Cara Mengatasi Perasaan Sensitif untuk Hidup Lebih Tenang •

Perasaan dan emosi setiap orang berbeza. Ada yang lebih tidak peduli tetapi ada juga orang yang mempunyai perasaan yang lebih sensitif. Orang yang lebih sensitif cenderung mudah tersinggung malah berfikir secara berlebihan mengenai kata-kata atau tindakan orang lain. Lalu, bagaimana menangani perasaan yang terlalu sensitif agar dapat menenangkan fikiran?

Mengapa sesetengah orang mempunyai perasaan yang lebih sensitif?

Nampaknya, sebilangan orang dilahirkan dengan perasaan yang lebih sensitif daripada kebanyakan individu.

Laporan dari Psikologi Hari ini, orang yang mempunyai kepekaan tinggi mempunyai otak yang sedikit berbeza dan mudah dipicu oleh rangsangan luaran.

Bentuk rangsangan ini tidak selalu beremosi, tetapi juga boleh berbentuk maklumat sensori. Ini menjadikan mereka lebih sensitif terhadap bunyi, cahaya dan juga bau.

Mengapa perkara ini berlaku? Otak orang sensitif mempunyai insula yang sangat aktif. Insula adalah bahagian otak yang mementingkan persepsi perkara di sekeliling kita.

Tidak hairanlah ciri ini terdapat pada banyak seniman dan penulis kerana berkait rapat dengan kreativiti dan rasa empati yang tinggi.

Pada masa yang sama, orang yang terlalu sensitif terdedah kepada masalah mental kerana mereka sering dilanda perasaan mereka sendiri.

Ini berkaitan dengan hasil penyelidikan di Perbezaan Personaliti dan Individu pada tahun 2014.

Dalam kajian ini, kepekaan berlebihan dapat dikaitkan dengan kehadiran gen 5-HTLPR, yang sering dijumpai dalam keadaan psikologi seperti kemurungan.

Jadi, bagaimana anda menangani perasaan yang terlalu sensitif?

Kadang-kadang, mempunyai perasaan yang lebih sensitif daripada yang lain dapat memberi manfaat kepada anda dalam beberapa cara. Contohnya, mempunyai perasaan empati dan toleransi yang tinggi.

Namun, ini juga memudahkan anda mengalami tekanan yang boleh timbul dari pelbagai perkara.

Konflik dengan rakan, kritikan dari atasan di tempat kerja, bahkan harapan tinggi dari ahli keluarga juga boleh mencetuskan tekanan.

Nasib baik, anda dapat mengatasi keadaan ini dan mengatasinya dengan mengambil beberapa langkah. Berikut adalah cara anda dapat mengatasi perasaan sensitif:

1. Fahami bagaimana perasaan anda

Langkah pertama yang paling penting bermula dari diri anda sendiri. Cuba kenal pasti apa yang anda rasakan ketika timbul masalah, konflik, atau tekanan.

Adakah anda merasa marah, kecewa, sedih, atau mempunyai perasaan lain?

Setelah anda menemui perkataan yang menggambarkan emosi anda dengan sebaik-baiknya, teruskan ke cara seterusnya untuk menangani emosi yang disebabkan oleh perasaan sensitif anda.

Tanya diri anda. Mengapa perasaan ini timbul?

Contohnya, anda mungkin merasa marah dan kecewa setelah berbual dengan rakan. Adakah perasaan marah dan sedih ini timbul dari apa yang dikatakan oleh rakan anda yang menyinggung perasaan anda?

Mengenali dan menamakan jenis emosi yang anda rasakan, dan memahami apa yang mencetuskannya, dapat membantu anda mengambil langkah seterusnya untuk menangani emosi yang anda alami.

2. Elakkan mengkritik perasaan anda sendiri

Apa yang sering dilakukan oleh orang sensitif ialah mengkritik perasaan mereka sendiri.

Contohnya, ketika mereka menghadapi masalah, mereka akan berkata, "Saya tidak seharusnya merasa sedih atau marah ini."

Satu perkara yang perlu anda fahami ialah, emosi atau perasaan apa pun tidak dapat dihilangkan sepenuhnya. Setiap orang pasti akan merasakan apa-apa emosi, sama ada marah atau sedih.

Sekiranya anda tidak berusaha mengenal pasti perasaan anda dan sebaliknya "menghilangkan" emosi yang ada, anda akan terbiasa memikirkan bahawa perasaan marah dan sedih adalah satu bentuk kegagalan.

Sebenarnya, kaedah ini tidak akan membantu anda menangani perasaan sensitif anda.

3. Tentukan langkah-langkah yang harus diambil

Cara lain untuk menangani perasaan sensitif adalah dengan memikirkan sama ada anda perlu mengambil langkah tertentu mengenai masalah tersebut.

Sekiranya anda telah disakiti oleh rakan atau ahli keluarga, anda mungkin merasa marah dan kesal jika anda tidak bercakap dengan orang itu mengenai masalah tersebut.

Dalam keadaan ini, anda boleh membincangkan masalah dengan baik, dan tentu saja dalam keadaan lebih tenang.

Anda juga boleh melakukan aktiviti positif untuk mengalihkan perhatian anda terlebih dahulu. Apabila fikiran anda terganggu, anda akan merasa lebih tenang, sehingga anda dapat melihat masalahnya dari perspektif baru.

Beberapa aktiviti yang boleh anda lakukan ialah berjalan-jalan di udara segar, menghubungi rakan, membaca buku, atau melakukan hobi lain yang anda sukai.

Recent Posts