Punca Faraj Kering dan Cara Mengatasinya

Adakah anda pernah merasakan vagina anda kering? Apabila anda mengalaminya, anda mungkin mengesyaki pelbagai sebab, malah bimbang mengalami gejala awal menopaus. Namun, masalah kekeringan faraj yang dialami oleh wanita muda boleh disebabkan oleh beberapa faktor.

mengikut Jurnal Kesihatan Wanita diterbitkan pada bulan Ogos 2015, kekeringan faraj juga menjadi masalah bagi wanita di bawah usia 60 tahun. Ini adalah kes yang sangat biasa bagi wanita. Penting untuk menjaga kelembapan faraj anda, kerana kelembapan ini dapat menjaga kesihatan tisu dan membantu mencegah jangkitan dan penyakit kelamin.

Apakah gejala kekeringan faraj?

Anda akan merasa sakit semasa melakukan hubungan seks. Selain itu, kesakitan juga dialami ketika anda duduk, berdiri, bersenam, buang air kecil dan juga ketika bekerja.

Masalah ini boleh mengganggu aktiviti wanita, sama ada dia aktif secara seksual atau tidak.

Perubahan juga berlaku pada penampilan faraj dan vulva, bibir vagina akan kelihatan lebih nipis. Anda juga mungkin mengalami kerengsaan dan sensasi terbakar.

Sekiranya anda mengalami pembakaran, gatal-gatal dan ketidakselesaan di kawasan faraj, anda harus segera berjumpa doktor.

Gejala ini akan didiagnosis dengan soalan mengenai berapa lama anda mengalami gejala ini, mengenai rawatan yang anda jalani, atau bagaimana anda membersihkan vagina anda.

Biasanya doktor akan melakukan ujian pelvis, memeriksa faraj untuk memastikan ada kemerahan atau tidak. Ujian ini akan membantu anda mencari penyebabnya, atau kemungkinan jangkitan seperti jangkitan saluran kencing.

Apa yang menyebabkan kekeringan faraj?

Dalam merawat penyakit, anda mesti mengetahui akar masalah atau penyebabnya, serta merawat vagina yang kering. Terdapat beberapa sebab yang boleh anda lihat:

1. Perubahan hormon

Menurut Kongres Amerika Ahli Obstetrik dan Ginekologi, penyebab kekeringan faraj yang paling biasa adalah penurunan tahap estrogen semasa menopaus, pramenopause, selepas melahirkan anak, atau semasa menyusu.

Rawatan kimia untuk barah seperti kemoterapi dan radiasi ke pelvis boleh menyebabkan penurunan pelumasan estrogen dan vagina.

2. Ubat-ubatan tertentu

Ubat alergi, asma, dan pilek mengandungi antihistamin yang memberi kesan pada tubuh, mengakibatkan pelinciran vagina menurun.

3. Kekurangan semangat

Salah satu penyebab kekeringan faraj mungkin disebabkan oleh libido rendah atau masalah seksual dengan pasangan. Sebagai contoh, masih berdasarkan Goldstein, pasangan mungkin mempunyai prestasi seksual yang lebih rendah, melangkau foreplay, atau mengalami ejakulasi pramatang.

4. Kerengsaan

Produk penjagaan badan juga boleh mencetuskan kekeringan pada vagina, seperti sabun kimia, pelbagai produk kebersihan, dan minyak wangi. Sebilangan wanita menghadapi masalah alergi terhadap detergen dan sabun.

Bahkan pakaian, seperti seluar dalam dan tuala, juga boleh merengsakan faraj anda. Alergi yang timbul boleh berupa masalah dengan pelinciran atau objek; seperti bakteria di dalam faraj anda.

5. Keresahan

Faktor psikologi dan emosi boleh mengganggu rangsangan seksual dan menjadikan vagina anda kering. Menurut Goldstein, ketika wanita merasa cemas, akan terjadi kekurangan aliran darah, yang mengakibatkan kekeringan di kawasan vagina.

Kebimbangan juga akan mencetuskan hormon kortisol, hormon ini boleh mengganggu kerja estrogen.

Bagaimana mengatasi kekeringan faraj?

Seperti yang dijelaskan di atas, anda harus mencari punca untuk merawat kekeringan faraj.

Contohnya, wanita yang mengalami masalah pelinciran faraj kerana perubahan hormon, doktor mereka boleh mengesyorkan terapi estrogen sebagai rawatan.

Rawatan kekeringan faraj dengan hormon

Hormon estrogen yang dimasukkan ke dalam faraj untuk kes kilat panas , kekeringan faraj, dan perubahan warna kulit. Hormon tersebut termasuk dalam bentuk cincin, tablet, atau krim.

Berikut adalah tiga jenis estrogen faraj:

Cincin estrogen faraj (Estring)

Doktor akan memasukkan cincin lembut dan fleksibel ke dalam faraj. Di sana, estrogen ini akan dilepaskan terus ke tisu faraj. Walau bagaimanapun, jenis ini tidak kekal, anda mesti menggantinya setiap tiga bulan

Tablet estrogen faraj (Vagifem)

Anda menggunakan aplikator sekali pakai untuk memasukkan tablet ke dalam vagina anda sehari sekali selama dua minggu pertama rawatan. Kemudian, anda akan memasukkannya dua kali seminggu sehingga anda tidak lagi memerlukannya

Krim estrogen faraj (Estrace, Premarin)

Anda juga akan menggunakan aplikator untuk memasukkan krim ke dalam faraj. Krim digunakan selama satu hingga dua minggu, kemudian frekuensi dikurangkan menjadi satu hingga tiga kali seminggu seperti yang diarahkan oleh doktor

Walau bagaimanapun, terapi estrogen tidak digalakkan untuk:

  • Penghidap barah payudara
  • Wanita dengan sejarah kanser endometrium
  • Ibu mengandung dan menyusui

Rawatan kering faraj dengan mengubah tabiat

Terdapat cara lain yang lebih selesa, kaedah ini juga boleh digunakan untuk kekeringan yang disebabkan oleh hubungan seks, seperti:

Gunakan pelincir semasa hubungan seks

Terdapat sebilangan besar produk pelincir yang dapat membantu mengeringkan faraj. Pelincir ini berdasarkan silikon, minyak dan air. Biasanya pelincir lebih kerap digunakan untuk menjadikan seks lebih selesa daripada pelinciran faraj jangka panjang.

Gunakan pelembap faraj khas

Anda boleh mencari pelembap vagina yang istimewa, kerana ia membantu memasukkan air ke dalam tisu vagina.

Elakkan mencuci faraj dengan sabun

Anda harus mengelakkan membersihkan vagina dengan sabun dengan banyak busa, sabun wangi, dan losyen. Ini boleh menyebabkan kekeringan semakin teruk. Sekiranya anda ingin mencegah jangkitan faraj yang disebabkan oleh kulat dan bakteria, anda boleh menggunakan cucian feminin yang mengandungi povidone-iodin.

Sekiranya digunakan di luar faraj, cairan povidone-iodin terbukti berkesan membunuh parasit yang menyebabkan jangkitan, tetapi pada masa yang sama menjaga keseimbangan pH vagina dan tidak menjadikan vagina kering.

Recent Posts