Khasiat Daun Pandan yang sangat disayangkan untuk dilewatkan |

Berkat warna dan aromanya yang khas, banyak orang menggunakan daun pandan untuk menambahkan aroma dan meningkatkan penampilan hidangan mereka. Selain keduanya, apa isi dan faedah daun pandan?

Kandungan pemakanan daun pandan

Pandan adalah tanaman herba yang sering dijadikan rempah dalam pelbagai hidangan Asia Tenggara, termasuk Indonesia. Daunnya panjang dan runcing, hijau tua, dan mempunyai tepi yang bergerigi.

Daun pandan segar biasanya tidak dimakan secara langsung, tetapi dimasak dengan bahan makanan lain untuk menghasilkan aroma khas. Selain dalam bentuk daun segar, pandan juga sering digunakan dalam bentuk serbuk, pasta, atau minyak pati.

Tumbuhan ini adalah sumber serat, vitamin, dan mineral. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan karbohidrat dan juga protein dalam jumlah kecil dari tanaman ini. Secara umum, di bawah ini adalah kandungan khasiat seratus gram pes pandan.

  • Kalori: 321 kcal
  • Protein: 2.2 gram
  • Karbohidrat: 78 gram
  • Serat: 3.5 gram
  • Vitamin A: 390 - 724 mikrogram
  • Tiamin (vitamin B1): 0.04 miligram
  • Vitamin C: 2 miligram
  • Kalsium: 134 miligram
  • Fosforus: 108 miligram
  • Besi: 5.7 miligram

Tumbuhan dengan nama saintifik Pandanus odoratissimus Ia juga mengandungi banyak sebatian tumbuhan khas yang bertindak sebagai antioksidan. Sebilangan daripadanya adalah isoflavon, alkaloid, glikosida, dan pelbagai sebatian fenolik.

Khasiat daun pandan untuk kesihatan

Pandan telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Penyelidikan yang berkaitan dengan faedah daun ini masih terhad, tetapi berikut adalah beberapa potensi yang telah dijumpai.

1. Membantu menurunkan gula dalam darah

Kandungan daun pandan mempunyai sifat antihiperglikemik, yang membantu menurunkan gula darah. Menurut kajian Majalah Pharmacognosy Ekstrak pandan dapat mengurangkan gula dalam darah postprandial (periksa gula darah tanpa berpuasa terlebih dahulu).

Ekstrak tumbuhan ini berfungsi dengan merangsang pengeluaran insulin dari pankreas. Insulin adalah hormon yang mengubah gula berlebihan menjadi simpanan tenaga badan. Dengan cara ini, kadar gula dalam darah yang tinggi dapat lebih terkawal.

2. Membantu rawatan barah

Berdasarkan kajian 2014 Sumber Dipercayai, akar daun pandan dan ekstrak daun mempunyai kesan toksik pada sel barah dan mampu menghalang pembahagian sel yang tidak normal. Bahan ini juga berpotensi untuk menghambat pertumbuhan dan penyebaran barah.

Penyelidikan mengenai manfaat pandan untuk merawat barah masih perlu dikaji lebih lanjut. Walau bagaimanapun, para pakar bersetuju bahawa kemungkinan tanaman ini dapat membantu merawat barah pada masa akan datang.

3. Meneutralkan toksin dalam badan

Ternyata bukan sahaja air kelapa hijau mampu meneutralkan toksin dalam badan. Daun pandan yang telah anda gunakan dalam memasak juga diketahui efektif untuk menyahtoksin sisa toksin, terutama di hati.

Bukan hanya meneutralkan, tumbuhan ini juga membantu melepaskan toksin dan kekotoran dari badan. Ramai orang malah menggunakan pandan sebagai pencahar semula jadi yang ringan dan selamat ketika mereka mengalami masalah buang air besar.

7 Jenis Makanan untuk Menyokong Proses Detoks Secara Semula Jadi

4. Membantu melegakan simptom artritis

Artritis menyebabkan keradangan, sakit, bengkak, dan kekejangan pada sendi. Menurut ubat Ayurveda, anda dapat melegakan gejala ini dengan menggunakan campuran minyak kelapa dan daun daun pandan.

Beberapa kajian mengatakan bahawa kandungan akar dan minyak daun pandan mempunyai sifat anti-radang yang bermanfaat untuk sendi. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih perlu dikaji lebih jauh kerana sebahagian besar penyelidikan baru telah dilakukan terhadap haiwan.

5. Melegakan kesakitan

Pandan mungkin merupakan penghilang rasa sakit alternatif untuk anda. Sebabnya, daun ini mempunyai sifat analgesik yang membantu melegakan sakit kepala, sakit dada, kekejangan perut, hingga sakit akibat radang sendi.

Anda boleh memanfaatkan pandan dengan mencampurkannya ke dalam teh. Potong daun pandan menjadi kepingan kecil. Kemudian, rebus dalam segelas air selama 5 minit. Setelah mendidih, tapis air dan masukkan gula secukupnya.

6. Menjaga kesihatan mulut dan gigi

Dahulu, orang biasa mengunyah daun pandan agar nafasnya segar dan wangi. Ini sememangnya berguna untuk orang yang mengalami masalah nafas berbau, misalnya kerana rongga atau masalah kesihatan yang lain.

Beberapa kaedah perubatan tradisional juga menggunakan tanaman pandan untuk merawat gusi berdarah. Manfaat yang satu ini unik dan menjanjikan, tetapi tidak banyak kajian saintifik dapat membuktikannya.

Pandan adalah tanaman serbaguna yang dapat digunakan untuk apa saja, termasuk rempah memasak, pewarna semula jadi, dan ubat tradisional. Tumbuhan ini dipercayai dapat membantu mengawal gula dalam darah, menghilangkan rasa sakit, dan juga menyokong terapi barah.

Hampir tidak ada kesan sampingan yang serius dari penggunaan pandan. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan daun ini, pastikan anda tidak mempunyai sejarah reaksi alergi terhadap tanaman serupa. Di samping itu, gunakan juga tanaman ini dalam jumlah yang berpatutan.

Recent Posts