5 Khasiat Susu Kurma yang Anda Tidak Perlu Lupa

Hampir semua orang di Indonesia mengenal buah kurma, buah yang dianggap berkhasiat untuk kesihatan tubuh kerana mengandung banyak nutrien dan vitamin. Sebenarnya, tidak sedikit orang mencampurkan buah ini dengan banyak variasi dengan susu. Jadi, adakah faedah susu kurma untuk kesihatan badan?

Kelebihan susu kurma untuk kesihatan

Sumber: Pos Islam

Bukan rahsia lagi bahawa makan kurma sangat bermanfaat untuk tubuh, terutamanya apabila dimakan setiap hari. Sementara itu, susu juga mengandungi khasiat yang sama.

Bayangkan, ketika susu dan kurma diproses, adakah faedahnya akan bertambah atau tidak sama sekali?

Susu kurma adalah buah kurma yang diproses yang menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh. Kandungan nutrien kurma mengandungi karbohidrat, protein, vitamin B, zat besi, dan kalium. Sementara itu, susu kaya dengan lemak, protein, dan pelbagai vitamin lain, seperti vitamin A, B6, dan D.

Dengan campuran nutrien dan vitamin yang terdapat pada keduanya, inilah sifat yang ditawarkan oleh susu kurma.

1. Menjaga kesihatan jantung

Salah satu kelebihan yang ditawarkan oleh susu kurma adalah baik untuk kesihatan jantung. Kandungan nutrien di dalamnya dapat mengurangkan pencetus penyakit jantung.

Salah satu kelebihan makan kurma adalah dapat menurunkan tekanan darah hingga stabil. Ini kerana kurma kaya dengan kalium, tetapi mempunyai sedikit natrium.

Kalium membantu menurunkan tekanan darah dan membantu tubuh mengeluarkan natrium, sehingga saluran darah kurang terjejas.

Selain itu, serat dalam kurma juga membantu menjaga jantung dalam keadaan sihat. Biasanya, empat biji kurma mengandungi 6 gram serat yang memenuhi lebih daripada 30% dari nilai harian.

Campuran susu yang merupakan sumber kalium untuk tubuh dengan kurma menjadikan keduanya pilihan bagi anda yang ingin mengurangkan risiko penyakit jantung.

2. Membantu melegakan sembelit

Selain menjaga kesihatan jantung, satu lagi manfaat susu kurma adalah membantu melegakan sembelit. Bagaimana ia boleh berlaku?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, kurma kaya dengan serat. Sekiranya anda mengalami sembelit, salah satu cara untuk mengatasinya adalah dengan memakan makanan berserat.

Ini kerana serat tidak dapat dicerna sepenuhnya, tetapi menahan air ketika melewati usus anda. Kemudian, air akan melembutkan pergerakan usus dan membantu melegakan sembelit.

Cuba ambil 5-6 biji kurma dan masukkan ke dalam susu anda. Jangan lupa memproses susu ini dan biarkan sehingga sejuk. Cuba memakannya dengan perut kosong pada waktu pagi.

Campuran susu dengan kurma akan memudahkan anda mendapatkan serat yang dapat membuat pergerakan usus melewati usus dengan lancar.

3. Susu kurma menguatkan tulang

Seperti yang anda ketahui bahawa pengambilan susu dapat menguatkan tulang. Namun, adakah susu kurma mempunyai faedah yang sama?

Jawapannya adalah ya. Kedua-dua susu dan kurma kaya dengan kalsium. Sebenarnya, kurma juga mengandungi selenium, tembaga, dan magnesium yang menguatkan tulang anda. Bukan hanya tulang, kandungan nutrien ini juga menjadikan gigi lebih kuat.

Kalsium dan magnesium berfungsi sebagai penggalak untuk tulang manusia yang lebih kuat. Di samping itu, badan juga mengeluarkan kalsium setiap hari dan memerlukan yang baru untuk menggantikan kalsium yang hilang.

Oleh itu, susu kurma yang mengandungi kalsium tinggi boleh ditambah untuk memenuhi keperluan kalsium.

4. Baik untuk kesihatan kulit

Siapa sangka bahawa pengambilan susu kurma sebenarnya dapat memberi manfaat untuk kulit yang lebih cerah dan lembut. Menurut kajian dari Jurnal Dunia Ilmiah Kurma mengandungi sifat anti-penuaan, iaitu phytohormone .

Hormon ini dianggap dapat membantu mengurangkan kesan penuaan yang cukup berpengaruh.

Sementara itu, semasa anda memilih susu, anda mungkin sering melihat label vitamin D di dalam kotak. Sebenarnya, hampir semua susu lembu UHT diperkaya dengan vitamin D.

Kandungan vitamin D dalam susu juga dapat membantu melindungi kulit dari sinaran ultraviolet dan mengurangkan risiko kulit kering dan eksim. Oleh itu, campuran susu dan kurma mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan kulit.

5. Mengekalkan sistem saraf yang sihat

Kaya dengan vitamin B, kalium, dan natrium, ternyata manfaat susu kurma dapat mengekalkan sistem saraf yang sihat. Ketiga-tiga nutrien ini diperlukan agar tubuh dapat mengirim mesej dari badan ke otak, dan sebaliknya melalui sistem saraf.

Lebih-lebih lagi, ion dalam natrium dan kalium juga menghasilkan rangsangan saraf yang membantu menyampaikan mesej dari otak. Oleh itu, pengambilan susu kurma adalah alternatif yang baik bagi mereka yang ingin menjaga kesihatan sistem sarafnya.

Manfaat susu kurma banyak dan sangat berkhasiat untuk tubuh, terutama ketika anda berpuasa di bulan Ramadhan.

Anda boleh memanfaatkan kandungan nutrien dan vitamin semasa sahur dan iftar agar puasa berjalan lancar dan badan kekal sihat.

Recent Posts