6 Perkara Yang Harus Anda Lakukan Selepas Berhubungan Seks •

Tidak dapat dinafikan, seks memang sedap dan menggembirakan. Oleh itu, anda mungkin lupa diri dan terbawa-bawa setelah melakukan hubungan seks. Menikmati saat-saat menyeronokkan selepas hubungan seks baik-baik saja. Namun, jangan lupa untuk melakukan enam perkara wajib berikut setelah sesi panas dengan pasangan anda berakhir.

Setelah selesai melakukan hubungan seks, lakukan ini

Anda tidak boleh langsung tidur, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda dan pasangan anda lakukan setelah melakukan hubungan seks:

1. Minum air

Setelah melakukan hubungan seks, badan akan kehilangan banyak cecair yang keluar melalui peluh.

Selain itu, kerongkong anda mungkin terasa kering selepas berhubungan seks, terutamanya jika semasa hubungan seks anda bernafas melalui mulut anda yang terbuka.

Oleh itu, selalu minum segelas air di tepi katil anda atau di mana sahaja anda biasanya melakukan hubungan seks. Air juga dapat membantu meningkatkan peredaran darah.

Ini baik untuk mencegah kekejangan atau kesemutan selepas hubungan seks.

2. Bersihkan vagina dan zakar

Sekali lagi, jangan tidur selepas seks, okey?

Anda harus mencuci dan membersihkan organ intim anda terlebih dahulu. Tidak perlu mandi. Anda hanya mencuci zakar atau faraj dengan air bersih.

Membersihkan zakar dan vagina selepas hubungan seks berguna untuk mencegah jangkitan bakteria atau ragi.

Sebabnya, ketika bercinta zakar dan vagina mungkin terdedah kepada pelbagai jenis kuman, bakteria, dan kotoran dari pelbagai perkara. Contohnya, tangan, pelincir, mainan seks, dan mulut.

Walau bagaimanapun, jangan gunakan sabun antibakteria atau kebersihan wanita.

Bahan kimia dari pembersih ini sebenarnya akan mengganggu keseimbangan tahap pH di kawasan intim anda. Ini berisiko menyebabkan jangkitan atau kerengsaan.

3. Keluarkan dan buang kondom dengan betul

Selepas penembusan atau jika anda mengalami ejakulasi, segera buang dan buang kondom.

Jangan berlengah kerana kondom boleh bocor atau jatuh dari zakar.

Sekiranya anda tidak berhati-hati, anda berisiko menyebabkan kehamilan atau penularan penyakit kelamin.

Untuk mengeluarkan kondom, pegang pangkal sebelum ereksi hilang dan perlahan-lahan tekan sehingga ia keluar. Ingat, tekan ke depan agar air mani tidak keluar, jangan putar ke depan.

Setelah dikeluarkan, bungkus dengan tisu dan buang ke tong sampah.

4. Kencing

Ini wajib, terutama bagi wanita. Kencing selepas hubungan seks dapat mencegah jangkitan saluran kencing.

Semasa hubungan seks, bukaan faraj mungkin terdedah kepada bakteria dari dubur, tangan, atau benda lain.

Sekiranya tidak dibersihkan dengan segera, bakteria dapat bergerak ke uretra (saluran kencing) melalui saluran kencing yang terletak berdekatan dengan bukaan faraj.

Nah, membuang air kecil akan membersihkan bakteria ini dari lubang kencing.

5. Menggunakan probiotik

Rasa lapar selepas melakukan hubungan seks? Anda boleh mengambil makanan atau minuman yang kaya dengan probiotik, seperti yogurt.

Probiotik berguna untuk menyeimbangkan tahap bakteria baik di vagina dan zakar. Jadi, kawasan intim anda akan kekal sihat dan mengelakkan jangkitan bakteria buruk.

6. Membuat keluar

Salah satu perkara yang mesti dilakukan setelah melakukan hubungan seks ialah mencari jalan keluar.

Daripada bermain langsung telefon bimbit, tidur, atau menonton televisyen, anda harus memanfaatkan momen romantis selepas bercinta untuk bercinta dan berpelukan dengan pasangan anda.

Menurut kajian dalam jurnal Personality and Social Psychology Bulletin, membuat selepas seks melepaskan hormon oxytocin.

Hormon ini membuat anda berasa lebih selesa dengan pasangan anda. Hubungan anda akan menjadi lebih akrab dan penuh kepercayaan.

Recent Posts