Pergerakan Tai Chi Ringkas untuk Pemula •

Sekiranya anda peminat sukan yang menekankan keharmonian minda dan badan seperti yoga atau pilates, anda juga harus mencuba tai chi. Tai chi adalah latihan kecergasan yang telah terkenal selama berabad-abad, terutama di China. Kerana faedah untuk minda dan badan sangat besar, sehingga hari ini tai chi masih menjadi sukan yang popular. Di samping itu, tekniknya cukup mudah, tidak memerlukan kebolehan khas seperti Pilates. Oleh itu, sesiapa sahaja boleh mencuba dan membuktikan sendiri faedah tai chi. Berminat untuk berlatih tai chi? Sila rujuk panduan pergerakan tai chi berikut untuk pemula.

Apa itu tai chi?

Tai chi adalah gabungan seni dan kecergasan yang bertujuan melatih keseimbangan badan dan minda. Pergerakan yang dilakukan menyerupai aliran air yang tenang. Itulah sebabnya orang yang berlatih tai chi secara beransur-ansur akan memasuki keadaan yang sangat santai seperti meditasi. Namun, pada masa yang sama, badan anda masih berfungsi untuk menyokong anda dengan stabil.

Fokus latihan tai chi adalah melatih konsentrasi, mengawal pernafasan, dan mengatur irama badan seperti air yang mengalir. Dengan melakukan tiga perkara ini, orang yang berlatih tai chi diharapkan dapat menyedarkan tenaga dalam diri anda yang dikenali sebagai qi . Tenaga ini akan membantu minda dan badan anda bekerja dengan penuh harmoni dan harmoni.

Kebaikan tai chi untuk kesihatan

Tai chi mempunyai peranan yang sangat besar dalam pencegahan dan rawatan pelbagai masalah kesihatan. Bukan hanya untuk tubuh, tai chi juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan mental. Berikut adalah beberapa kebaikan mengamalkan tai chi secara berkala.

1. Meredakan tekanan, kegelisahan, dan kemurungan

Satu kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Behavioral Medicine menunjukkan bahawa tai chi dapat menenangkan fikiran. Latihan Tai chi akan membantu anda meningkatkan kesedaran diri, kesabaran, kawalan diri, dan empati. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda berlatih tai chi di kawasan terbuka yang berdekatan dengan alam semula jadi seperti taman atau pantai. Anda akan berasa santai dan lebih berhubung dengan semua perkara di sekeliling anda. Ini tentu sangat berguna untuk kesihatan mental, terutama jika anda mengalami kemurungan, kegelisahan, kemarahan, kesedihan, atau perasaan kosong.

2. Meningkatkan daya tumpuan

Melalui gerakan melingkar yang perlahan, tai chi akan membantu anda memberi tumpuan dan mengurangkan gangguan dari persekitaran dan fikiran anda sendiri. Sekiranya anda berlatih tai chi secara berkala, anda juga akan menjadi lebih lancar dalam mempertajam fokus dan membersihkan fikiran ketika bekerja, belajar, atau berfikir.

3. Menguatkan otot

Pelbagai gerakan tai chi yang juga berasal dari seni mempertahankan diri Asia memerlukan anda untuk menyokong pelbagai bahagian badan anda dengan tegas. Walaupun senaman ini cenderung tenang, anda dikehendaki memegang pose tertentu tanpa alat bantu untuk waktu yang lama. Ini dapat melatih otot-otot di bahagian atas dan bawah badan agar lebih kuat.

4. Menjaga kesihatan jantung

Kerana tai chi sangat menekankan latihan pernafasan dan mengurangkan tekanan, ia dapat menurunkan tekanan darah. Pergerakan tai chi yang lebih dinamik seperti berjongkok, membongkok, atau menendang juga sama dengan berjalan kaki. Jadi, jantung dan saluran darah anda akan menjadi lebih kuat dan sihat jika anda rajin berlatih tai chi.

5. Melatih kelenturan badan

Kedudukan dalam praktik tai chi memerlukan koordinasi, kekuatan, dan fleksibiliti. Oleh itu, badan akan menjadi lebih fleksibel dan seimbang. Ini akan sangat berguna bagi anda yang mempunyai masalah koordinasi motor, badan terasa kaku, atau pada orang tua yang cenderung kehilangan keseimbangan dan jatuh. Sekiranya dilakukan dengan kerap, anda juga dapat mengurangkan sakit otot dan sendi.

Tai chi bergerak untuk pemula

Tai chi untuk pemula pada dasarnya memberi tumpuan kepada pemikiran positif dan kedudukan asasnya cukup sederhana. Biasanya sesi tai chi untuk pemula dijalankan selama 12 minggu dengan latihan kira-kira dua kali seminggu. Anda boleh berlatih dengan pengajar tai chi (master) atau mencubanya sendiri dengan mengikuti panduan mudah ini.

1. Pose awal

Berdiri tegak dengan kaki anda selebar bahu. Letakkan kedua tangan di pinggul. Perlahan, putar kepala mengikut arah jam dan ulangi dua kali. Selepas itu, putar kepala anda ke arah yang bertentangan tiga kali. Tarik nafas secara mendalam sehingga bahu anda terangkat dan lepaskan perlahan sambil menurunkan bahu anda.

2. Meregangkan tangan

Angkat tangan anda ke paras perut anda. Pastikan lengan atas anda menjaga postur anda dengan ketat dan goncangkan telapak tangan anda seolah-olah anda mengeringkan tangan anda dari titisan air. Lakukan pergerakan santai tangan ini sambil menghirup dan menghembus nafas tiga kali.

Masih dalam posisi berdiri yang sama, angkat tangan dengan gerakan seperti menyapu dinding di hadapan anda dengan lembut. Semasa anda mengangkat tangan, arahkan jari anda sehingga menghadap ke bawah. Apabila tangan anda berada di paras kepala anda, turunkan perlahan-lahan dengan jari anda lurus ke atas. Ulangi hingga enam kali sambil terus menarik nafas panjang.

3. Pergerakan dua bulan penuh

Angkat lengan ke depan sehingga tegak lurus ke sisi anda dan turunkan ke belakang sehingga tangan anda kembali ke sisi anda dan membentuk bulatan penuh yang sempurna. Ulangi pergerakan ini hingga enam kali. Diakhiri dengan kedudukan tangan di setiap sisi badan.

4. Sebarkan sayap anda

Angkat kedua lengan ke paras dada. Dengan telapak tangan anda selari menghadap ke bawah, pastikan hujung jari telapak tangan anda hampir saling menyentuh. Kemudian perlahan-lahan lakukan gerakan membuka lengan seolah-olah menyebarkan "sayap" atau lengan bawah anda ke sisi badan anda. Biarkan lengan anda terentang lurus dan lurus. Kembali ke kedudukan permulaan dengan tangan di hadapan dada. Ulangi pergerakan regangan ini hingga enam kali. Jangan lupa untuk mengekalkan teknik pernafasan dalam semasa anda melakukan pergerakan ini.

5. Bahagikan air

Angkat tangan anda lurus di hadapan anda pada tahap dada. Tapak tangan anda harus menghadap ke bawah. Kemudian, buat gerakan seperti anda berenang dan perlahan-lahan bahagikan air di hadapan anda. Ayunkan setiap lengan ke sisi dan kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi enam kali sambil terus bernafas dengan santai. Akhiri dengan kedua-dua tangan di sisi badan.

BACA JUGA:

  • 10 Pergerakan Sukan Untuk Mencapai Kelenturan Badan
  • 7 Asas Yoga Asas Pemula Harus Dikuasai
  • 5 Sukan Luaran yang Boleh Anda Lakukan Bersama Rakan

Recent Posts