Kemungkinan kesan sampingan ubat TB

Asia Tenggara, termasuk Indonesia, adalah penyumbang terbesar kes TB paru dan kematian akibat tuberkulosis (TB). Agar TB sembuh sepenuhnya, anda mesti kerap mengambil ubat anti-TB (OAT) yang biasanya diresepkan selama 6-12 bulan. Rawatan standard yang diberikan untuk rawatan TB terdiri daripada kombinasi antibiotik rifampin, isoniazid, pyrazinamide, ethambutol dan streptomycin. Oleh itu, adakah kesan sampingan ubat TB atau OAT ini harus lama diambil?

Apakah kemungkinan kesan sampingan ubat anti-TB (OAT)?

Tempoh pemulihan TB berbeza bagi setiap pesakit, ini bergantung pada keadaan kesihatan pesakit dan keparahan gejala TB yang dialami.

Namun, untuk memastikan pemulihan sepenuhnya, pesakit mesti menjalani rawatan TB selama 6-9 bulan. Peraturan untuk mengambil ubat TB akan disesuaikan dengan keadaan kesihatan dan keparahan penyakit.

Kesan sampingan ubat TB boleh berbeza antara satu pesakit dengan pesakit lain. Beberapa kesan sampingan OAT mungkin ringan dan hilang sendiri.

Walau bagaimanapun, tidak jarang pesakit mengalami kesan sampingan yang teruk.

Isoniazid, rifampin dan pyrazinamide berpotensi kuat untuk menyebabkan kerosakan hati. Etambutol dan streptomisin belum dilaporkan menyebabkan kerosakan serupa.

Walau bagaimanapun, kerosakan hati ini boleh membawa maut jika tidak dikesan lebih awal.

Berikut ini adalah perincian kesan sampingan dari dua jenis ubat antituberculosis (OAT) yang paling biasa digunakan:

1. Isoniazid

Penggunaan ubat TB isoniazid boleh menyebabkan kesan sampingan ringan seperti sakit kepala, degupan jantung yang dipercepat, mulut kering.

Gangguan pencernaan seperti mual, muntah, sakit di lubang jantung, atau sembelit (sembelit) paling sering dialami oleh pesakit dalam tempoh rawatan TB.

Di samping itu, terdapat juga kesan sampingan dari isoniazid ubat yang lebih teruk, seperti:

 • Hipersensitiviti: demam, menggigil, radang kelenjar getah bening, radang saluran darah.
 • Hepatotoksikatau keradangan hati: penyakit kuning, risiko hepatitis teruk.
 • Metabolisme menurun: kekurangan vitamin B6, hiperglikemia, protein dalam air kencing (proteinurea).
 • Masalah dengan darah: anemia aplastik, penurunan kadar platelet.

2. Rifampisin

Kesan sampingan rifampisin ubat TB yang paling biasa adalah serupa dengan gejala selesema. Selain itu, kesan sampingan dalam bentuk hepatotoksisitas juga berpotensi terjadi disebabkan oleh penggunaan OAT ini.

Di samping itu, anda juga mungkin mengalami kesan sampingan dalam bentuk perubahan warna cecair badan kerana ubat rifampisin.

Peluh, air mata, atau air kencing anda mungkin akan menjadi merah (bukan darah). Kesan sampingan ini berlaku kerana pewarna yang terdapat dalam ubat TB ini.

Ruam dan gatal adalah perkara biasa dan biasanya hilang sendiri. Walau bagaimanapun, segera hubungi doktor jika ruam dan gatal disertai dengan pengelupasan kulit.

Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami kesan sampingan ubat TB, seperti ini:

 • Sakit sendi dengan bengkak
 • Mata bertukar menjadi kuning
 • Perubahan jumlah air kencing
 • Menambah dahaga
 • Kencing berdarah
 • Penglihatan berubah
 • Denyutan jantung begitu pantas
 • Lebam atau pendarahan yang mudah
 • Mengalami demam dan sakit tekak yang berterusan (tanda-tanda jangkitan baru)
 • Perubahan mood seperti kekeliruan, dan melihat atau mendengar halusinasi atau khayalan (psikosis)
 • Kejang

Harus diingat bahawa kedua-dua ubat ini juga mempunyai kontraindikasi terhadap pil kawalan kelahiran, ubat diabetes, dan ubat tekanan darah tinggi.

Hepatitis akibat dadah atau hepatitis yang disebabkan oleh ubat (DIC)

Hepatitis akibat dadah (DIC) dikenal sebagai gangguan hati kerana penggunaan ubat hepatotoksik, alias ubat yang menyebabkan kerosakan fungsi hati.

DIC (hepatitis disebabkan oleh ubat) adalah salah satu kesan sampingan yang paling biasa dari ubat TB, seperti isoniazid dan rifampicin.

Dari 7% kesan sampingan OAT yang sering dilaporkan, 2% daripadanya adalah kes penyakit kuning akibat keradangan. Sementara itu, 30% yang lain adalah kegagalan hati atau hati fulminan.

Kedua-duanya termasuk dalam hepatitis akibat dadah. Kesan sampingan seperti DIC sering dijumpai pada 2 bulan pertama rawatan TB.

Gejala yang sering ditunjukkan dari penyakit ini adalah mual, muntah, sakit perut, dan perubahan warna kulit dan putih mata menjadi kuning (penyakit kuning).

Penyakit kuning disebabkan oleh gangguan metabolisme bilirubin di hati. DIC sukar dibezakan dengan hepatitis yang disebabkan oleh jangkitan virus.

Itulah sebabnya, ujian makmal diperlukan untuk mendiagnosis penyakit ini.

Berbeza dengan hepatitis biasa, kesan sampingan DIC akan bertambah baik dengan sendirinya apabila penggunaan ubat tuberkulosis dihentikan.

Orang yang mengambil ubat TB lebih berisiko mengalami kesan sampingan seperti hepatitis jika:

 • Mempunyai faktor risiko genetik.
 • Warga emas lebih dari 60 tahun).
 • Mengalami kekurangan zat makanan.
 • Mempunyai jangkitan bersama (jangkitan lain) dengan HIV atau menghidap HIV / AIDS.
 • Mempunyai sejarah penyakit hati sebelumnya, seperti hepatitis.
 • Mengambil alkohol.

Bagaimana jika saya mengalami kesan sampingan dari ubat TB?

Sekiranya anda mula merasakan kesan sampingan OAT seperti yang disebutkan di atas, ada baiknya berjumpa doktor.

Biasanya, doktor akan mengubah dos atau menukar ubat antituberculosis (OAT) yang paling sesuai dengan keadaan anda.

Doktor biasanya akan menghentikan ubat sementara jika terdapat tanda-tanda dan gejala klinikal seperti hepatitis yang disebabkan oleh ubat.

Tetapi kadang-kadang, penyakit ini boleh berlaku tanpa menunjukkan gejala, dalam hal ini doktor menggunakan penanda aras hasil ujian makmal.

Jangan segera menghentikan rawatan tanpa berunding dengan doktor anda. Dengan berbuat demikian, anda berisiko menghidap TB yang tahan dadah (MDR-TB).

Keadaan ini menjadikan bakteria tahan terhadap ubat TB sehingga gejala yang muncul semakin parah. TB MDR juga lebih sukar untuk dirawat.

Perkara penting yang perlu diketahui sebelum memulakan rawatan

Untuk mengelakkan kesan sampingan ubat antituberkulosis (OAT), adalah baik untuk menjalani ujian fungsi hati dan buah pinggang sebelum memulakan rawatan.

Menurut laman web TB Alert, ini penting kerana mungkin ada ubat TB yang tidak dapat berinteraksi dengan ubat untuk penyakit ginjal dan hati.

Oleh itu, doktor boleh menetapkan kombinasi ubat lain dan mencegah kesan sampingan daripada berlaku.

Di samping itu, penghidap HIV yang mengidap bakteria M. tuberkulosis lebih terdedah kepada kesan sampingan ubat tuberkulosis yang jauh lebih serius.

Oleh itu, penghidap HIV yang mengambil ubat antiretroviral bersama dengan ubat tuberkulosis harus dipantau lebih lanjut oleh doktor untuk mencegah kesan sampingan yang membawa maut.

Mereka mungkin juga memerlukan penyesuaian dos, bergantung pada keadaan badan mereka.

Recent Posts