5 Punca lelangit bengkak, adakah ia berbahaya?

Sekiranya anda melihat dengan teliti, bumbung mulut terdiri daripada plat bertulang di bahagian depan dan plat lembut di bahagian belakang. Semua kawasan ini berfungsi sebagai penghalang antara rongga mulut dan hidung. Sama seperti gusi dan lidah yang bengkak, mulut atas juga boleh membengkak, menyukarkan anda bercakap dan mengunyah makanan. Untuk lebih memahami, berikut adalah penyebab di sebalik lelangit yang bengkak.

Punca lelangit bengkak

1. Thrush

Anda mungkin lebih kerap mengalami luka pada lidah, bibir, atau gusi anda. Namun, tidak mustahil sariawan akan muncul di kawasan mulut yang tidak biasa - contohnya di bahagian atas mulut.

Gejala yang dialami sama dengan sariawan pada umumnya, iaitu dalam bentuk luka terbuka disertai dengan sakit, lepuh, dan pembengkakan di bumbung mulut. Walaupun akan membuat anda tidak selesa ketika makan, tetapi sariawan biasanya akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari.

2. Trauma atau kecederaan

Mulut dan semua kawasan di dalamnya, termasuk salah satu bahagian tubuh yang sensitif, mudah terluka. Hobi untuk makan makanan dan minuman yang masih panas; tepi tajam sisa makanan; dan makan makanan keras adalah beberapa penyebab biasa sakit di bahagian atas mulut yang kemudian membentuk benjolan yang menyakitkan.

Dalam beberapa kes lain, lelangit yang bengkak dapat dengan mudah disebabkan oleh benda tajam yang tertusuk dari peralatan makan atau kerengsaan akibat memakai gigi palsu. Kecederaan ini akan mengakibatkan pembentukan tisu parut di bahagian atap mulut, yang menjadikannya lebih sensitif dan terdedah kepada kesakitan.

3. Dehidrasi

Walaupun sering dianggap remeh, sebenarnya kekurangan cecair di dalam badan tidak hanya akan mengakibatkan mulut kering. Secara beransur-ansur jika keadaan ini tidak diatasi dengan segera, ia boleh menyebabkan pembengkakan atap mulut sebagai salah satu gejala.

Berikut adalah pelbagai penyebab dehidrasi.

  • Minum lebih sedikit cecair
  • Kesan pengambilan ubat tertentu
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan
  • Pengeluaran peluh yang berlebihan

Kadang kala, dehidrasi boleh menyebabkan seseorang berisiko mengalami ketidakseimbangan elektrolit dalam badan. Keadaan ini akan menjadikan badan sangat lemah yang boleh disertai dengan kekejangan otot.

4. Papilloma skuamosa

Papilloma skuamosa adalah lesi bukan kanker yang boleh terbentuk di bahagian atas mulut dan muncul sebagai pembengkakan. Virus papillomavirus manusia atau HPV adalah penyebab papilloma skuamosa. Benjolan ini biasanya tidak menyakitkan. Namun, penting untuk mengesannya sedini mungkin agar rawatan lebih lanjut dapat dilakukan jika keadaan tersebut dianggap berbahaya.

5. Mucoceles

Mucoceles adalah sejenis sista pada mukosa mulut, yang terbentuk kerana kerengsaan atau keradangan kelenjar air liur. Sebilangan besar kes mukosel timbul akibat luka atau luka kecil, akhirnya mengakibatkan lelangit membengkak.

Itulah sebabnya jika anda melihat dengan teliti, mukosel kelihatan seperti kelenjar yang penuh dengan lendir atau cecair di dalamnya. Walaupun begitu, keadaan ini tidak akan menyebabkan kesakitan yang menjengkelkan dan dapat sembuh semula dalam beberapa minggu.

6. Jangkitan kulat

Jangkitan kulat pada mulut atau kandidiasis mulut biasanya dicirikan oleh pertumbuhan ketulan merah atau putih di mulut, termasuk bumbung mulut. Malangnya, gejala jangkitan yis di mulut ini sering disalahtafsirkan sebagai tanda penyakit lain.

Jangan berlengah berjumpa doktor sekiranya gejala muncul dalam bentuk sakit di beberapa kawasan mulut, benjolan berdarah ketika tergores oleh makanan atau sikat gigi, dan kesukaran mengunyah atau menelan makanan.

Recent Posts