5 Manfaat Tanaman Palu Palu untuk Diabetes |

Tumbuhan puteri pemalu telah lama digunakan sebagai ubat semula jadi untuk membantu merawat diabetes. Sebabnya, anak perempuan yang pemalu dikatakan dapat mengawal kadar gula dalam darah yang menjadi halangan bagi penghidap diabetes. Namun, adakah andaian ini telah dibuktikan secara ilmiah? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa faedah tanaman puteri pemalu untuk penghidap diabetes?

Anak perempuan yang memalukan, atau dalam bahasa Latin Mimosapudica, adalah tumbuhan hijau yang daunnya akan melipat dan terkulai pada waktu malam, udara sejuk, dan sentuhan.

Tumbuhan ini mudah dijumpai di rumpai, bahkan di kebun belakang anda.

Walaupun keberadaannya tidak menarik banyak perhatian, anak perempuan pemalu itu sebenarnya memiliki sejumlah potensi sebagai tanaman herba untuk membantu mengatasi pelbagai penyakit.

Ini kerana anak perempuan yang pemalu mempunyai sifat antibakteria, antivenom, antifertilitas, anticonvulsant, antidepressant, dan afrodisiak.

Bukan hanya itu, tanaman puteri pemalu juga dikatakan mempunyai sifat antidiabetik yang bermanfaat bagi pesakit diabetes.

Berikut ini adalah tinjauan lengkap mengenai pelbagai faedah yang ada pada tanaman Mimosa pudica untuk diabetes.

1. Menurunkan kadar gula dalam darah

Putri malu sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk membantu merawat diabetes. Ini kerana kemampuannya menurunkan kadar gula dalam darah.

Kajian yang diterbitkan Jurnal Akademik Kimia pada tahun 2017 menunjukkan penurunan gula darah pada tikus yang sengaja dibuat untuk menghidap diabetes.

Penurunan gula darah berlaku setelah tikus dengan diabetes diberi ekstrak puteri pemalu pada kepekatan tertentu dalam satu minggu.

Kajian menyatakan bahawa kadar gula dalam darah turun kerana ekstrak puteri pemalu mengandungi sebatian flavonoid, alkaloid, dan tanin.

2. Meningkatkan kepekaan insulin

Putri malu juga dikatakan dapat meningkatkan kepekaan insulin di dalam badan. Sekurang-kurangnya ia telah terbukti pada haiwan eksperimen yang digunakan dalam sebuah kajian.

Kajian yang diterbitkan dalam Surat Antarabangsa Sains Alam menunjukkan sejumlah kebaikan ekstrak tanaman puteri pemalu pada tikus eksperimen dengan diabetes jenis 2.

Dalam kajian itu, tikus yang diberi diet fruktosa tinggi mengalami peningkatan kepekaan insulin setelah mendapat berat badan 500 mg / kg selama beberapa minggu.

Maksudnya, ekstrak anak perempuan yang pemalu mungkin merupakan rawatan untuk meningkatkan kepekaan insulin dalam badan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan tambahan untuk mengesahkan ini masih diperlukan.

3. Mengurangkan risiko komplikasi diabetes

Mimosa pudica atau anak perempuan yang malu juga mempunyai sifat untuk mengurangkan risiko komplikasi yang mungkin berlaku akibat diabetes.

Ini disebabkan oleh adanya aktiviti antioksidan dalam ekstrak biji tanaman Putri malu. Antioksidan ini dapat mencegah kerosakan hati yang berkaitan dengan diabetes.

Ini terbukti pada tikus eksperimen dalam kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Bioteknologi Asia.

Penyelidikan lebih lanjut, terutama pada manusia, diperlukan untuk menentukan sama ada anak perempuan pemalu benar-benar berguna untuk mengatasi komplikasi diabetes.

4. Merawat luka diabetes

Penggunaan bahagian tanaman puteri pemalu sebagai ubat untuk merawat luka diabetes sudah lama wujud.

Beberapa kajian yang disebut dalam Advanced Materials Research juga membuktikan andaian ini.

Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak akar tanaman Mimosa pudica dapat merawat luka diabetes pada tikus eksperimen dengan berkesan.

Ekstrak akar diberikan dalam bentuk oral atau topikal (oles) dan kedua-duanya menunjukkan perkara positif.

5. Menurunkan berat badan

Manfaat lain dari anak perempuan pemalu yang mungkin berguna bagi penghidap diabetes adalah kemampuannya menurunkan berat badan.

Ini terbukti dalam penyelidikan yang diterbitkan di Surat Antarabangsa Sains Alam pada tikus eksperimen.

Berat badan yang ideal adalah perkara penting yang perlu diberi perhatian oleh penghidap diabetes.

Kerana berat badan berlebihan atau obes boleh meningkatkan risiko penyakit lain yang berkaitan dengan diabetes.

Petua untuk selamat menggunakan anak perempuan pemalu sebagai ubat diabetes semula jadi

Manfaat Mimosa pudica Telah terbukti dapat membantu merawat diabetes dan komplikasinya.

Walau bagaimanapun, bukti saintifik kebanyakannya terhad kepada haiwan eksperimen.

Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk menggunakan kilang puteri yang pemalu.

Tidak boleh membuat anak perempuan malu sebagai satu-satunya cara untuk merawat diabetes kerana tanaman ini hanya dapat dianggap sebagai ubat alternatif tambahan untuk diabetes.

Penting untuk selalu mengikuti cadangan doktor untuk merawat keadaan anda. Tindakan yang salah sebenarnya akan membahayakan kesihatan anda.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found