Bukan itu sahaja, dia semakin mengenal pelbagai huruf dan angka, memahami konsep masa seperti kemudian, beberapa hari kemudian, esok, dan seterusnya. Dia adalah anak yang dapat mengira objek di sekelilingnya.

Perkembangan sosial dan emosi

Dikutip dari Childmind, kanak-kanak berusia 5 tahun mula menikmati aktiviti sendiri mengikut minat, seperti menyanyi, menari, atau berlakon.

Kehidupan sosial anak-anak pada usia ini tinggi, kerana anak-anak mula merasa cinta kepada rakan-rakan mereka. Dia faham bahawa ada orang lain yang perlu diambil berat. Ibu bapa juga perlu memahami gangguan perkembangan pada anak-anak agar mereka lebih peka.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts