Kenali Coenzymes Deeper, Enzim 'Helpers' yang Baik untuk Tubuh

Agar tubuh dapat berfungsi dengan normal, ada banyak zat yang berperanan, seperti hormon dan enzim. Mungkin ada di antara anda yang sering mendengar tentang hormon dan enzim. Bagaimana dengan koenzim? Ya, koenzim adalah bahan yang juga bertanggungjawab untuk membantu organ menjalankan fungsinya. Ingin tahu apa itu koenzim? Ayuh, lihat penjelasannya.

Apa itu koenzim?

Koenzim adalah bahan yang membantu enzim berfungsi. Enzim adalah bahan yang terbentuk dari protein yang fungsi utamanya adalah untuk mempermudah dan mempercepat proses pencernaan. Sekiranya tidak ada enzim, makanan akan memakan masa yang lama untuk diproses, dicerna, dan diserap nutrien.

Nah, peranan koenzim adalah sebagai pengikat dan membantu enzim ketika proses pencernaan berlaku. Tidak seperti enzim, koenzim tidak terbentuk dari protein tetapi dari bahan organik dan mineral seperti zink. Koenzim juga dapat berupa vitamin, seperti vitamin B yang menjadi koenzim dalam pencernaan lemak, protein, dan karbohidrat.

Sekiranya anda kekurangan satu atau lebih vitamin, jumlah koenzim juga akan berkurang. Ini tentu akan mempengaruhi kerja enzim dan pelbagai proses pencernaan dalam badan.

Terdapat banyak fungsi koenzim, salah satunya adalah sebagai pembawa atau alat pengangkutan 'produk' yang akan dicerna oleh enzim. Koenzim juga membantu tubuh dalam membentuk ATP, yang merupakan bentuk tenaga asas yang akan digunakan oleh pelbagai sel.

CoQ10, jenis koenzim yang paling terkenal

CoQ10 adalah antioksidan yang dihasilkan dalam tubuh manusia. CoQ10 penting untuk penghasilan ATP, yang merupakan bentuk asas tenaga utama badan. Kebiasaannya, tahap CoQ10 dalam badan menurun seiring bertambahnya usia.

Orang yang menghidap barah, beberapa gangguan genetik, keadaan jantung, HIV / AIDS, distrofi otot dan penyakit Parkinson didapati mempunyai tahap CoQ10 yang sangat rendah. Oleh itu, pengambilan suplemen CoQ10 dipercayai dapat memperbaiki keadaan kesihatan ini.

Walau bagaimanapun, kajian mengenai manfaat CoQ10 sebagai rawatan untuk keadaan kesihatan ini mempunyai hasil yang beragam, jadi lebih banyak kajian diperlukan.

Dari mana CoQ10 boleh diperoleh?

Untuk meningkatkan jenis koenzim ini, anda sebenarnya boleh memakan beberapa makanan yang dianggap mengandungi CoQ10, iaitu:

  • Brokoli
  • Kembang kol
  • Stroberi
  • Jingga
  • Ikan kembung
  • Sardin
  • Pistachio

Bagaimana koenzim membantu enzim menjalankan tugasnya?

Kekurangan zat makanan, atau kekurangan nutrien tertentu, menghalang tubuh anda daripada menghasilkan produk dan proses yang penting untuk menjaga kesihatan tubuh anda. Kekurangan nutrien boleh menyebabkan pelbagai penyakit.

Walaupun koenzim berfungsi pada tahap molekul (lebih kecil daripada sel), mereka mempunyai kesan mendalam pada setiap bahagian tubuh. Koenzim menjadikan enzim berfungsi dengan baik dan akhirnya proses pencernaan berjalan dengan lancar.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis, atau rawatan perubatan.

Recent Posts