Semut Jepun: Benarkah Berkesan atau Berbahaya?

Baru-baru ini, ada berita bahawa jenis serangga tertentu boleh menjadi mujarab untuk pelbagai jenis penyakit dan aduan. Serangga jenis ini, lebih dikenali sebagai semut Jepun, mempunyai nama saintifik Molitor tenebrio . Bentuk aslinya tidak menyerupai semut yang sebenarnya, tetapi kelihatan seperti kumbang atau lipas yang sangat kecil.

Semut Jepun dipercayai berkesan mengatasi pelbagai penyakit berbahaya, mulai dari diabetes, kolesterol tinggi, darah tinggi, penyakit jantung, gout, hingga osteoporosis. Serangga ini juga didakwa mampu meningkatkan kejantanan lelaki di tempat tidur.

Bagaimana rawatan dengan semut Jepun?

Kerana janji-janji ini, banyak orang mula memakan semut Jepun secara berkala. Semut ini boleh dimakan secara langsung, dimasukkan ke dalam kapsul, atau dicampurkan dalam teh dan makanan. Penjual akan memberikan "dos" khas yang disesuaikan dengan keluhan pembeli.

Benarkah semut Jepun dapat mengatasi pelbagai jenis penyakit?

Tidak ada kajian atau ujian klinikal yang dapat membuktikan keberkesanan semut Jepun dalam menyembuhkan penyakit. Walau bagaimanapun, serangga ini didakwa mengandungi protein dan enzim yang sangat tinggi. Nutrien pada serangga inilah yang membuat banyak orang mempercayai khasiatnya.

Walau bagaimanapun, pelbagai faedah yang disebut oleh masyarakat, terutama di rangkaian sosial sama sekali tidak memberikan asas perubatan atau saintifik. Oleh itu, tuntutan pengguna juga tidak dapat dibuktikan. Bagi orang yang menyatakan keadaannya bertambah baik setelah makan semut Jepun secara berkala, disyaki penyebabnya adalah kesan plasebo (ubat kosong). Kesan plasebo biasanya membuat anda sangat menyarankan agar rawatan yang anda jalankan dapat mengatasi penyakit yang anda alami.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku kerana memakan semut Jepun

Pada masa ini, laporan kemungkinan kesan sampingan masih membingungkan. Beberapa kesan sampingan yang dilaporkan timbul akibat makan semut Jepun termasuk panas badan, kekurangan darah, kelemahan akibat penurunan gula darah yang drastik, gangguan pencernaan seperti mual dan muntah, hingga jangkitan bakteria di dalam usus.

Adakah selamat memakan semut Jepun?

Menurut Ketua Pegawai Perubatan Dalaman, Dr. Sardjito, Yogyakarta, dr. R. Bowo Pramono, lebih baik jika rawatan yang anda lakukan telah diuji secara saintifik dan ada kepastian mengenai keselamatan dan manfaatnya bagi tubuh. Sementara itu, sehingga kini tidak ada kepastian mengenai faedah dan kesan sampingan rawatan dengan semut ini. Selanjutnya, dr. R. Bowo Pramono mengingatkan bahawa untuk mengobati penyakit seperti diabetes, terapi insulin telah dirancang khusus untuk mengawal kadar gula dalam darah.

Dilaporkan dari saluran kesihatan Kompas, dr. Tri Juli Edi Tarigan dari Cipto Mangunkusumo Hospital juga meminta orang ramai untuk tidak makan semut Jepun dengan sembarangan. Sebabnya, anda sebenarnya mungkin mengalami kesan negatif, seperti alahan. Pakar perubatan dalaman ini menambah bahawa setiap jenis rawatan mesti terlebih dahulu diuji keberkesanannya. Harus ada kejelasan mengenai bahan aktif atau komponen apa yang dapat melawan penyakit tertentu. Di samping itu, perlu diperhatikan sama ada rawatan itu sebenarnya boleh merosakkan organ penting lain.

Pada akhirnya keputusan untuk menjalani rawatan tertentu adalah keputusan anda. Namun, ingat bahawa tidak ada satu pun ubat yang dapat menyembuhkan penyakit secara ajaib. Anda memerlukan usaha yang seimbang dengan menjaga diet, menghindari pencetus penyakit, bersenam, dan mengambil ubat yang diresepkan oleh doktor anda.

Recent Posts