Bila hendak menggunakan kompres panas, kapan harus menggunakan kompres sejuk ketika cedera?

Kecederaan adalah salah satu risiko yang mungkin timbul dan perlu dielakkan semasa bersenam. Sebagai pertolongan cemas, secara amnya kami memampatkan bahagian yang cedera untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan. Terdapat dua kaedah untuk memampatkan kecederaan, iaitu kompres panas dan sejuk. Jadi, kaedah mana yang sesuai untuk kecederaan anda?

Jenis kompres untuk melegakan kecederaan

Kompres panas dan sejuk adalah dua jenis kaedah yang mudah dan paling kerap digunakan untuk meredakan pelbagai keluhan. Namun, tahukah anda kapan waktu yang tepat untuk menggunakan kompres hangat atau kompres sejuk?

Sebagai tambahan, apa faedah yang berbeza dan bagaimana melakukan setiap kaedah pemampatan ini? Dalam keadaan apa anda tidak boleh menggunakan kompres? Anda boleh membaca lebih lanjut melalui ulasan berikut.

kompres suam

Sangat biasa digunakan ketika anda demam, kompres hangat juga dapat membantu mengatasi kesakitan dan kecederaan. Dipetik dari Pusat Perubatan University of Rochester, kompres hangat dapat membawa lebih banyak darah untuk mengurangkan kekejangan sendi dan kekejangan otot.

Bagaimana kompres panas berfungsi?

Suhu yang hangat dapat melebarkan saluran darah sehingga aliran darah dan bekalan oksigen lebih mudah sampai ke kawasan yang terjejas. Kaedah ini akan membantu merehatkan otot dan mengurangkan kesakitan. Kompres panas juga akan mengurangkan kekakuan dan meningkatkan jarak pergerakan bahagian badan yang sakit.

Bilakah masa terbaik untuk menggunakan kompres hangat?

Kompres panas biasanya kaedah yang baik untuk membantu menurunkan demam. Pembuluh darah yang melebar kerana suhu yang panas dapat membantu menghilangkan haba dari badan. Sebagai kompres kecederaan, kaedah ini biasanya digunakan untuk melegakan sakit otot atau sendi yang lama (kronik) sebelum melakukan aktiviti.

Anda juga dapat melegakan beberapa masalah kesihatan dengan bantuan kompres hangat, termasuk:

  • kesakitan dan kekejangan akibat artritis,
  • kekejangan leher kerana sakit kepala,
  • kekejangan otot atau ketegangan, dan
  • tendinosis, sakit tendon jangka panjang (hanya selepas keradangan reda).

Walaupun dapat mengurangkan kesakitan, kompres hangat tidak boleh digunakan pada luka atau luka baru yang berlangsung kurang dari 48 jam. Ini sebenarnya memburukkan lagi keadaan luka kerana pengumpulan cecair di tempat yang cedera dan meningkatkan kesakitan.

Anda juga tidak boleh menggunakan kompres hangat pada luka terbuka dan luka yang masih kelihatan bengkak. Orang yang mempunyai keadaan tertentu, seperti diabetes, jangkitan kulit, penyakit saluran darah, sklerosis berbilang , dan trombosis urat dalam, harus mengelakkan kompres hangat. Sebilangan keadaan ini boleh meningkatkan risiko luka bakar pada kulit.

Sekiranya ragu-ragu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan kompres hangat untuk kecederaan.

Bagaimana cara membuat kompres hangat?

Anda boleh memberikan kompres hangat untuk kecederaan otot kronik melalui tuala yang direndam dalam air suam, botol berisi air suam, atau pad pemanasan yang direka khas untuk memampatkan.

Anda juga harus memperhatikan suhu yang digunakan untuk memampatkan agar tidak terlalu panas. Sebaliknya, lakukan kompres hangat dengan suhu sekitar 40 darjah Celsius hingga 50 darjah Celsius.

Biasakan tidak memampatkan lebih dari 20 minit, kecuali anda mendapat nasihat doktor. Pastikan juga anda tidak meletakkan sumber panas secara langsung pada kulit, kerana ini boleh menyebabkan luka bakar atau kerengsaan.

Kompres sejuk

Kompres sejuk adalah kaedah utama untuk menekan kecederaan yang termasuk dalam terapi sejuk atau terapi sejuk krioterapi. Kaedah ini adalah penyelesaian termudah untuk mengatasi kesakitan dan pembengkakan akibat kecederaan.

Bagaimana kompres sejuk berfungsi?

Kompres sejuk biasanya digunakan pada kawasan yang bengkak atau lebam. Berbeza dengan kompres panas, penggunaan kompres sejuk pada suhu rendah dapat merangsang penyempitan diameter saluran darah dan memperlambat aliran darah ke tempat kecederaan.

Di bahagian badan anda yang cedera, akan terjadi proses keradangan dan kerosakan pada saluran darah. Ini akan menyebabkan sel-sel darah bocor keluar dari saluran darah, menyebabkan kulit menjadi merah kebiruan.

Air ais atau sejuk dapat mengurangkan jumlah darah yang keluar. Penurunan aliran darah ini akan menyebabkan pengurangan bahan inflamasi atau keradangan yang bergerak ke tempat kecederaan, sehingga mengurangkan bengkak dan kesakitan.

Bilakah kompres sejuk?

Kompres sejuk biasanya digunakan untuk kecederaan akut yang berlaku dalam 24 hingga 48 jam dari kecederaan. Dikutip dari Institut Ortopedik California Selatan, kompres untuk kecederaan ini bertujuan untuk membantu mengurangkan pembengkakan, mengurangkan pendarahan, dan mengurangkan kekejangan otot atau sakit di sekitar kawasan yang cedera.

Kaedah kompres ini sangat sesuai untuk anda untuk kecederaan sukan dan keadaan lain, seperti:

  • keseleo atau keseleo, lebam, dan lebam,
  • tendinitis, keradangan tendon (tisu penghubung antara otot dan tulang),
  • bursitis, radang kantung pelincir (bursae) di bahu, siku, pinggul, lutut, atau kaki, dan
  • sakit sendi kerana gout.

Anda tidak menggunakan kompres sejuk pada sendi atau otot yang kaku. Sebilangan orang juga harus menghindari kaedah pemampatan ini, seperti orang yang mengalami gangguan saraf deria, mengalami peredaran darah yang buruk, atau diabetes yang boleh menyebabkan kerosakan saraf dan kepekaan yang berkurang (mati rasa).

Bagaimana cara membuat kompres sejuk?

Memakai kompres sejuk pada kecederaan, seperti keseleo dan lebam, boleh menggunakan ais, beg gel, atau tuala yang direndam dalam air sejuk. Balut ais untuk kompres terlebih dahulu dengan tuala supaya suhu sejuk tidak menyentuh kulit secara langsung agar tidak merosakkan kulit anda.

Seperti kompres hangat, anda tidak boleh menggunakan kompres sejuk selama lebih dari 20 minit. Tanggalkan kompres selepas 20 minit, dan berhenti selama 10 minit sebelum mula memampatkan lagi.

Berhenti menggunakan kompres sejuk jika anda mengalami kebas pada kulit di kawasan kompres. Sekiranya anda menghidap penyakit jantung, elakkan menggunakan bungkusan ais di bahu kiri, atau bahagian depan dan sisi leher anda.

Sekiranya kompres sejuk tidak membantu melegakan kesakitan dan kesakitan anda, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang lebih mencukupi.

Kesimpulannya

Kompres sejuk dan kompres hangat mempunyai kelebihannya sendiri. Kompres sejuk lebih sesuai untuk kecederaan yang baru berlaku antara 24 hingga 48 jam selepas kejadian. Sementara itu, kompres hangat berguna untuk menghilangkan rasa sakit yang telah lama berlanjutan (kronik). Walaupun faedahnya berbeza, cara melakukan kedua-dua kaedah menekan kecederaan ini hampir sama.

Penting untuk mengelakkan suhu yang melampau, terlalu panas atau terlalu sejuk ketika menggunakan kompres. Elakkan juga hubungan langsung antara kulit dan sumber panas atau sejuk.

Akhirnya, tentu saja, bijaksana dalam memilih kaedah kompres yang tepat untuk keadaan anda. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lebih lanjut, berjumpa dengan doktor anda untuk mencari jalan keluar yang tepat untuk masalah anda.

Recent Posts