Pelbagai Gejala Serangan Jantung yang Perlu Diperhatikan

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa gejala utama serangan jantung adalah sakit dada. Namun, dalam beberapa dekad kebelakangan ini, para saintis mendapati bahawa gejala serangan jantung tidak jelas dan boleh terjadi dalam beberapa cara. Ini bergantung kepada beberapa faktor seperti: jantina, jenis serangan jantung yang dialami, dan usia. Penting untuk memahami pelbagai gejala yang mungkin menunjukkan serangan jantung, supaya anda dapat pertolongan yang tepat untuk diri sendiri dan orang lain.

Kenali gejala serangan jantung

Semakin awal atau cepat anda mendapatkan pertolongan, semakin besar peluang untuk sembuh sepenuhnya dari serangan jantung. Walau bagaimanapun, tidak jarang orang yang tidak segera mendapatkan pertolongan cemas untuk serangan jantung sendiri. Sebenarnya, walaupun dia telah menduga ada yang tidak kena di hatinya.

Anda mungkin termasuk orang yang merasa malas untuk melakukan pemeriksaan. Sebabnya, anda mungkin berfikir bahawa gejala awal serangan jantung hanyalah sakit dada biasa.

Doktor sangat mengesyorkan agar anda segera mendapatkan pertolongan sekiranya anda mengalami simptom awal serangan jantung. Walaupun tekaan anda ternyata salah, misalnya, anda tidak dapat membezakan antara serangan jantung dan serangan panik sehingga anda mengesyaki bahawa apa yang anda alami adalah serangan jantung.

Sebenarnya, anda juga mungkin keliru dengan pelbagai gejala serangan jantung dan strok. Walau bagaimanapun, mendapatkan bantuan ini jauh lebih baik daripada mengalami kerosakan jantung jangka panjang. Terutama jika kerosakan berlaku hanya kerana anda malas untuk berjumpa doktor.

Pada dasarnya, ciri awal serangan jantung ini boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Oleh itu, percayalah pada diri sendiri, kerana tidak ada yang tahu badan anda lebih baik daripada orang lain. Sekiranya anda merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan badan anda, jangan tangguhkannya. Segera buat pemeriksaan kepada doktor.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), gejala serangan jantung boleh merangkumi:

1. Sakit ringan atau rasa tidak selesa di dada

Sakit dada adalah gejala biasa serangan jantung. Gejala ini paling sering dialami ketika seseorang mengalami serangan jantung. Kesakitan atau kesakitan yang dialami ketika dada ditekan atau diremas dengan kuat.

Kesakitan berlangsung selama beberapa minit, sebelum akhirnya hilang dan muncul kembali. Selain itu, rasa sakit juga sering muncul ketika anda sedang berehat. Kesakitan ini berlaku kerana aliran darah ke otot jantung berkurang.

Jika dibandingkan dengan wanita, gejala ini lebih kerap dialami oleh lelaki. Namun, itu tidak bermaksud bahawa tidak ada wanita yang mengalami gejala ini. Walaupun begitu, ketika mengalami serangan jantung, wanita sering mengalami gejala selain sakit dada ini.

Jangan lupa untuk selalu membezakan antara sakit dada kerana serangan jantung dan pedih ulu hati. Walaupun agak berbeza, masih banyak orang yang salah faham mengenai sakit dada yang disebabkan oleh kedua-dua keadaan ini.

2. Sakit di bahu, leher dan rahang

Apabila kerja jantung terganggu, organ-organ di sekitarnya juga akan terjejas. Bukan hanya sakit di sekitar jantung, serangan jantung juga boleh menyebabkan sakit rahang. Kenapa begitu?

Saraf di dada dan jantung boleh menyebabkan sakit di leher dan rahang. Apabila saraf jantung terganggu, saraf ini akan mencetuskan rasa sakit yang memancar dari dada ke leher dan rahang.

Sakit rahang sebagai gejala serangan jantung biasanya dirasakan di rahang kiri bawah. Walau bagaimanapun, keparahannya boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Ada yang mengalami sakit rahang yang teruk, yang lain hanya merasakan sensasi yang tidak selesa di rahang. Walau bagaimanapun, gejala ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

3. Mual dan mahu muntah

Anda mungkin tidak menyangka bahawa loya dan muntah juga merupakan gejala serangan jantung. Ya, ciri-ciri serangan jantung agak jarang berlaku, tetapi mungkin terjadi. Mual dan muntah biasanya muncul ketika anda mengalami serangan jantung senyap, atau serangan jantung yang senyap.

Apabila anda mengalaminya, anda mungkin benar-benar menyangka bahawa anda mengalami keadaan lain. Ini sering menyebabkan salah diagnosis atau salah urus. Sebenarnya, jika tidak dirawat dengan segera, serangan jantung yang anda alami boleh menjadi lebih teruk.

Oleh itu, jika loya ini disertai dengan tanda-tanda lain dari serangan jantung, lebih baik segera berjumpa doktor atau hospital terdekat. Ini penting untuk menentukan sama ada anda mengalami serangan jantung atau tidak.

4. Sesak nafas dan berpeluh

Tidak semua sesak nafas dan berpeluh adalah tanda-tanda serangan jantung. Namun, anda harus curiga sekiranya anda mengalami perkara berikut:

  • Berpeluh tiba-tiba atau sesak nafas, walaupun anda tidak melakukan aktiviti fizikal yang berat.
  • Tidak dapat bernafas dan bertambah teruk dari masa ke masa, walaupun anda tidak melakukan aktiviti yang berat.
  • Sesak nafas yang semakin teruk ketika anda berbaring dan bertambah baik ketika anda bangun atau dalam keadaan duduk.
  • Peluh sejuk dan lembap, walaupun anda tidak merasa tertekan atau tertekan.
  • Berpeluh atau sesak nafas disertai dengan gejala seperti keletihan berlebihan atau sakit dada.

Sekiranya anda mengalami sesak nafas dan berkeringat seperti yang disebutkan di atas, anda harus curiga dengan keadaan kesihatan jantung. Sebabnya, ciri-ciri ini adalah gejala serangan jantung yang mungkin muncul.

Secara amnya, mereka yang mengalami keadaan ini adalah wanita setelah berumur 50 tahun ke atas. Untuk mencegah serangan jantung, penting bagi anda untuk rajin bersenam dan menjaga diet yang sihat sehingga anda dapat menjaga berat badan yang sihat. Kerana kegemukan boleh menyebabkan serangan jantung.

5. Keletihan berlebihan

Sekiranya anda digolongkan sebagai orang yang sibuk dengan pelbagai aktiviti, sebenarnya masih wajar jika anda sering merasa letih. Tetapi ingat, tidak semua keletihan dapat diremehkan. Berikut adalah beberapa tanda keletihan yang berlebihan yang mungkin merupakan gejala serangan jantung, misalnya:

  • Tiba-tiba rasa letih berlebihan walaupun hanya melakukan aktiviti harian seperti biasa.
  • Tidak aktif tetapi sudah merasa letih dan dada terasa berat.
  • Aktiviti ringan seperti membuat katil, berjalan ke bilik mandi, atau membeli-belah boleh membuat anda merasa sangat letih.
  • Walaupun anda merasa sangat letih, anda masih tidak dapat tidur nyenyak di malam hari.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, tidak ada salahnya menghubungi doktor dan berunding mengenai keadaan kesihatan jantung anda.

Apa yang perlu dilakukan apabila anda merasakan simptom serangan jantung

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala serangan jantung yang disebutkan di atas, segera hubungi doktor atau Unit Kecemasan (ER) dari hospital terdekat, supaya anda dapat dijemput dengan ambulans atau mendapatkan pertolongan cemas untuk serangan jantung.

Anda juga boleh meminta ahli keluarga anda untuk membawa anda ke hospital. Perkara yang paling penting adalah tidak pergi ke hospital sahaja. Walaupun anda sendirian di rumah, tetap pergi ke hospital sahaja bukanlah perkara yang betul untuk dilakukan. Lebih baik mencari cara untuk menolong diri sendiri ketika anda mengalami serangan jantung agar lebih bersedia menghadapi situasi tersebut.

Setelah berada di hospital, anda akan mendapat rawatan untuk serangan jantung dari doktor atau profesional perubatan. Doktor anda akan melakukan beberapa ujian untuk mengetahui sama ada anda benar-benar mengalami serangan jantung. Selain itu, anda juga akan diminta untuk mengambil ubat serangan jantung untuk meredakan gejala yang anda alami.

Oleh itu, agar tidak mengalami serangan jantung, anda boleh mengambil pelbagai langkah berjaga-jaga terhadap serangan jantung. Salah satu cara untuk mencegah serangan jantung adalah dengan mengamalkan gaya hidup dan diet yang sihat.

Recent Posts