3 Cara Semula Jadi untuk Mencerahkan Kulit Hitam Kerana Panas Kerap •

Hidup di negara tropika di mana sinar matahari sepanjang tahun membuat anda terdedah kepada cahaya matahari langsung. Kulit yang pada mulanya berwarna zaitun atau coklat muda boleh menjadi gelap atau hangus kerana panas setiap hari. Hampir semua orang mengalaminya, terutamanya jika anda sering melakukan aktiviti luar. Jadi, apa yang sebenarnya menyebabkan kulit terbakar matahari apabila terkena cahaya matahari? Sekiranya sudah hangus, bolehkah kulit hitam dari matahari ini kembali ke warna aslinya? Cari jawapan di bawah.

Perbezaan kulit yang terbakar matahari (selaran matahari) dan kulit hitam hangus kerana terdedah kepada cahaya matahari

Berada di bawah sinar matahari langsung boleh memberi pelbagai kesan pada tubuh, terutama kulit yang merupakan lapisan perlindungan pertama bagi tubuh anda. Berada di bawah sinar matahari terlalu lama berisiko menyebabkan terbakar sinar matahari. Kulit yang terbakar sinar matahari akan berubah menjadi kemerahan. Ini biasanya disertai dengan gatal, terbakar, atau menyengat pada permukaan kulit. Sebilangan orang mempunyai lecet di kulit mereka. Sekiranya selaran matahari sangat kuat, anda boleh merasa pening, sakit kepala, gegaran, dan demam.

Tidak seperti kulit yang terbakar sinar matahari, selaran matahari adalah keadaan kulit hitam yang biasanya berlaku secara beransur-ansur. Contohnya, setiap hari anda pergi ke kampus atau bekerja dengan berjalan kaki atau dengan motosikal. Walaupun anda hanya berada di bawah sinar matahari selama beberapa minit dan sengatannya tidak sekuat, kulit yang tidak dilindungi akan bertindak balas. Kulit yang terbakar biasanya tidak disertai dengan gangguan badan atau kulit yang lain. Walau bagaimanapun, kulit yang hangus biasanya kelihatan lebih kering dan kusam daripada bahagian kulit lain yang tidak terlalu kerap terkena sinar matahari.

Mengapa kulit menjadi gelap apabila terkena cahaya matahari?

Cahaya matahari terdiri daripada tiga jenis sinaran ultraviolet (UV), iaitu UVA, UVB, dan UVC. Sinaran UVC tidak dapat menembusi atmosfera Bumi, sementara UVA dan UVB dapat menembusi lapisan kulit dan rambut manusia. Kedua-dua radiasi mempunyai kesan buruk pada kulit dan rambut kerana dapat menyebabkan mutasi DNA, menyebarkan radikal bebas, dan bahkan memicu barah kulit.

Untuk melindungi tubuh daripada UVA dan UVB yang berbahaya, pigmen yang disebut melanin akan dihasilkan untuk memperbaiki dan melindungi sel-sel yang terkena radiasi, terutama dari UVA. Pigmen melanin yang dihasilkan akan menjadikan warna kulit anda lebih gelap dan kelihatan hangus. Ini kerana pigmen mempunyai warna asas iaitu coklat gelap. Jadi, bukan matahari yang membakar kulit anda, tetapi badan anda sendiri.

Semakin kerap anda terdedah kepada cahaya matahari, semakin banyak sel kulit yang terkena. Ini seterusnya mencetuskan pengeluaran melanin yang akan melawan kesan sinaran UVA. Proses ini berlaku dalam jangka masa yang cukup lama. Inilah sebabnya mengapa kulit hangus atau berjalur hanya dapat muncul setelah beberapa hari, minggu, atau bulan.

Mengatasi kulit hitam dan berjalur disebabkan oleh cahaya matahari

Kerana biasanya kulit anda yang terbakar sinar matahari tidak tersebar secara merata ke seluruh kulit badan, anda juga akan kelihatan berjalur. Bagi sesetengah orang, penampilan dengan kulit berjalur boleh mempengaruhi keyakinan diri. Sebenarnya, untuk mencerahkan kulit kembali ke warna asalnya bukanlah perkara yang mudah. Rawatan yang dapat meringankan warna kulit biasanya tidak murah dan memerlukan masa yang lama. Namun, anda boleh merawat dan mencerahkan semula kulit yang hangus dengan rawatan secara semula jadi di rumah. Kerana ia berasal dari bahan semula jadi, kesannya lebih cepat dan harganya juga lebih berpatutan daripada membeli pelbagai produk kecantikan. Berikut adalah pelbagai cara untuk mencerahkan semula kulit yang terbakar sinar matahari.

1. Masker timun dan lemon

Hancurkan timun hingga sebati dalam pengisar dan campurkan dengan kira-kira 2 sudu besar jus lemon. Selepas itu, masukkan secubit kunyit parut ke dalam campuran dan kacau hingga rata. Sapukan pada kawasan kulit yang terbakar atau kawasan yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Biarkan selama 20 minit dan bilas dengan air selepas itu. Timun berkhasiat untuk memberikan kesan sejuk dan melawan radikal bebas yang membahayakan sel kulit. Sementara itu, lemon mengandungi asid sitrik yang bertindak sebagai pemutih semula jadi untuk merawat kulit yang hangus. Kunyit membantu membuang sel kulit mati yang menyebabkan kulit kusam sehingga kulit anda akan kelihatan lebih cerah dan lebih berseri.

2. Topeng lidah buaya

Aloe vera menawarkan banyak manfaat untuk kulit, terutama untuk merawat masalah kulit yang terkena selaran matahari. Anda boleh membeli gel aloe vera di farmasi atau kedai kecantikan, tetapi lebih baik hasil yang lebih cepat dan maksimum menggunakan getah atau cecair aloe vera sebenar. Untuk kulit yang lebih lembut dan lembap, sapukan getah lidah buaya pada kulit anda yang terbakar dan biarkan semalaman. Bilas bersih pada waktu pagi.

3. Susu dan topeng oatmeal

Campurkan serbuk oatmeal dan susu segar secukup rasa sehingga tekstur doh lembut tetapi agak pekat. Sapukan pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari dan biarkan selama kira-kira satu jam sebelum membilasnya. Oatmeal mampu menyuburkan dan meratakan warna kulit sementara susu akan membantu mengekalkan kelembapan semula jadi kulit dan memutihkan kulit yang hangus.

BACA JUGA:

  • Mengapa Kulit Manusia Jadi Kedutan di Usia Tua?
  • Cara melindungi rambut dan kulit anda jika anda banyak berenang
  • Apa itu SPF, dan apa perbezaan antara pelindung matahari dan sunblock?

Recent Posts