Panduan Teknik Tinju Permulaan yang Boleh Anda Lakukan di Rumah

Dari semua sukan, tinju adalah salah satu sukan yang paling memerlukan fizikal. Petinju profesional terus meningkatkan kemahiran mereka ketika bertarung untuk menghadapi lawan yang lebih sukar. Sekiranya anda ingin mula mempelajari seni mempertahankan diri ini, ikuti panduan teknik tinju untuk pemula.

Teknik tinju untuk pemula

Petinju yang berjaya mempraktikkan pelbagai teknik menumbuk jauh sebelum mereka memasuki gelanggang. Adakah menggunakan teknik tinju bayangan (tinju bayanganatau sansak berat (beg berat, petinju baru harus fokus pada teknik tinju yang betul ketika melepaskan pukulan.

Setelah mereka terbiasa melakukan berbagai pukulan dalam tinju, para pejuang biasanya mengembangkan kombinasi, di mana mereka memberikan pukulan mematikan kepada lawan mereka. Beberapa pukulan yang paling berkesan dalam teknik tinju termasuk yang berikut.

1. Tumbuk jahitan

Biasanya dilakukan dengan menggunakan tangan depan yang lebih lemah, pukulan jahitan dalam tinju membantu menjauhkan lawan daripada anda. Jab adalah strok pendek. Untuk memaksimumkan keberkesanan hit jahitan, petinju profesional memusingkan tangan dan pergelangan tangan sebelum bersentuhan dengan lawan.

2. Pukulan silang

Berbeza dengan pukulan jahitan, yang dilemparkan lurus ke depan badan, teknik pukulan ini dilemparkan dengan tangan yang kuat dengan sedikit gerakan ke atas ke seluruh badan. Bahu membantu menyalakan salib.

3. Tumbuk cangkuk

Tiup cangkuk boleh dilemparkan ke kepala atau badan lawan yang tidak dilindungi. Pukulan ini sering digabungkan dengan pukulan lain. Lemparan menyapu adalah kelemahan, jadi anda mudah terkena serangan ketika menumbuk.

4. Tumbuk bahagian atas

Ini adalah pukulan ke atas yang dilemparkan oleh tangan mana pun yang sangat berkesan pada jarak dekat.

5. Gabungan

Setelah anda menguasai pelbagai cara memukul dalam tinju, anda boleh membuat kombinasi yang berbeza. Gabungan pertama yang dipelajari oleh kebanyakan petinju adalah gabungan kuno 1, 2 (pukulan jahitan diikuti dengan salib). Kombinasi lain yang berkesan ialah menambahkan a cangkuk pada pukulan 1, ke-2 (Sekiranya anda menggunakan tangan kanan, itu bermakna jahitan kiri diikuti dengan salib kanan dan diakhiri dengan cangkuk meninggalkan.)

Belajar melempar dan menyekat pukulan

Tinju bukan sekadar melempar pukulan, meminimumkan pukulan lawan juga merupakan bahagian penting dalam permainan ini. Berikut adalah beberapa langkah standard dalam tinju untuk menyekat pukulan lawan di antara mereka.

1. Kahwin

Setelah mengangkat sarung tangan dan dagu ke bawah, parry mungkin merupakan teknik pertahanan paling asas dalam tinju. Untuk menangkis, gunakan kedua-dua tangan anda untuk menangkis pukulan lawan ketika tiba.

2. mengelak

Dodge dilakukan dengan memusingkan pinggang dan bahu anda dengan tajam ketika lawan melempar pukulan yang ditujukan ke kepala anda semasa tinju.

3. Menyekat

Apabila anda menyekat klik, anda tidak melakukan apa-apa untuk mengelakkan hubungan. Anda akan merasakan kesannya dengan sarung tangan dan bukan badan anda.

4. Naik dan turun dan mengelak

Ke atas dan ke bawah dilakukan dengan membengkokkan kaki untuk mengelakkan pukulan tinggi seperti cangkuk ke kepala, sering diikuti dengan mengelak. Dodging dilakukan dengan membongkokkan badan di luar jangkauan sarung tangan tinju yang diluar lawan.

Recent Posts