Zon Selesa Adakah Penentu Kejayaan? |

Zon selesa aka zon selesa sering dilihat sebagai sesuatu yang buruk. Seolah-olah anda tidak boleh menjadi orang yang berjaya jika anda merasa seperti berada di zon ini tanpa mahu melangkah keluar. Sebenarnya, zon selesa sebenarnya adalah fenomena psikologi yang mungkin dapat menolong anda membuat perubahan besar dalam hidup anda.

Anda mungkin mendapat panggilan untuk keluar dari zon selesa anda, sama ada dalam buku bantuan diri, poster motivasi, dan sebagainya. Namun, adakah benar bahawa keluar dari zon selesa anda adalah satu-satunya cara untuk berkembang? Bolehkah anda mencapai matlamat ini dengan memanfaatkan zon selesa anda sendiri?

Kenali zon selesa anda dan bagaimana ia mempengaruhi kehidupan anda

Istilah 'zon selesa' pertama kali dipopularkan oleh Alasdair White, ahli teori pengurusan perniagaan, pada tahun 2009. Menurutnya, zon selesa adalah keadaan ketika semuanya terasa biasa dan mudah sehingga anda tidak mengalami banyak tekanan.

Zon selesa memberi anda jaminan, keamanan, dan perasaan yang tidak asing ketika menjalankan aktiviti atau kebiasaan. Anda boleh melakukan banyak perkara dengan prestasi yang stabil tanpa gangguan, kerana anda tidak menghadapi banyak tekanan.

Zon selesa anda membolehkan anda berehat, berehat dan berehat setelah seharian bekerja. Anda merasa santai di dalamnya dan mahu terus berada di sana. Zon ini nampaknya menjadikan kehidupan terasa lebih mudah dan menyeronokkan.

Ini kerana otak menghasilkan sebatian dopamin dan serotonin apabila anda merasa selesa. Kedua-dua sebatian ini menimbulkan perasaan gembira dan bahagia mood bagus, dan membuatkan anda mahu melakukan perkara yang mencetuskannya berulang kali.

Sebaliknya, kawasan lain di luar zon selesa anda adalah tempat yang boleh menyebabkan tekanan dan kegelisahan. Tempat ini penuh dengan risiko dan banyak ketidakpastian. Anda bahkan tidak dapat mengetahui bagaimana untuk bertindak balas terhadap perkara baru ini.

Walau bagaimanapun, tekanan tidak selalu menjadi perkara yang buruk. Tekanan yang sihat sebenarnya dapat menjadi motivasi bagi anda untuk berkembang menjadi lebih baik, lebih pintar, atau berjaya. Tekanan juga membantu anda menyelesaikan kerja dengan lebih cepat dan ringkas.

Berada di zon selesa anda membuat anda bekerja stabil, tetapi keluar dari zon selesa anda dapat meningkatkan hasil kerja anda. Dunia luar penuh dengan tekanan. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan hasil dan faedah yang lebih besar.

Adakah anda harus melangkah keluar dari zon selesa anda untuk berjaya?

Anda tidak perlu bertentangan dengan zon selesa anda untuk berjaya. Masalahnya ialah anda tidak pernah berusaha untuk keluar dari zon selesa anda kerana anda dibendung oleh kemalasan atau ketakutan akan ketidakpastian.

Keluar dari zon selesa anda adalah pilihan. Sebilangan orang merasa mereka harus keluar dari sini dan membuat keputusan baru untuk belajar atau menimba pengalaman. Ada juga yang memilih untuk tinggal di zon selesa mereka kerana mereka berpuas hati dengan apa yang mereka dapat.

Sekiranya anda ingin keluar dari zon selesa anda, tetapi tidak tahu harus bermula dari mana, berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda:

1. Mencari maklumat

Ketakutan timbul kerana anda tidak tahu apa yang akan anda hadapi. Oleh itu, cari maklumat mengenai aktiviti, hobi, atau perkara baru lain yang ingin anda lakukan kemudian. Sekiranya perlu, tanyakan kepada orang yang biasa dengan bidang ini.

Sebagai contoh, jika anda ingin belajar bercakap di khalayak ramai, cubalah belajar tekniknya dari menonton video penyampai, ucapan, dan seumpamanya. Kenal pasti dan perhatikan kemahiran apa yang tidak anda miliki dari video.

2. Buat rancangan

Sebelum mengambil langkah pertama, tentukan tahapnya terlebih dahulu. Pecahkan matlamat besar anda kepada beberapa matlamat yang lebih kecil, dan ciptakan motivasi untuk mencapainya. Bersenjata dengan maklumat yang anda cari sebelumnya, cuba kenal pasti cabaran apa yang akan anda hadapi.

Anda pasti tidak akan langsung bercakap secara terbuka dalam seminar besar. Cuba mulakan dengan memanjatkan doa makan bersama keluarga, terus menjadi tuan rumah majlis pertunangan rakan, dan sebagainya.

3. Cuba sekurang-kurangnya sekali

Kunci untuk keluar dari zon selesa anda adalah dengan mencuba, sekurang-kurangnya sekali dalam hidup anda. Tanpa mencuba, anda tidak akan tahu sejauh mana anda telah belajar dan memahami selok-belok di dalamnya.

Sekiranya anda terbiasa mengisi acara kecil dalam lingkaran teman dekat, sekarang cuba ambil kesempatan untuk menjadi tuan rumah acara di tempat yang sama sekali baru. Dari sini, anda dapat menilai kelebihan dan kekurangan yang anda ada.

4. Fahami apa yang anda suka dan tidak suka

Selepas beberapa percubaan, tanyakan pada diri anda beberapa soalan. Adakah sesuatu yang baru anda buat membuat anda merasa cemas, atau hanya bersemangat? Sekiranya anda sering merasa cemas, mungkin aktiviti ini tidak sesuai untuk anda.

Anda boleh meninggalkan aktiviti baru yang tidak anda gemari. Walau bagaimanapun, perkara-perkara penting seperti bercakap di depan umum atau bersosial kadang-kadang tidak boleh ditinggalkan sepenuhnya. Dalam keadaan seperti ini, anda pasti perlu keluar dari zon selesa anda sedikit.

5. Jangan memaksa diri

Keluar dari zon selesa anda adalah satu pencapaian, tetapi ingat bahawa anda juga akan menghadapi tekanan. Sekiranya dibiarkan berlanjutan, tekanan dapat mengurangkan prestasi kerja dan mencetuskan kegelisahan.

Jadi, jangan memaksakan diri semasa proses keluar dari zon selesa anda. Beristirahatlah ketika anda merasa tertekan, dibebani oleh beban kerja baru, atau tidak mempunyai cukup waktu untuk menyelesaikan sesuatu.

Zon selesa adalah tempat yang sesuai untuk aktiviti tanpa tekanan yang berlebihan. Walau bagaimanapun, menjadi sukar bagi anda untuk berkembang apabila anda terperangkap di dalamnya. Walaupun pada mulanya mungkin sukar, keluar dari zon selesa anda mungkin merupakan langkah yang tepat untuk mencapai impian anda yang tidak terpenuhi.

Recent Posts