Ayuh, Dapatkan Berat Badan yang ideal dengan 4 tabiat ini

Untuk menurunkan dan mengekalkan berat badan ideal, anda memerlukan perubahan gaya hidup sihat. Dengan sengaja tidak makan hingga kelaparan atau makan berlebihan semasa bersenam, tidak akan menjadi gaya hidup sihat dengan cara menurunkan berat badan.

Langkah-langkah menurunkan berat badan dan menjaga kesihatan badan dan cergas mesti seimbang. Jika tidak, berat badan ideal yang mungkin anda capai tidak akan bertahan lama. Anda hanya akan membuat perubahan untuk jangka masa pendek. Anda harus dapat menurunkan berat badan dan menjauhkannya tanpa mengejutkan atau mengganggu kehidupan seharian.

Berikut adalah 4 cara sihat untuk membantu menurunkan berat badan yang ideal tetapi tetap sihat dalam jangka masa panjang.

Tabiat sihat untuk mengekalkan berat badan yang ideal

1. Bersenam setiap hari

Buat jadual senaman sekitar 15-20 minit senaman setiap hari. Anda boleh melakukan kardio, seperti berjoging, berenang, atau latihan kekuatan, seperti mengangkat barbel kecil.

Untuk melakukan ini, sila bangun 20 minit lebih awal daripada hari bangun yang dijadualkan. Mulailah melakukan rutin, sekurang-kurangnya 4-5 kali seminggu.

Anda juga dapat menurunkan berat badan hanya dengan melakukan sukan seperti menekuk lutut, push up, sit up, dan latihan lain yang boleh anda lakukan sebelum mandi pada waktu pagi.

Latihan setiap hari dapat membuat perbezaan pada bentuk dan cara tubuh anda memproses kalori. Semasa anda bersenam, anda menggunakan jantung, fikiran dan badan anda, ini juga boleh dibuat mood Anda semakin baik sepanjang hari.

Kerana ketika anda bersenam, tubuh anda mengeluarkan endorfin, yang membuat anda bahagia, dan menyegarkan fikiran, sehingga anda dapat memulai hari dengan baik.

2. Makan makanan yang sihat

Makan makanan sihat adalah cara terpenting untuk menurunkan dan mengekalkan berat badan yang ideal. Tidak ada yang gemuk dari makan sayur-sayuran. Elakkan makan makanan yang mengandungi banyak gula, makanan yang diproses dan makanan yang siap dimakan.

3. Jangan sengaja tidak makan

Untuk menurunkan berat badan, jangan sengaja membuang makanan. Badan anda memerlukan tenaga untuk membakar lemak. Oleh itu, dengan melewatkan sarapan, makan tengah hari, atau makan malam, metabolisme anda sebenarnya akan menjadi perlahan.

Makan mengikut jadual biasa sepanjang hari, kerana ini dapat menormalkan kadar gula dalam darah dan mencegah penurunan tenaga dan konsentrasi harian anda. Di samping itu, sarapan rendah glisemik juga dapat meningkatkan sistem pembakar tenaga anda dan membantu badan anda membakar lemak.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur yang cukup adalah salah satu perkara paling penting untuk kekal sihat. Cuba tidur pada waktu yang sama setiap hari. Dapatkan tidur berkualiti selama 8 jam setiap hari. Kurang tidur cenderung membuatkan anda makan lebih banyak dan mengidam makanan yang tidak sihat pada waktu pagi.

Phil adalah pengamal penjagaan kesihatan dan pakar transformasi badan di starfitnesssaigon.com . Hubungi Phil di phil-kelly.com atau Facebook.com/kiwifitness.philkelly

Recent Posts