Penyumbat Telinga: Faedah, Risiko, dan Petua Memakai |

Adakah anda pernah melihat atau menggunakan penutup telinga (penutup telinga)? Walaupun saiznya kecil, alat ini sangat berguna kerana ia berguna untuk menyaring bunyi yang boleh membahayakan telinga. Selain itu, apa lagi yang dapat diperoleh dengan memakai penutup telinga? Lihat penjelasan di bawah.

Apa itu penutup telinga?

Palam telinga Penyumbat telinga atau penyumbat telinga adalah salah satu alat penutup telinga untuk melindungi pendengaran. Alat ini diperbuat daripada busa atau plastik dan bersaiz kecil.

Alat pelindung telinga ini dapat digunakan secara langsung dengan memasukkannya ke saluran telinga.

Terdapat banyak jenis penutup telinga yang boleh dicuci dan digunakan berulang kali. Penyumbat telinga juga mudah digunakan dan dibawa ke mana-mana kerana saiznya yang kecil.

Dipetik dari National Institutes of Health, penutup telinga terdiri daripada dua jenis seperti berikut.

1. Palam telinga busa yang boleh dikembangkan

Sesuai dengan namanya, penutup telinga Penutup telinga busa adalah penutup telinga yang diperbuat daripada gulungan busa nipis. Alat ini digunakan dengan memasukkannya kira-kira separuh ke dalam saluran telinga.

Setelah dimasukkan, penutup telinga busa akan sesuai dengan bentuk telinga anda sehingga terasa nyaman.

2. Palam telinga dilipat

Palam telinga ini diperbuat daripada plastik, getah, atau silikon. Bentuk pelindung telinga yang dilipat ini biasanya runcing, mirip dengan kerucut yang menyerupai kerucut ais krim.

Penutup telinga ini boleh didapati dalam saiz yang berbeza mengikut usia.

Kanak-kanak boleh memakai penutup telinga kecil, sementara orang dewasa boleh memakai penutup telinga yang lebih besar.

Apa faedahnya penutup telinga?

Seperti yang telah disebutkan, penutup telinga berfungsi untuk melindungi telinga daripada terdedah kepada bunyi bising.

Namun, lebih daripada itu, penutup telinga ia juga bermanfaat untuk menurunkan risiko anda menghidap pelbagai penyakit telinga dan membantu anda tidur lebih lena.

Inilah faedah menggunakan penutup telinga untuk kesihatan pendengaran anda.

1. Mencegah kebisingan yang disebabkan oleh bunyi bising

Kehilangan Pendengaran yang disebabkan oleh kebisingan (NIHL) atau pekak akibat bunyi bising adalah kerosakan pada struktur sensitif di telinga kerana bunyi pendengaran yang terlalu kuat untuk waktu yang lama.

Keadaan ini adalah satu-satunya kehilangan pendengaran yang dapat dicegah. Salah satu cara adalah dengan memakai pelindung pendengaran.

Perlindungan pendengaran, termasuk penutup telinga, dianjurkan setiap kali anda terdengar bunyi bising yang berlebihan untuk jangka waktu tertentu.

Kategori kebisingan yang melebihi had adalah melebihi 85 desibel (dB) selama lebih dari lapan jam secara berterusan.

Aktiviti berikut cenderung menghasilkan bunyi bising untuk jangka masa panjang.

  • Kendalikan mesin pemotong rumput.
  • Menggunakan alat kuasa.
  • Pandu kereta salji atau rawat ladang.
  • Melakukan sukan memburu atau menembak.
  • Menghadiri acara yang bising, seperti pertandingan lumba kereta.

Anda juga disarankan untuk meletakkan penutup telinga untuk anak anda ketika membawanya ke konsert muzik atau tempat dengan suara yang kuat.

2. Mencegah jangkitan telinga

Gunakan penutup telinga semasa berenang dapat mencegah terjadinya jangkitan pada telinga anda kerana masuknya air, seperti pada otitis externa.

Otitis externa adalah jangkitan yang berlaku di saluran yang menghantar suara dari luar ke gendang telinga (saluran telinga).

Anda pasti akan mudah dijangkiti jika sering berenang tanpa menggunakan penutup telinga (penutup telinga). .

Tidak menghairankan apabila sebilangan orang menyebut jangkitan ini dengan telinga perenang (telinga perenang).

3. Menjadikan tidur lebih baik

Palam telinga dikatakan boleh digunakan semasa tidur. Alat ini dapat menyekat kebisingan di sekitarnya, terutama suara yang mengganggu.

Bagi anda yang tinggal berhampiran kilang, jalan utama, atau lapangan terbang, penyumbat telinga sangat bermanfaat.

Tidur yang lebih baik dengan penutup telinga tentunya boleh memberi kesan kepada kualiti hidup anda. Contohnya, anda tidak mengantuk di siang hari, tetap produktif, menjaga mood anda, dan tentu saja mengelakkan tekanan.

Selain tidur nyenyak, memakai penutup telinga memberikan faedah lain.

Kajian yang diterbitkan Jurnal Penyelidikan Kejururawatan dan Bidan Iran menunjukkan bahawa penyumbat telinga dan penutup mata dapat merangsang hormon melatonin.

Hormon ini memberitahu badan untuk berehat dan tertidur.

Hasil kajian ini juga menunjukkan peningkatan dalam tidur REM ( pergerakan mata yang cepat ). Tidur REM adalah bentuk tidur yang meningkatkan aktiviti di otak dengan bermimpi.

Apakah risiko memakai penutup telinga?

Walaupun mempunyai banyak faedah dan dianggap selamat, memakai penutup telinga juga boleh memberi kesan negatif.

Perkara ini boleh menjadi lebih berisiko jika anda sering menggunakan pelindung telinga ini.

Menggunakan peranti ini boleh menyebabkan penyumbatan telinga. Penyumbat telinga boleh mendorong lilin telinga yang akan dikeluarkan.

Akibatnya, earwax akan masuk semula, terkumpul, dan menyebabkan penyumbatan.

Dalam jangka masa panjang, penyumbatan kotoran telinga ini boleh menyebabkan telinga gatal, pening, sukar mendengar, dan tinitus (berdering di telinga).

Oleh itu, jika anda kerap memakai penutup telinga dan mengalami ketidakselesaan telinga, berjumpa doktor dengan segera.

Petua untuk penggunaan yang selamat penutup telinga

Walaupun bermanfaat untuk kesihatan telinga anda, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan agar penutup telinga yang anda pakai selamat digunakan.

1. Perhatikan langkah-langkah untuk dipakai penutup telinga

Mendorong penutup telinga terlalu dalam, bahkan dekat dengan gendang telinga, dapat meningkatkan tekanan udara di telinga anda.

Keadaan ini sebenarnya akan menyebabkan rasa tidak selesa pada permulaan kesakitan.

Ikuti langkah-langkah untuk menggunakan penyumbat telinga yang selamat menurut CDC (Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit di Amerika Syarikat) di bawah.

  • Bersihkan tangan anda sebelum memasukkan telinga ke telinga sebelum tidur.
  • masukkan penutup telinga lembut ke telinga. Setelah dipasang dengan betul, jangan cuba mendorong atau memaksanya lebih dalam.
  • Sekiranya penutup telinga yang anda gunakan dilengkapi dengan pad busa, jangan lupa membersihkannya dan menggantinya dengan kerap. Pastikan busa kering sebelum digunakan.

2. Pilih penutup telinga dengan kualiti yang baik

Pastikan penutup telinga yang anda pilih berkualiti, terutama dari segi bahan.

Contohnya, penutup telinga dengan pelindung lilin dibuat mengikut ukuran telinga sehingga selesa digunakan semasa tidur, sementara bahan silikon lebih sesuai untuk aktiviti berenang.

Di samping itu, pilihlah penyumbat telinga yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda kerana sesetengah orang mempunyai alahan terhadap bahan tertentu.

Lebih baik jika anda mula-mula mengetahui bahan apa yang boleh mencetuskan alahan anda jika anda mengidapnya.

3. Pastikan kebersihan telinga telinga sentiasa bersih

Walaupun beberapa penyumbat telinga dirancang untuk dipakai untuk jangka waktu yang lama, penggunaan penyumbat telinga yang berpanjangan tanpa pembersihan berkala boleh membahayakan.

Keadaan ini berisiko berdering di telinga (tinnitus). Oleh itu, disarankan agar anda membersihkan penutup telinga secara berkala.

Recent Posts