Jenis Pil Kawalan Lahir Yang Ada, Ketahui Kelebihan dan Kekurangan

Di antara banyak pilihan alat kontraseptif, salah satu alat kontraseptif yang paling popular adalah pil kawalan kelahiran. Namun, anda mungkin masih merasa bingung ketika memilih pil kawalan kelahiran, kerana terdapat beberapa jenis pil kawalan kelahiran yang tersedia. Jadi, apakah jenis pil kawalan kelahiran dan apa perbezaannya? Pil kawalan kelahiran mana yang terbaik untuk anda?

Apakah jenis pil kawalan kelahiran yang boleh saya pilih?

Menurut artikel yang diterbitkan dalam Planned Parenthood, pil kawalan kelahiran adalah bentuk kontrasepsi yang berkesan, dengan kadar keberkesanan hingga 99.9% untuk mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, semasa anda ingin menggunakannya, anda tidak boleh memilih pil kawalan kelahiran secara sembarangan. Walaupun semuanya mempunyai fungsi yang sama, tetapi masing-masing mempunyai cara kerja yang berbeza. Inilah maklumat lengkap.

1. Pil gabungan

Seperti namanya, pil kawalan kelahiran jenis ini adalah gabungan pelbagai hormon tiruan, iaitu estrogen dan progesteron. Pil kombinasi menjadikan ovari melepaskan telurnya, tetapi merangsang serviks (serviks) untuk menebal dan mengelilingi rahim. Keadaan ini menghalang sperma bertemu telur.

Biasanya, dalam pil kombinasi, terdapat dua jenis pil, iaitu pil aktif yang mengandungi hormon tiruan dan pil tidak aktif yang tidak mengandungi hormon. Oleh itu, berdasarkan dos dan kekerapan haid, terdapat dua jenis pil kombinasi, iaitu:

Pil monofasik

Dalam pil kawalan kelahiran jenis ini, pil digunakan dalam satu bulan dan setiap pil aktif mengandungi dos hormon yang sama.

Pada minggu terakhir kitaran, anda baru minum pil yang tidak aktif atau tidak mengandungi hormon. Pada masa itu, anda juga akan mempunyai haid anda.

Pil multifasik

Sementara itu, dalam pil kawalan kelahiran jenis ini, anda akan menggunakannya dengan kitaran satu bulan. Walau bagaimanapun, setiap tablet mempunyai dos hormon yang berbeza.

Walau bagaimanapun, ia sama dengan pil monofasik, Anda juga akan mengambil pil yang tidak aktif atau yang tidak mempunyai hormon di dalamnya. Bukan itu sahaja, anda juga akan mengalami haid pada minggu terakhir menggunakan pil kawalan kelahiran jenis ini.

Pil kitaran lanjutan

Sedikit berbeza dengan dua jenis pil kawalan kelahiran sebelumnya, jenis ini digunakan selama 13 minggu, atau boleh disebut kitaran 13 minggu. Anda akan mengambil pil kawalan kelahiran aktif selama 12 minggu pertama. Selepas itu, anda baru minum pil kawalan kelahiran yang tidak aktif pada minggu lalu. Akibatnya, anda akan mempunyai tempoh hanya tiga hingga empat kali dalam setahun.

Selain mencegah kehamilan, penggunaan pil ini juga baik untuk melegakan gejala kekejangan perut dan sakit kepala yang sering menyerang ketika haid anda tiba.

Dalam beberapa kes, pil kombinasi digunakan untuk melegakan gejala sindrom ovarium polikistik (PCOS). Pil kombinasi yang mengandungi kurang dari 50 mikrogram estrogen tiruan, dikenal sebagai pil dosis rendah. Wanita yang sensitif terhadap hormon tiruan, boleh menggunakan pil kombinasi ini.

2. Pil progesteron (pil mini)

Sekiranya pil kawalan kelahiran jenis sebelumnya mengandungi estrogen dan progesteron, maka pil mini hanya mengandungi hormon progesteron. Di samping itu, dos progesteron dalam pil kawalan kelahiran jenis ini juga cenderung kurang daripada pil kombinasi.

Pil mini berfungsi dengan menebalkan lendir di sekitar serviks, sehingga sperma tidak dapat masuk ke dalam. Selain itu, pil ini juga menipiskan rahim, sehingga telur tidak dapat menempel pada dinding rahim. Pil mini juga menekan atau mengurangkan ovulasi atau pengeluaran telur, tetapi tidak secara konsisten.

Pil yang hanya mengandungi progesteron dianggap lebih ringan dan baik untuk ibu menyusu. Bukan hanya itu, keadaan pembiakan anda akan kembali normal dengan cepat setelah menghentikan penggunaan ubat tersebut, tidak perlu menunggu lama.

Jenis pil kawalan kelahiran yang manakah untuk dipilih?

Tidak semua jenis pil kawalan kelahiran sesuai untuk setiap wanita. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor untuk menentukan jenis pil kawalan kelahiran yang anda gunakan. Sudah tentu ini disesuaikan dengan keadaan anda. Pertimbangan lain yang perlu dipertimbangkan semasa memilih pil kawalan kelahiran adalah:

 • Gejala yang sering muncul semasa haid.
 • Adakah anda menyusu atau tidak?
 • Keadaan kesihatan jantung.
 • Sejarah tekanan darah tinggi.
 • Sejarah strok dan migrain.
 • Pelbagai ubat minum dimakan.

Setiap ubat yang anda ambil mesti mempunyai kesan sampingan, termasuk pil kawalan kelahiran ini. Oleh itu, anda harus bertanya kepada doktor anda dan terlebih dahulu mengetahui kesan sampingan yang akan timbul semasa anda menggunakan ubat ini.

Petua untuk mengambil pil kawalan kelahiran secara konsisten setiap hari

Menggunakan pelbagai jenis pil kawalan kelahiran mungkin mempunyai potensi atau potensi besar untuk membantu anda mencegah kehamilan. Anda hanya perlu memastikan bahawa anda menggunakannya dengan betul.

Malangnya, terdapat banyak faktor yang berpotensi menyebabkan anda melakukan kesilapan semasa mengambil pil kawalan kelahiran. Contohnya, lupa mengambil pil kawalan kelahiran, pil yang hilang, atau tidak memperbaharui preskripsi doktor anda sebaik sahaja pil tersebut habis. Perkara-perkara ini berpotensi membuat pil yang anda minum tidak dapat berfungsi dengan baik.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan satu jenis pil kawalan kelahiran sebagai alat kontraseptif anda, pastikan anda bersedia untuk mengambil pil kawalan kelahiran setiap hari. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda pilih untuk mengelakkan pelbagai kemungkinan kesalahan dalam penggunaan pil ini.

 • Gunakan aplikasi atau penggera yang dapat membantu anda mengingat kapan mengambil pil kawalan kelahiran ini.
 • Letakkan sebungkus pil kawalan kelahiran di tempat di mana anda dapat melihatnya setiap hari, supaya anda lebih mudah mengingat kapan mengambil pil ini.
 • Sekiranya anda sering bepergian, atau bahkan melakukan perjalanan setiap hari, pastikan pil itu ada di dalam beg anda supaya anda tidak meninggalkannya.
 • Sekiranya anda mempunyai rakan atau ahli keluarga yang juga menggunakan pil kawalan kelahiran sebagai alat kontraseptif, ajaklah mereka untuk saling mengingatkan agar mengambil pil kawalan kelahiran bersama anda agar mereka tidak lupa.
 • Minta bantuan pasangan anda untuk mengambil pil kawalan kelahiran ini.

Dari pelbagai petua di atas, pilih yang paling anda fikirkan dan paling mudah untuk anda jalani. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan kondom sebagai alat kontraseptif cadangan setiap kali anda ingin melakukan hubungan seks dengan pasangan. Ini dapat meningkatkan peluang anda untuk tidak hamil hingga 100 persen.

Bukan hanya itu, penggunaan kondom juga dapat membantu anda mengelakkan penyakit kelamin, salah satu kelebihan kondom yang tidak dimiliki pil kawalan kelahiran.

Sekiranya maklumat mengenai jenis pil kawalan kelahiran yang disebutkan di atas masih belum jelas dan anda masih memerlukan lebih banyak maklumat, sila hubungi doktor atau pengamal kesihatan anda.

Recent Posts