Adakah Makan Tengah Hari Benar-benar Membuat Anda Lemak? •

Makan lewat malam mungkin sudah menjadi kebiasaan bagi sebilangan orang, terutama bagi orang yang sering pulang lewat malam atau bagi orang yang terbiasa bangun lewat. Tidur lewat malam kadang-kadang membuat anda berasa lapar dan mahu makan. Ramai orang mengatakan bahawa jika anda tidak mahu gemuk, anda tidak boleh makan jika hampir tengah malam. Namun, adakah ia benar?

Bolehkah makan lewat malam menjadikan anda gemuk?

Pakar pemakanan berpendapat bahawa kalori adalah kalori, tidak kira ketika anda memakannya. Apa yang menyebabkan kenaikan berat badan adalah pengambilan kalori lebih banyak daripada kalori yang dibakar oleh badan.

Seperti yang dilaporkan oleh WashingtonPost, Kelly Allison dari Pusat Perubatan Berat dan Makan Sekolah Universiti Pennsylvania mengatakan bahawa banyak kajian mengenai makan lewat malam yang melibatkan haiwan, pekerja shift malam, dan orang yang mempunyai sindrom makan malam. Kajian-kajian ini cenderung menunjukkan bahawa makan pada waktu malam menyebabkan tubuh menyimpan kalori dari makanan tersebut sebagai lemak dan bukannya membakarnya, yang menyebabkan kenaikan berat badan.

Ada banyak sebab di sebalik orang makan pada waktu malam, mungkin kerana mereka lapar, juga kerana mereka hanya ingin melepaskan kebosanan atau tekanan mereka. Ramai juga yang tidak menyedari bahawa dia telah makan banyak makanan pada waktu malam kerana dia terlalu sibuk makan sambil bermain permainan, melayari internet, atau menonton TV / filem. Biasanya makanan yang dipilih adalah makanan yang mengandungi kalori tinggi, seperti makanan ringan dalam bungkusan, biskut, coklat, atau gula-gula.

Apa yang berlaku pada badan jika anda makan pada tengah malam?

Seperti yang dilaporkan oleh kesihatan.com, Satchin Panda, Profesor di Makmal Biologi Regulasi Institut Salk di La Jolla, California, menjelaskan apa yang berlaku pada tubuh ketika tubuh menerima pengambilan makanan pada tengah malam. Pada waktu malam, badan sebenarnya membakar lemak ketika tidur. Glikogen dalam badan diubah menjadi glukosa dan dilepaskan ke aliran darah untuk mengekalkan kadar gula darah normal semasa tidur. Apabila simpanan glikogen habis, hati akan membakar sel-sel lemak untuk tenaga. Tubuh memerlukan beberapa jam untuk menjalankan proses ini sehingga simpanan glikogen habis. Oleh itu, jika anda makan lewat malam dan bersarapan pagi, badan anda tidak berpeluang membakar lemak kerana anda telah mula mengisi semula kedai glikogen.

Panda juga menambah bahawa tidak makan sekurang-kurangnya 12 jam pada waktu malam dapat memberi masa kepada tubuh anda untuk membakar semua glikogen yang tersimpan dan juga lemak setiap malam.

Mungkin itulah sebabnya apabila anda sering makan tengah malam menjelang waktu tidur, anda boleh menambah berat badan. Di samping itu, aktiviti yang anda lakukan pada waktu malam tentu sangat sedikit sehingga jika anda makan sebelum tidur, tubuh tidak segera mengubah makanan yang anda makan menjadi tenaga, tetapi akan menyimpannya sebagai simpanan tenaga.

Apakah akibat makan lewat malam?

Makan pada waktu malam dan menjelang tidur boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan juga gangguan tidur. Beberapa kesan negatif yang disebabkan ketika anda makan di tengah malam dan segera tidur selepas itu, termasuk:

1. Gangguan asid perut

Gangguan asid perut pedih ulu hati atau GERD berlaku apabila asid perut naik ke kerongkongan selepas makan dan menyebabkan rasa terbakar atau terbakar di sekitar dada. Tidur selepas makan boleh mencetuskan perkara ini berlaku. Untuk mengelakkan asid perut naik, anda tidak boleh makan makanan pedas dan makanan yang mengandungi lemak dan asid tinggi pada waktu malam.

Risiko GERD lebih tinggi terutamanya pada penghidap asma. Penyelidikan Sontag, et al. (2004) pada 261 orang dengan asma dan 218 orang tanpa asma menunjukkan bahawa peserta yang menghidap asma dan mempunyai kebiasaan makan sebelum tidur mempunyai gejala Refluks gastroesofagus (GERD) dengan kekerapan yang lebih kerap, seperti batuk dan sesak nafas, berbanding peserta tanpa asma. Kebiasaan makan sebelum tidur memberi kesan serius kepada penghidap asma.

2. Pertambahan berat badan

Apa yang menyebabkan kenaikan berat badan adalah jenis makanan yang dimakan pada waktu malam, dan bahagiannya. Pada waktu malam, orang biasanya memilih makanan yang tinggi karbohidrat dan lemak, dengan sebahagian besar. Inilah yang menyebabkan kenaikan berat badan.

3. Insomnia

Makan terlalu banyak pada waktu malam boleh menyebabkan insomnia. Pengambilan minuman yang mengandungi alkohol dan kafein menjelang tidur juga boleh menyebabkan insomnia.

Pukul berapa anda mesti makan malam terakhir anda?

Sekiranya anda kehilangan berat badan, lebih baik makan malam pada pukul 8 paling lambat dan cuba makan 3 jam sebelum tidur. Tidur segera setelah makan boleh menyebabkan asid perut naik dan menyebabkan sembelit pedih ulu hati, seperti yang dinyatakan di atas. Sebaiknya elakkan makanan pedas dan berlemak dimakan pada waktu malam agar tidak mengalami pedih ulu hati. Juga, hadkan pengambilan minuman berkafein sehingga anda dapat tidur lebih lama dan lebih selesa.

BACA JUGA:

  • 13 Petua Makan Sihat untuk Orang Sibuk
  • 6 Cara Hidup Sehari Setelah Berjaga Sepanjang Malam
  • Panduan Makan Sihat untuk Remaja

Recent Posts