5 Sebab Tidur Terlalu Banyak Yang Perlu Anda Perhatikan

Mengantuk yang membebankan mata sering menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian pada waktu siang. Sebenarnya, anda merasa cukup tidur, atau mencuci muka dan minum kopi. Menurut anda apa sebabnya mengapa anda selalu mengantuk dan mahu tidur berlebihan? Lihat ulasan penuh di bawah.

Hypersomnia, penyebab anda terlalu banyak tidur

Anda harus berhati-hati sekiranya anda mengantuk yang tidak tertahankan walaupun selepas mencuci muka atau minum kopi, walaupun anda sudah cukup tidur. Keadaan ini boleh menjadi tanda hipersomnia atau tidur berlebihan pada waktu siang.

Hipersomnia tidak disebabkan oleh kurang tidur pada waktu malam atau keletihan biasa. Ini berlaku kerana gangguan pada sistem saraf pusat dalam mengatur waktu bangun dan tidur. Akhirnya, anda akan terlelap pada waktu siang. Keadaan ini dikenali sebagai hipersomnia primer.

Walaupun begitu, anda juga mempunyai pelbagai keadaan kesihatan yang menyebabkan anda terus mengantuk hingga tidur berlebihan pada waktu siang. Keadaan ini dipanggil hipersomnia sekunder.

Salah satu tanda anda menghidap hipersomnia ialah anda tidur dalam jangka masa yang lama pada siang hari, tetapi tidak merasa segar ketika anda bangun.

Sebab lain anda terlalu banyak tidur

Tidur berlebihan juga boleh disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan yang mungkin anda alami. Ini dipanggil hipersomnia sekunder.

Beberapa masalah kesihatan yang menyebabkan anda terus mengantuk dan mahu tidur, termasuk:

1. Masalah pernafasan semasa tidur atau apnea tidur

Menurut kajian yang bertajuk Mengantuk pada Waktu Siang yang Berlebihan dalam Gangguan Tidur, apnea tidur termasuk jenis gangguan tidur yang menjadi penyebab utama seseorang mengalami tidur berlebihan.

Apnea tidur menyebabkan seseorang berulang kali berhenti bernafas sebahagian atau sepenuhnya semasa tidur. Keadaan ini biasanya diikuti oleh suara berdengkur yang kuat yang menyebabkan anda bangun sesaat untuk menarik nafas.

Secara amnya, apnea tidur tidak menyedari gangguan tidurnya. Sebab itu, mereka merasa cukup tidur tetapi masih mengantuk.

2. Narkolepsi

Dalam beberapa kes, hipersomnia boleh berbeza dengan mengantuk biasa. Narkolepsi boleh membuat anda merasa letih sehingga anda tidak dapat menghilangkan rasa mengantuk. Akibatnya, anda boleh tidur begitu sahaja di tengah-tengah aktiviti.

Gejala narkolepsi yang paling ketara adalah kehilangan kekuatan dan kegembiraan otot secara tiba-tiba. Keadaan ini dikenali sebagai cataplexy.

Punca tidur yang berlebihan ini boleh menyebabkan orang mengalami halusinasi yang begitu jelas semasa tidur dan berterusan sehingga dia bangun.

3. Sindrom kaki gelisah

Sindrom kaki gelisah juga boleh menjadi salah satu sebab anda mengalami tidur berlebihan. Keadaan ini menyebabkan pergerakan anggota badan yang berlebihan sehingga tidur anda mungkin terganggu.

Gangguan refleks badan ini dicirikan oleh munculnya sensasi tidak selesa yang memicu kaki bergerak secara berterusan, terutama ketika berehat atau tidur.

Oleh itu, sindrom kaki gelisah boleh menyebabkan gangguan semasa tidur sehingga penghidapnya tidak mendapat waktu tidur yang optimum dan merasa mengantuk yang berlebihan pada waktu siang.

4. Kesan sampingan pengambilan ubat

Mengantuk yang tidak tertanggung yang menyebabkan anda terlalu tidur juga dipengaruhi oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Dadah yang menyebabkan rasa mengantuk biasanya mengandungi bahan yang mempengaruhi kerja hormon "mengatur tidur", seperti serotonin, epinefrin, dan adenosin.

Bahan-bahan ubat yang biasanya memberikan kesan penenang dan penenang adalah etanol dan antihistamin seperti diphenhydramine, penyekat beta seperti propranolol, dan ubat antikolvulsan.

Corak tidur yang terganggu, sama ada terlalu sedikit atau terlalu banyak, kedua-duanya memberi kesan buruk kepada kesihatan. Gangguan hormon, kenaikan berat badan yang drastik, dan memburuknya penyakit kronik adalah beberapa di antaranya.

Sebenarnya, dalam situasi tertentu, tidur berlebihan malah menimbulkan risiko yang mengancam nyawa, misalnya mengalami lumpuh tidur semasa memandu.

Nasib baik, ini masih dapat ditangani. Anda dapat mengatasi tidur berlebihan dengan mencari keadaan bilik yang selesa untuk menjalankan sesi terapi. Cuba berjumpa doktor mengenai penyelesaian masalah anda. Mungkin doktor anda akan menetapkan ubat untuk membantu memperbaiki corak tidur anda.

Recent Posts