Gejala batu empedu yang perlu diperhatikan, termasuk komplikasinya

Tanpa rawatan, batu empedu boleh menyebabkan komplikasi, termasuk keradangan atau barah pundi hempedu. Itulah sebabnya, anda harus menyedari gejala batu empedu. Apakah simptomnya? Ayuh, lihat penjelasan berikut!

Gejala batu empedu yang biasa

Menurut Jordan Knowlton, pakar jururawat dari University of Florida Health Shands Hospital, batu empedu terbentuk dari gabungan garam hempedu, kolesterol dan bilirubin.

Pada mulanya, batu-batu yang terbentuk kecil dan sedikit, sehingga seringkali tidak menimbulkan gejala yang ketara. Walau bagaimanapun, batu empedu kemudian menyebabkan pelbagai gejala yang tidak menyenangkan jika dibiarkan terus tumbuh. Berikut adalah pelbagai gejala.

1. Kelihatan batu di pundi hempedu

Gejala yang paling biasa dari keadaan ini tentu saja batu yang terdapat di pundi hempedu. Kehadiran batu di hempedu dapat diperiksa oleh doktor dengan ultrasound atau CT scan.

Terdapat dua jenis batu di hempedu, yaitu:

  • batu kolesterol, warna kekuningan kerana kolesterol tinggi, lebih sering dijumpai pada wanita dengan berat badan berlebihan, dan
  • batu empedu pigmen, berwarna hitam atau coklat kerana penumpukan pigmen bilirubin kalsium tulen, sering dijumpai pada hempedu yang dijangkiti.

2. Sakit di perut kanan atas (gejala khas batu empedu)

Gejala batu empedu seterusnya yang agak biasa dan dapat dirasakan adalah sakit di bahagian kanan atas perut. Gejala ini juga dikenali sebagai kolik bilier.

Semakin besar dan batu empedu yang terbentuk di pundi hempedu, semakin besar risiko menyekat saluran empedu. Penyumbatan batu boleh menyebabkan hempedu tidak mengalir dengan lancar ke usus kecil. Ini jelas akan menghalang kerja hempedu.

Nah, salah satu kesan penyumbatan pada pundi hempedu atau saluran empedu adalah sakit di perut kanan atas, tepat di lokasi hempedu. Sakit perut, gejala khas batu empedu, sering muncul pada waktu malam. Terutama jika sebelum tidur anda makan sebahagian besar.

Gejala kolik bilier biasanya berlangsung dari 30 minit hingga satu jam. Walau bagaimanapun, kesakitan mungkin berlanjutan beberapa jam kemudian dengan intensiti yang kurang. Sakit perut akibat batu empedu juga dapat berlanjutan sepanjang anda tidur.

Tanda-tanda sakit perut batu empedu juga dapat dirasakan di sebelah kiri. Gejala ini berlaku apabila batu empedu telah menyekat jalan ke pankreas. Pankreas berfungsi untuk membuat cairan yang digunakan oleh sistem pencernaan untuk memproses makanan.

3. Mual dan muntah

Kehadiran batu boleh menyebabkan keradangan empedu yang ringan. Sekiranya terdapat keradangan kronik, pundi hempedu berisiko mendapat parut dan kekakuan. Kesannya boleh menyebabkan muntah, sakit perut, kembung selepas makan, dan cirit-birit kronik.

Gejala mual dan muntah ketika didiagnosis dengan batu empedu juga biasa berlaku pada keadaan pankreatitis (radang pankreas).

Tanda batu empedu telah menyebabkan komplikasi

Menurut Mayo Clinic, penyumbatan akibat batu empedu boleh menyebabkan komplikasi yang disebut pankreatitis batu empedu. Gejala serupa dengan jangkitan pundi hempedu (kolesistitis) yang disebabkan oleh penyumbatan batu.

Berikut adalah gejala yang dirasakan apabila batu empedu berkembang menjadi komplikasi.

1. Demam

Demam adalah gejala batu empedu yang telah menjangkiti pundi hempedu (kolesistitis) atau saluran empedu (kolangitis). Demam juga dapat terjadi jika pecahnya hempedu, ada gangren (tisu mati), atau sampai terjadi jangkitan pada aliran darah (sepsis).

Apabila batu empedu menyebabkan penyumbatan besar mengganggu aliran enzim pankreas, enzim pankreas dapat mengalir kembali ke pankreas. Ini seterusnya boleh menyebabkan radang pankreas (pankreatitis) yang juga boleh menyebabkan demam.

2. Jaundis (penyakit kuning)

Anda boleh menghidap penyakit kuning jika batu empedu menyekat aliran bilirubin (penyakit kuning obstruktif).

Kehadiran batu empedu yang terkumpul dapat membuat bilirubin, produk pemecahan sel darah merah dari hati, mengalir kembali ke dalam darah dan terkumpul di sana. Walaupun bilirubin harus memasuki sistem pencernaan.

Akibatnya, bilirubin yang dibawa oleh darah ke seluruh badan akan menyebabkan putih mata, kulit, dan kuku menjadi kuning. Gejala ini juga boleh menjadikan warna air kencing anda menjadi kuning keruh.

3. Gatal badan (pruritus)

Gatal badan (pruritus) adalah satu lagi gejala batu empedu. Pruritus boleh berlaku kerana keradangan kronik pada pundi hempedu dan hati. Gatal yang anda rasakan disebabkan oleh zat di dalam badan, yang dikenali sebagai rangsangan prurit.

Salah satu penyebab batu empedu adalah kelebihan bilirubin yang mengeras. Bilirubin adalah bahan prurit itu sendiri.

Pruritogen adalah bahan semula jadi dalam badan yang mencetuskan gatal. Saraf di otak akan bertindak balas terhadap kerja bahan pruritik dengan menghasilkan gatal.

Bilirubin biasanya dikeluarkan dalam tinja dan selebihnya melalui air kencing. Sekiranya tahap bilirubin terlalu tinggi untuk menyebabkan batu terbentuk di hempedu, pigmen kuning bilirubin akan dibawa oleh darah dan disimpan di bawah kulit.

Akibatnya, badan menjadi gatal sebagai reaksi terhadap gejala batu empedu.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom batu empedu

Penampilan dan keparahan gejala batu empedu boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Sebilangan orang boleh mengalami gejala di atas selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Ada juga orang yang hanya merasakan gejala batu empedu muncul sekali atau dua kali setahun. Oleh itu, adalah penting untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mula merasakan gejala tertentu yang membawa kepada batu empedu.

Terutama apabila anda mengalami sakit perut kanan atas yang tidak tertahankan, loya dan muntah yang teruk, atau mengalami gejala lain yang menyebabkan komplikasi.

Pemeriksaan dan rawatan awal, salah satunya adalah pembedahan kolesistektomi, diperlukan untuk mencegah risiko komplikasi seperti radang pankreas (pankreatitis) atau batu empedu berulang di masa depan.

Di samping itu, terdapat juga risiko barah pundi hempedu walaupun diklasifikasikan sebagai sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, risiko kanser anda meningkat sekiranya terdapat kerosakan pada saluran empedu dan saluran empedu.

Recent Posts