Pengguguran di Indonesia: Antara Tekanan Moral dan Kesejahteraan Wanita

Setiap tahun, tidak kurang daripada 56 juta kes pengguguran di seluruh dunia. Di Indonesia sendiri, berdasarkan data dari Survei Demografi dan Kesehatan Indonesia (IDHS), kadar pengguguran mencapai 228 per 100,000 kelahiran hidup.

Pengguguran mungkin merupakan pilihan pahit terakhir bagi sesetengah orang, tetapi banyak wanita di luar sana melihatnya sebagai satu-satunya jalan keluar dari kehamilan yang tidak dirancang. Apa pun alasannya, keputusan untuk melakukan pengguguran tidak semudah memusingkan telapak tangan. Malangnya, sehingga kini akses ke perkhidmatan pengguguran yang baik sukar diperoleh.

Sebenarnya, menolak akses kepada pengguguran bagi wanita yang memerlukan tidak hanya meningkatkan risiko mereka melakukan pengguguran yang tidak sah dan mengancam nyawa, tetapi juga meningkatkan risiko mereka mengalami gangguan kemurungan atau kegelisahan dalam jangka panjang.

Apakah undang-undang pengguguran di Indonesia?

Undang-undang pengguguran di Indonesia diatur dalam Undang-Undang Nomor 36 Tahun 2009 tentang Kesehatan dan Peraturan Pemerintah Nomor 61 Tahun 2014 tentang Kesehatan Reproduksi. Pengguguran di Indonesia tidak diizinkan, kecuali keadaan darurat perubatan yang mengancam nyawa ibu dan / atau janin, serta untuk mangsa pemerkosaan.

Pengguguran atas sebab keselamatan perubatan hanya dapat dilakukan setelah mendapat persetujuan wanita hamil dan pasangannya (kecuali mangsa rogol) dan penyedia penjagaan kesihatan yang diperakui, serta melalui konsultasi dan / atau perundingan sebelum tindakan yang dilakukan oleh kaunselor yang cekap dan berwibawa.

Oleh itu, semua jenis amalan pengguguran yang tidak termasuk dalam peruntukan undang-undang di atas adalah pengguguran haram. Sanksi pidana untuk pengguguran ilegal diatur dalam Pasal 194 Undang-Undang Kesehatan yang menetapkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda maksimum Rp 1 miliar. Artikel ini dapat memerangkap individu doktor dan / atau pekerja kesihatan yang sengaja melakukan pengguguran haram, dan juga wanita sebagai pelanggan.

Pengguguran sering dianggap pantang larang oleh masyarakat kerana berkait rapat dengan perzinaan, yang sama dilarang. Sebenarnya, alasan wanita menginginkan pengguguran bukan hanya untuk menggugurkan kehamilan di luar nikah.

Mengapa wanita memilih untuk melakukan pengguguran?

Kehamilan yang berlaku pada masa yang salah dan pada masa yang salah boleh memberi kesan jangka panjang terhadap kualiti hidup wanita pada masa akan datang. Ramai wanita menjadi wanita hamil pada usia yang sangat muda, biasanya sebelum berusia 18 tahun atau tamat sekolah menengah. Pelajar yang hamil dan melahirkan anak juga cenderung tidak menamatkan pelajaran berbanding rakan sebaya.

Kekurangan pendidikan dikaitkan dengan peluang pekerjaan yang terhad, dan ini dapat menghalang kemampuan wanita untuk menyokong keluarga dengan pendapatan yang stabil. Dan ini tidak hanya terhad pada kehamilan di luar nikah.

Di samping itu, wanita lajang yang bekerja dan hamil boleh menghadapi gangguan dalam kestabilan pekerjaan dan kerjaya mereka. Ini memberi kesan langsung kepada produktiviti mereka, dan sebilangan dari mereka mungkin tidak dapat membesarkan anak sendiri. Bagi wanita yang sudah mempunyai anak lain di rumah atau menjaga saudara yang sudah tua, perbelanjaan tambahan untuk kehamilan / kelahiran boleh menyeret mereka keluarga di bawah tahap kemiskinan, sehingga memerlukan mereka untuk mendapatkan bantuan negara.

Sama ada dia seorang pelajar sekolah menengah atau kuliah, atau seorang wanita tunggal yang berpendapatan cukup untuk hidup berdikari, banyak wanita kekurangan sumber kewangan untuk menampung kos tinggi yang berkaitan dengan kehamilan, kelahiran, dan pembesaran anak, terutama jika mereka tidak mempunyai insurans kesihatan .

Menyelamatkan bayi adalah satu perkara, tetapi kehamilan yang tidak dirancang memberi beban kewangan yang besar kepada wanita yang tidak mampu menjaga bayi. Lebih-lebih lagi, ia membayar semua jenis lawatan ke doktor untuk memastikan perkembangan janin yang sihat. Kekurangan rawatan perubatan yang mencukupi semasa kehamilan meletakkan bayi pada risiko yang lebih tinggi untuk mengalami komplikasi semasa kelahiran dan pada awal perkembangan bayi.

Di samping itu, majoriti wanita dengan kehamilan yang tidak dirancang tidak tinggal dengan pasangan mereka atau dalam hubungan yang komited. Wanita-wanita ini menyedari bahawa mereka kemungkinan besar akan membesarkan anak mereka sebagai ibu bapa tunggal. Ramai yang tidak mahu mengambil langkah utama ini dengan alasan yang dinyatakan di atas: gangguan pendidikan atau kerjaya, kewangan yang tidak mencukupi, atau ketidakupayaan untuk merawat bayi kerana keperluan penjagaan anak-anak atau ahli keluarga yang lain.

Akses terhad kepada pengguguran mempengaruhi kesihatan mental wanita

Menurut kajian 2016 yang diterbitkan dalam JAMA Psychiatry, wanita yang mengalami pengguguran undang-undang dapat meneruskan hidup mereka tanpa risiko mengembangkan kemurungan, kegelisahan, atau rendah diri yang berkaitan dengannya. Namun, mereka yang dinafikan hak untuk menjalani prosedur (ditambah hukuman jenayah yang dijatuhkan kerana melakukannya secara tidak sah) mengalami peningkatan kegelisahan dan harga diri yang rendah segera setelah ditolak kes.

Sepasukan penyelidik dari University of California, San Francisco, telah menyiasat hampir 1,000 wanita yang melakukan pengguguran di 21 negeri yang berlainan dalam tempoh lima tahun yang lalu. Wanita-wanita ini kemudian dipecah menjadi dua subkelompok: mereka yang menerima pengguguran, dan mereka yang ditolak kerana mereka berada di luar had kehamilan sah negara (24-26 minggu). Wanita yang ditolak ini kemudian dibahagikan kepada kumpulan wanita yang akhirnya mengalami keguguran atau melakukan pengguguran dengan cara lain, dan wanita yang menjaga kehamilan sehingga bayi dilahirkan. Setiap enam bulan, para penyelidik memerhatikan setiap wanita ini untuk menilai kesihatan mental mereka.

"Tidak ada yang dapat membuktikan bahawa pengguguran menyebabkan kemurungan," M. Antonia Biggs, psikologi sosial di UCSF dan pengarang utama laporan baru yang diterbitkan dalam JAMA Psychiatry, mengatakan kepada The Daily Beast. "Sebenarnya, menafikan hak wanita untuk melakukan pengguguran boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental dan kesejahteraan mereka."

Kumpulan wanita yang ditolak permintaan pengguguran dan akhirnya tidak melahirkan melaporkan tahap kegelisahan tertinggi, dan rasa rendah diri dan kepuasan hidup dalam seminggu setelah permintaan pengguguran mereka ditolak. Dalam penemuan mereka, para penyelidik menunjukkan bahawa tekanan awal mungkin disebabkan oleh penolakan secara langsung tetapi masih dihantui oleh alasan untuk mencari pengguguran - masalah kewangan, masalah hubungan, anak-anak, antara lain.

Sebagai tambahan, wanita yang permintaan penggugurannya ditolak menghadapi cabaran tambahan. Walaupun sangat sedikit pengguguran dilakukan setelah kehamilan 16 minggu, beberapa wanita terpaksa menangguhkan pengguguran kerana mereka menghadapi masalah dengan kaedah pembayaran, cari pakar pengguguran, yang mungkin harus dicapai dengan menempuh jarak jauh kerana berbeza wilayah atau wilayah jiran, dan kumpulkan wang tambahan untuk perjalanan. Lama kelamaan, tekanan ini dapat memberi kesan kepada kesihatan mentalnya sekiranya kehamilan dilanjutkan.

Depresi kerana penolakan pengguguran boleh membawa maut bagi keselamatan ibu dan janin

Kemurungan yang tidak dirawat semasa mengandung membawa risiko yang berpotensi berbahaya bagi ibu dan bayi. Kemurungan yang tidak dirawat boleh menyebabkan kecenderungan pemakanan, minum, merokok, dan kecenderungan bunuh diri yang buruk, yang kemudian boleh menyebabkan kelahiran pramatang, berat lahir rendah, dan masalah perkembangan pada bayi. Wanita yang tertekan sering tidak mempunyai kekuatan atau keinginan untuk menjaga diri atau bayi di rahim mereka

Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang tertekan boleh tumbuh menjadi kurang aktif, kurang perhatian atau fokus, dan lebih gelisah daripada bayi yang dilahirkan oleh ibu yang sihat. Inilah sebabnya mengapa mendapatkan pertolongan yang tepat sangat penting, untuk ibu dan bayi.

Recent Posts